RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helt riktig å kreve handikapdo i alle nye hjem

Foto: Vikene, Solveig (SCANPIX)
Sist oppdatert:
SINTEF-ekspert mener påbud om handikapbad i alle nye boliger er et godt forslag.

Myndighetenes forslag om å kreve at alle nye boliger har bad tilrettelagt for rullestolbrukere, har ikke uventet høstet kritikk.

SELGE BOLIG? Finn megler

Utbyggere klager over økte kostnader som blir veltet over på boligkjøperne.

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret sa onsdag til Nettavisen at pålegget kommer på et ugunstig tidspunkt. Nye kostnadsdrivende krav vil virke som en brems på boligbyggingen i en tid da vi trenger flere boliger.

Riktig vei å gå
I et av Norges mest kompetente byggtekniske miljøer er tonen imidlertid en ganske annen. Forsker og arkitekt Jon Christophersen i SINTEF Byggforsk mener det er soleklart at nye boliger skal være tilpasset behovene til alle grupper i samfunnet.

Han avviser kritikken fra Selvaag og andre som mener dette er kostnadsdrivende og ikke kan forsvares. Utbyggerselskapet har regnet ut at de nye rullestolkravene vil gjøre at badet i nye boliger alene vil øke i pris med 40.000 til 50.000 kroner.

- Vi har jobbet med problemstillinger rundt livsløpsstandard i boliger i 20 år. Det finnes ikke skikkelige analyser av kostnadene på dette området, sier Christophersen til Nettavisen.

Christophersen sier det likevel er helt standard at byggebransjen protesterer mot nye forskrifter med det argument at det blir for dyrt.

Han tror det vil være ytterst få av de nye boligene der det er nødvendig å bygge større, og dermed dyrere. Det hele dreier seg om planløsning, mener han.

Ikke noe problem
For profesjonelle utbyggere er det ikke noe problem å tilpassse seg dette uten ekstra kostnader.

- Veldig mange bad i dag er store nok til å tilfredsstille kravene i den nye standarden, sier Christophersen.

Christophersen mener Norge ligger etter mange andre land når det gjelder å tilpasse bygningsmassen til de handikappedes behov.

Det er den nye Plan og bygningsloven som ble innført 1. januar i fjor som er utgangspunkt for de nye kravene til såkalt «universell utforming av boliger». Disse kravene vil etterhvert bli hjemlet i en forskrift. Men så langt er man ikke kommet. Christophersen understreker at det foreløpig dreier seg om et forslag som har vært ute på høring.

Selvaag forsvarer seg
Selvaag står i en fersk pressemelding fast på sine regnestykker.

- Blant andre Liv Signe Navarsete og Karin Andersen mener at våre beregninger er feil. Vi er sikre på at de stemmer. Enkelte leiligheter på 46 kvadratmeter i blokker på mellom tre og fem etasjer, vil bli 430 000 kroner dyrere å bygge. Av dette er 211 000 kroner direkte forbundet med krav om universell tilgjengelighet. Resten er på grunn av energiforskifter. Vi har over 10.000 boliger under utvikling, og har regnet nøye på dette, sier Schumann i pressemeldingen.

Schumann hevder at et bad med plass til snusirkel for rullestol vil måtte bygges 1,5 kvadratmeter større. I små leiligheter er dette plass som må bygges i tillegg. Badene blir omlag to kvadratmeter større. Ett av soverommene må også utvides med fire kvadratmeter.

- I de minste boligene våre på 46 kvadratmeter kan vi kan ikke ta denne plassen fra andre steder i leiligheten. Resultatet er hele arealet i disse leilighetene må utvides til 52 kvadratmeter. Med en rimelig byggekostnad på 15.000 kroner per kvadratmeter, vil dette alene gi en prisøkning på 90.000 kroner, sier Schumann.

Er likevel positiv
Schumann presiserer at Selvaag er positive til de nye forskriftene om universell tilgjengelighet.

- Dette er i utgangspunktet et godt tiltak, og 90 prosent av våre leiligheter kommer til å følge den nye standarden. Vi mener imidlertid at det må gis dispensasjon for enkelte boligtyper for at også de med begrensede økonomiske ressurser skal ha råd til å komme inn på nyboligmarkedet. Økte priser på nye boliger vil selvfølgelig også føre til prisøkning på brukte boliger, sier han.

LES OGSÅ DISSE KOMMENTARENE I NETTAVISEN:

Rullestoler i alle hjem

Merkelig om nye byggkrav

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere