RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helt rått at dyr dumpes i kulda

Foto: Dyrebeskyttelsen Kristiansand, Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus (montasje)
Sist oppdatert:
Kaninen Alvin ble satt igjen på bussen, og pus ble funnet bevisstløs i snøfonna. - Mange dyr lider en pinefull død, raser Dyrebeskyttelsen.

Kaninen Alvin ble satt igjen på 21-bussen av sin eier på nyttårsaften.

- Han er fryktelig tynn og har ekstremt lange klør, forteller leder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, Karen Andersson, til Nettavisen.

Les også:- Slik dumpes kjæledyrene

Leder i Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Rostad, sier at det er tydelig at folk dumper dyrene sine spesielt i jula.

- Det er utrolig rått at noen bare kan kaste ut katten sin i kulda. Det provoserer meg sterkt. Nå nylig fant vi blant annet en katt liggende bevisstløs i snøfonna, sier Rostad.

Katter som dumpes, blir desperate i jakten på et varmt sted.

- Det er dramatisk for en katt å bli dumpet. De aner ikke hvor de skal gå for å få ly og mat. I tillegg ser vi eksempler på at folk er stygge med dem, og så blir de meget redde i tillegg. Det verste er at en katt kan overleve i flere måneder, de dør jo ikke med en gang. Det er snakk om en langsom og pinefull død, sier Rostad.

- Kun skinn og bein
Katten Mykle var kun skinn og bein da han kom til Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus.

- Vi var ikke sikre på at han ville overleve, men med omsorgsfull pleie og riktig mat ble han frisk etter noen måneder, forteller Andersson.

Konsekvensen av at han var så nedkjørt har gjort ham litt sensibel.

- Han sliter med allergilignende symptomer, og burde få et hjem så han slipper å være på Hjelpsenteret, hvor det er så mange katter, sier Andersson.

Spektrene ble funnet ved Oslo Spektrum, i et lagerrom.

- Der holdt hun hus med sine små barn. Både hun og barna var fryktelig tynne og redde. Barna er nå omplassert, og nå er det moren sin tur.

- Mange dumper dyra i kulda
- Det har vært rundt 30 minusgrader nå, og jeg synes virkelig synd på de hjemløse dyrene, forteller Andersson.

Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus får nå daglige telefoner av folk som enten er bekymret for sine egne dyr, eller andres.

- Men det tar noen ganger litt tid før de ringer, enten fordi de ikke vet om oss, eller at de venter og ser an om dyret finner veien hjem igjen, forteller Andersson.

- Vi ser at mange dumper dyrene sine ute i kulda. På nyttår fant vi for eksempel to kaniner som var dumpet. Jeg tror folk manager kunnskap om rett dyrehold, mener Andersson.

- Kaster katter ut av bilen for gøy
En guttepus på 6 måneder ble funnet bevisstløs i en snøfonn på nyttårsaften. Han hadde da luftveisinfeksjoner.

Eieren til katten har meldt seg, hvor pusen ble funnet over to mil far hjemmet sitt.

- Sannsynligvis har han kommet med bil. Vi har opplevd at ungdommer tar med seg katter i bilen for gøy, for å kaste dem ut et helt annet sted. Dette kan være fatalt for katten, forteller Robstad.

Det er ikke bare katter som kastes ut av bil.

- Kaninen Selma og et marsvin ble kastet ut av en bil på Lillestrøm i desember. Selma var veldig tynn, forteller Andersson.

- Frostskader på ører og poter
De typiske frostskadene for katt og kaniner er på ører og poter. Katter har veldig tynne ører, og bør ikke være lenge ute i streng kulde.

- Dyrene kan få permanente skader på den ytterste delen av øret. Det er veldig sårt, og begynner å blø. Noen katter får det vi kaller for «blomkålører», hvor ørene har krøllet seg på grunn av frostskader. Vi har sett flere tilfeller av slike skader, forteller leder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, Karen Andersson, til Nettavisen.

Katter og kaniner kan få frostskader på poter, hvor de får blødende sår.

- Potene kan sprekke opp, og kan bli harde. Det går an å smøre potene, men de vil aldri bli silkemyke igjen, dersom de har stått for lenge ute i kulda, sier Andersson.

Dersom et dyr går lenge uten vann, kan det oppstå skader på indre organer.

- Nå fryser jo alt vann ute, og katter spiser ikke snø på samme måte som hunder. En katt kan da tørste i hjel, og uten vann kan den få nyresvikt og leverskader på sikt, forteller Andersson.

Halen er også utsatt for kulde.

- Dette gjelder spesielt når dyret ikke er i bevegelse, og ligger på bakken. For noen år siden fant vi en katt hvor halen var frosset fast til bakken. Den hadde prøvd å komme seg løs, du kan tenke deg hvor ille det så ut, forteller Andersson.

Det finnes også mange eksempler på at katter søker ly under parkerte biler med varm motor.

- Vi har sette eksempler på katter som har fryst i hjel i løpet av natten under biler, sier Andersson.

Trekkhunder som står ute
- Vi får en del telefoner hvor folk er bekymret for hunder som er bundet fast ute, og som helt tydelig ikke takler kulden så bra, forteller informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo, til Nettavisen.

Han oppgir at det er mange dyr som overlates til seg selv, uten sosial omgang med andre dyr eller mennesker.

- Dette blir verre i kulden. Senest i dag fikk jeg en telefon fra Kongsberg, hvor en person var bekymret for noen trekkhunder som sto ute i kulden og skalv skikkelig, sier Eidsmo.

Hvor mye kulde hunder tåler, varierer meget fra dyr til dyr.

- Selv om det er polarhunder, er det ikke alltid at de klarer streng kulde like bra. Det kommer litt an på hvor mye den har vært ute. Men uansett bør det være normalt å føre tilsyn med dyr som står ute, og ikke overlate de til seg selv. Dyr kan fryse i hjel på samme måte som at mennesker kan det, påpeker Eidsmo.

Slik beskytter du dyrene
Dyr som står ute hele året, tåler kulde bedre enn dyr som ikke har det.

- Men når det gjelder kaniner, må de ha et godt utebur. Det finnes dyrebutikker selger utebur som ikke er bra nok. Man må ha et varmt sted hvor dyret kan søke ly, og hvor vannet ikke fryser til is. Man kan også bruke en varmelampe, oppfordrer Andersson.

Ellers bør ikke kaniner stå i bur hele livet.

- Det er bare å se på bakbena til dyret, de er ikke laget for å sitte i bur hver dag. De trenger plass, og ha muligheten til å gå fritt iblant, sier Andersson.

Har du hund, bør den ha sokker på potene.

- Hunder har ømfiendtlige poter, og de må jo ut for å luftes, sier Andersson.

Hun oppfordrer katteeiere til å ikke slippe ut katten dersom det er kaldere enn 10 minusgrader.

- Alle dyr som står ute, må ha et varmt sted de kan søke ly. De må også ha tilgang på vann som ikke fryser. Dersom du ser at dyret ditt har fått frostskader, ta det med til dyrlegen. Slike skader er meget smertefullt for dyret, sier Andersson.

- For enkelt å skaffe seg kjæledyr
- Vi ser at det er mange uvitende dyreeiere. Det er for enkelt å skaffe seg et dyr over disk på ren impuls, mener Andersson.

Dyrebeskyttelsen ser flere tilfeller av hvor voksne har kjøpt dyr til sine barn på impuls.

- Plutselig mister barna interessen for dyret, og så står foreldrene der og lurer på hva de skal gjøre. Det er mange dyr som blir dumpet som en konsekvens av dette, forteller Andersson.

Hun mener at enten på det bli slutt på at dyr ses på som en vare og selges over disk, eller så må man lære opp selgerne slik at de blir mer bevisste over hvem de selger dyrene til.

- Vi gir jo ikke ut dyr på den måten. Hos oss har vi for eksempel søknader, og vi gir instruksjoner og følger opp eieren, forteller Andersson.

- Eiere blir sinte
Dyrebeskyttelsen i Oslo har flere ganger funnet dyr som er ID-merket.

- Da ringer vi opp eieren, og tenker at nå kommer de til å bli glade. Men ofte blir de heller sinte, og kommer med alle mulige rare unnskyldninger, forteller Andersson.

Noen forteller at de har gitt bort dyret for lenge siden, og ikke er deres ansvar lenger.

- Du vil ikke tro hvor mange ubehageligheter vi har i forbindelse med slike telefoner. Noen sier at katten forsvant for to måneder siden, og har anskaffet seg hund og ikke vil ha katten mer. Noen sier at de har fått barn, og at det ikke passer å ha dyr lenger. Noen sier også at de plutselig har blitt allergiske. Det er virkelig trist, forteller Andersson.

Les også: Forlot pus på nattoget

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere