RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helt ny situasjon for Europa

Foto: Løvland, Marianne (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Dette er en ny situasjon i Europa hvor man får en kombinasjon av bombeangrep og skyting, sier terrorekspert.

Klokken 15.20 fredag ettermiddag ble Regjeringskvartalet rammet av en kraftig eksplosjon. Så langt er syv personer bekreftet drept i terrorangrepet i Oslo.

Kort tid etter ble det meldt om en skyteepisode på AUFs sommerleir på Utøya. Vitner forteller om flere drepte, men dette er ennå ikke bekreftet fra offisielt hold. En mistenkt gjerningsperson ble pågrepet av politiet ved 19-tiden. Politiet frykter også at det er utplassert eksplosiver på Utøya.

Politiet mistenker at det er en sammenheng mellom hendelsen i Oslo og på Utøya.

- Kan være Al-Qaida
Terrorekspert Tore Bjørgo er ikke overrasket over at Norge nå er blitt rammet av et terrorangrep.

- Det ser jo nå ut til å være en simultanaksjon med to handlinger. Det tyder på at dette er mer organisert enn bare noen eksplosjoner. Men jeg kan ikke spekulere på hvem som står bak. Men det vi vet er at dette er en modus som al-Qaida har stått for og som andre har etterfulgt. Det kan være Al-Qaida, men det kan også være andre, sier terrorekspert og professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, til Nettavisen.

Bjørgo sier dette er det verste terrorangrepet som har rammet Norden.

- Det må vi kunne si nå, sier han.

- Hvorfor ble nettopp Norge rammet?

- Det er foreløpig for tidlig å si noe om det nå, men vi vet at våre naboland Sverige og Danmark har hatt alvorlige terrorforsøk før jul. Og at det skjer også i Norge er ikke spesielt overraskende. Hvorfor det skjer akkurat nå, vet vi ikke, sier Bjørgo.

- Tre forhold som gjør Norge til et mål
Norges engasjement i Afghanistan og engasjementet i Libya, samt publisering av de omstridte Muhammed-tegningene kan være et motiv for fredagens terroraksjon mot Norge.

- Det er tre forhold som gjør Norge til et mål. Men det kan også være andre ting, det vet vi ikke ennå. Men nå er en person arrestert, så da får vi snart vite mer, sier han.

Flere analytikere har tidligere advart om at terrorgrupper har planlagt Mumbai-lignende terroraksjoner i europeiske byer. Om lag 160 mennesker ble drept da ti terrorister utstyrt med håndvåpen og granater gikk til angrep på sivile i Mumbai i India i november 2008.

Bjørgo sier det finnes noen likhetstrekk med skytingen på Utøya.

- Dette er en ny situasjon i Europa, så vidt jeg husker, hvor man får en kombinasjon av bombeangrep og skyting, sier han.

- Er Norge godt nok rustet mot et terrorangrep?

- Man kan aldri sikre seg helt. Men jeg har vært i samfunn hvor man har ekstrem høyt sikkerhetsberedskap, for eksempel i Singapore. Dette er samfunn man ikke vil leve i. Vil man leve i et åpent samfunn må man leve med en viss risiko, sier Bjørgo.

Overrasket over omfanget
Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over omfanget av terrorangrepet i Norge.

- Jeg visste at det fantes et forhøyet trusselbilde mot Norge, men jeg er overrasket over dette attentat, sier Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, til Nettavisen.

- Det at man sprenger en bombe i Oslo sentrum og så gå mot det politiske partiet (skytingen på Utøya red.anm.) peker nesten på at det er en intern ekstremist istedenfor en ekstern ekstremist. Intuitivt er bombingen al-Qaida-relatert, men intuitivt med dette angrepet på Utøya så er dette en gal person, sier Ranstorp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere