*Nettavisen* Nyheter.

- Helt maktesløse

Foto: (Dag Pettersen /an.no)

Lørdag mistet Olof Anders Kuhmunen 11 nye rein.

30.01.10 22:20

I løpet av natt til lørdag ble tre rein påkjørt og drept mellom Semska og Lønsdal på E6, i to forskjellige ulykker, skriver an.no.

Samtidig mistet reineierne Olof Anders Kuhmunen og Per Ole Oskal fem nye reiner som ble drept av toget mellom Semska og Stødi midt på fjellet.

- Forferdelig
Lørdag ettermiddag tok toget ytterligere tre rein like nord for Lønsdal stasjon. Forrige helg ble minst elleve rein påkjørt og drept nettopp der.

- Helt forferdelig. Jeg føler meg helt maktesløs, sier en oppgitt Kuhmunen til an.no lørdag kveld etter at han mistet elleve nye det siste døgnet - åtte påkjørt av tog.

Totalt har reineierne på Saltfjellet mistet over 90 rein grunnet toget bare de siste par-tre månedene.

- Jeg er helt ødelagt og klarer ikke sove. Er det noen vits å holde på? spør reineieren, mens han er i ferd med å søke området for eventuelle skadde rein som må avlives, samt avlive de som ikke døde umiddelbart, skriver avisen.

Gir opp?
Kuhmunen sier han ikke klarer å holde på slik lengre.

- Man blir ødelagt av alt. Jeg vurderer å legge ned hvis dette fortsetter, sier Olof Anders Kuhmunen til an.no.

Han står fast på at livsverket, tradisjonen og næringen kan nærme seg slutten.

- Jeg er vant til å pines og slåss. Men man gjør sine tanker. Det er ikke et slikt liv man skal leve. Og dette sliter hardt på de nye og unge reineierne, sier han fortvilt - over at myndighetene ikke makter å komme opp med ei løsning på alle reintragediene som har rammet unormalt hardt hittil i vinter:

- Det er et tungrodd system. Her kaller de inn til et hastemøte, så er det om 14 dager, sukker han.

Gjeting
Enkelte har hevdet at reineierne må gjete reinene sine bedre. Men Kuhmunen avviser at det er praktisk og økonomisk gjennomførbart.

- Jernbanen går jo rett igjennom beitelandet. Det går ikke an, det er helt umulig, mener Kuhmunen, som lørdag kveld neppe får sove særlig heller:

- Vi får se hvordan det går i natt.

Flere nyheter fra Nordland får du her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.