- Helseministeren har ikke bakkekontakt

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Strøm-Erichsen fikk gjennomgå i Stortinget om sykehusstriden i Oslo.

10.06.11 12:25

Fredag morgen møtte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Stortinget for å redegjøre for den krevende situasjonen ved Oslos nye gigantsykehus.

- Omstillingen av Oslo universitetssykehus er helt nødvendig for å gi et bedre tilbud til innbyggerne. Omstillingen er krevende, og jeg er derfor glad for å kunne gi en redegjørelse, sa Strøm-Erichsen.

Hun sa at Oslo universitetssykehus nå jobber med å endre oppgavefordelingen mellom de sammenslåtte sykehusene, for å få en bedre og mer effektiv pasientbehandling.

- En samling av funksjonene vil styrke fagkompetansen og gi en bedre funksjonsbruk, sa Strøm-Erichsen.

- Må ikke gå ut over pasientene
Mandag ble det kjent at Siri Beate Hatlen trekker seg fra stillingen som administrerende direktør i Oslo universitetssykehus (OUS).

Helse Sør-Øst har pålagt sykehuset å spare inn 500 millioner kroner, noe Hatlen har uttrykt problemer med.

- Jeg legger til grunn av Oslo universitetssykehus tilpasser driften uten at dette går ut over pasientene, påpekte Strøm-Erichsen i Stortinget.

Hun sa at sykehusets budsjett for 2012 skal behandles i midten av juni, og at det i budsjettet legges opp til et underskudd på 400 millioner kroner.

- Men utfordringene ved OUS løses ikke bare med mer penger. Dette er et ledelsesmessig ansvar som styret og ledelsen må ta fatt på i samarbeid med de ansatte, sa hun.

LES OGSÅ: Sykehusdirektør går av

- Ikke uoverkommelig
Helseministeren sa samtidig at hun har forståelse for at de ansatte er frustrerte.

- Jeg har stor forståelse for at mange ansatte oppfatter situasjonen som krevende, sa hun, og la til at det i en omstilling ofte er motbakker.

Det eneste hun sa om Hatlens avgang, var at styret nå jobber med å finne en ny kandidat.

- Omstillingen er utfordrende og krevende. Men det er skapt et bilde av et de utfordringene OUS står overfor er uoverkommelige, det er et feil bilde, mente ministeren.

- Hun har ikke bakkekontakt
Opposisjonen var langt fra fornøyd med Strøm-Erichsens redegjørelse.

- Dagens redegjørelse viser at helseministeren ikke har bakkekontakt, sa Per Arne Olsen, Frps representant i helse- og sosialkomiteen.

Olsen takket helseministeren for redegjørelsen, noe opposisjonspartiene har etterlyst etter at Siri Beate Hatlen trakk seg fra stillingen som administrerende direktør.

- Redegjørelsen var jeg dog ikke så imponert av. Situasjonen ved Oslo universitetssykehus er etter min mening ute av kontroll, sa Olsen i Stortinget.

Han karakteriserte redegjørelsen som lite beroligende.

- Helseministerens redegjørelse er svært lite beroligende, sa Frp-representanten, som mente det burde ringe noen klokker for Strøm-Erichsen når den avgåtte sykehusdirektøren uttaler at kravet om kutt på 500 millioner kroner vil få uakseptable konsekvenser.

- Helseministerens svar på dette er at hun har full tillit til styret, sa Olsen.

- Prosessen må stanses
- I dag ser vi en helseminister som verken evner eller vil ta ansvaret for å sikre hovedstadsbefolkningen et godt sykehustilbud, sa han videre.

Han gjentok Frps tidligere krav om at prosessen om sammenslåing av sykehusene i Oslo, midlertidig må stanses.

Strøm-Erichsen fikk også gjennomgå av lederen av helsekomiteen, Høyres Bent Høie.

- Denne beskrivelsen helseministeren her kommer med, må være vanskelig for de ansatte ved sykehuset å ta innover seg, for det stemmer ikke, sa han.

- Stopper ikke av en direktør
Selv sa Strøm-Erichsen følgende om kritikken fra opposisjonen.

- Vi har fortsatt tro på at dette lar seg gjennomføre. Det at en direktør slutter er ikke en grunn til at det ikke lar seg gjennomføre, sa hun.

Helse Sør-Østs visjon er å etablere Oslo universitetssykehus som et av de ledende og mest moderne sykehusene i Norden - både når det gjelder kvalitet, pasientbehandling, forskning og kunnskapsutvikling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.