RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Helseministeren har ikke bakkekontakt

Sist oppdatert:
Strøm-Erichsen fikk gjennomgå i Stortinget om sykehusstriden i Oslo.

Fredag morgen møtte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Stortinget for å redegjøre for den krevende situasjonen ved Oslos nye gigantsykehus.

- Omstillingen av Oslo universitetssykehus er helt nødvendig for å gi et bedre tilbud til innbyggerne. Omstillingen er krevende, og jeg er derfor glad for å kunne gi en redegjørelse, sa Strøm-Erichsen.

Hun sa at Oslo universitetssykehus nå jobber med å endre oppgavefordelingen mellom de sammenslåtte sykehusene, for å få en bedre og mer effektiv pasientbehandling.

- En samling av funksjonene vil styrke fagkompetansen og gi en bedre funksjonsbruk, sa Strøm-Erichsen.

- Må ikke gå ut over pasientene
Mandag ble det kjent at Siri Beate Hatlen trekker seg fra stillingen som administrerende direktør i Oslo universitetssykehus (OUS).

Helse Sør-Øst har pålagt sykehuset å spare inn 500 millioner kroner, noe Hatlen har uttrykt problemer med.

- Jeg legger til grunn av Oslo universitetssykehus tilpasser driften uten at dette går ut over pasientene, påpekte Strøm-Erichsen i Stortinget.

Hun sa at sykehusets budsjett for 2012 skal behandles i midten av juni, og at det i budsjettet legges opp til et underskudd på 400 millioner kroner.

- Men utfordringene ved OUS løses ikke bare med mer penger. Dette er et ledelsesmessig ansvar som styret og ledelsen må ta fatt på i samarbeid med de ansatte, sa hun.

LES OGSÅ: Sykehusdirektør går av

- Ikke uoverkommelig
Helseministeren sa samtidig at hun har forståelse for at de ansatte er frustrerte.

- Jeg har stor forståelse for at mange ansatte oppfatter situasjonen som krevende, sa hun, og la til at det i en omstilling ofte er motbakker.

Det eneste hun sa om Hatlens avgang, var at styret nå jobber med å finne en ny kandidat.

- Omstillingen er utfordrende og krevende. Men det er skapt et bilde av et de utfordringene OUS står overfor er uoverkommelige, det er et feil bilde, mente ministeren.

- Hun har ikke bakkekontakt
Opposisjonen var langt fra fornøyd med Strøm-Erichsens redegjørelse.

- Dagens redegjørelse viser at helseministeren ikke har bakkekontakt, sa Per Arne Olsen, Frps representant i helse- og sosialkomiteen.

Olsen takket helseministeren for redegjørelsen, noe opposisjonspartiene har etterlyst etter at Siri Beate Hatlen trakk seg fra stillingen som administrerende direktør.

- Redegjørelsen var jeg dog ikke så imponert av. Situasjonen ved Oslo universitetssykehus er etter min mening ute av kontroll, sa Olsen i Stortinget.

Han karakteriserte redegjørelsen som lite beroligende.

- Helseministerens redegjørelse er svært lite beroligende, sa Frp-representanten, som mente det burde ringe noen klokker for Strøm-Erichsen når den avgåtte sykehusdirektøren uttaler at kravet om kutt på 500 millioner kroner vil få uakseptable konsekvenser.

- Helseministerens svar på dette er at hun har full tillit til styret, sa Olsen.

- Prosessen må stanses
- I dag ser vi en helseminister som verken evner eller vil ta ansvaret for å sikre hovedstadsbefolkningen et godt sykehustilbud, sa han videre.

Han gjentok Frps tidligere krav om at prosessen om sammenslåing av sykehusene i Oslo, midlertidig må stanses.

Strøm-Erichsen fikk også gjennomgå av lederen av helsekomiteen, Høyres Bent Høie.

- Denne beskrivelsen helseministeren her kommer med, må være vanskelig for de ansatte ved sykehuset å ta innover seg, for det stemmer ikke, sa han.

- Stopper ikke av en direktør
Selv sa Strøm-Erichsen følgende om kritikken fra opposisjonen.

- Vi har fortsatt tro på at dette lar seg gjennomføre. Det at en direktør slutter er ikke en grunn til at det ikke lar seg gjennomføre, sa hun.

Helse Sør-Østs visjon er å etablere Oslo universitetssykehus som et av de ledende og mest moderne sykehusene i Norden - både når det gjelder kvalitet, pasientbehandling, forskning og kunnskapsutvikling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere