RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helsesøstre kan oppdage vold mot barn tidligere

Oslo (NTB): Helsesøstre utgjør en viktig del av helsepersonellet som kan oppdage barnemishandling på et tidlig stadium, mener Norsk Sykepleierforbund. Forbundet mener Norge trenger flere helsesøstre.

- Helsesøstrene kan oppdage mishandling mye tidligere enn barneavdelingene og legevakten. Når barna havner der, kan volden ha pågått i flere år, sier forbundets leder Lisbeth Normann til Vårt Land.

Forbundet mener det trengs flere helsesøstre i helsevesenet.

Ifølge Helsedirektoratet bør det være én helsesøster i full stilling per 400 elever. Ifølge direktoratet vil helsesøstrene da gjøre jobben sin på en tilstrekkelig måte. Men Sykepleierforbundet har regnet ut at det i dag kun er én helsesøster per 800 elever.

Størst mangel på helsesøstre er det ved helsestasjonene. Der er det nok helsesøstre til å dekke bare 15 prosent av behovet, ifølge forbundet. I skolen er det nok helsesøstre til å dekke 36 prosent av behovet.

Helsesøstertjenesten er pålagt kommunene ved lov.

- Men mange kommuner tvinges til å bryte loven hver eneste dag. De har altfor få helsesøstre, men samtidig mangler de midler til å gjennomføre et løft, sier Normann.

Hun mener regjeringen har manglende vilje til å styrke helsesøstrenes stilling. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere