*Nettavisen* Nyheter.

- Helte bensin på læreren og tente på

En av de sårede elevene på sykehus etter angrepet på skolen i Peshawar. Foto: Fayaz Aziz (Reuters)

Tvang barna til å se på.

Minst 125 barn mistet livet da Pakistanske Taliban gikk til angrep på en militærdrevet skole i Peshawar i nordlige Pakistan tidlig tirsdag. Til sammen 132 mennesker mistet livet i angrepet.

En anonym militærkilde opplyser til NBC News at Taliban-soldatene tok livet av barn og lærere på brutalt vis.

- De brente en lærer foran barna i klasserommet. De tente bokstavelig talt på læreren med bensin og tvang barna til å se på, sier kilden.

Flesteparten av de drepte var barn i alderen fra 16 til 18 år. Ifølge ubekreftede meldinger skal terroristene også ha halshogd flere av ofrene.

«Noen av likene som ble brakt inn til sykehuset i løpet av angrepet mot skolen i Peshawar, har vært hodeløse, skriver redaktør for avisen The Express Tribune, Omar R Quraishi, i en Twitter-melding, som har 56.000 følgere på Twitter.

- Gå og ta barna
Flere av de overlevende har grusomme beretninger å fortelle om fra terrorangrepet. En 16 år gammel student, som er innlagt på sykehus, forteller at han måtte spille død etter å ha blitt skutt i begge beina.

Han befant seg i skolens auditorium da fire væpnede menn stormet inn, ropte «Allahu akbar» (Gud er stor) og åpnet ild.

- Noen skrek til oss at vi måtte gjemme oss under pultene, sier gutten i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

- Så skrek én av dem (terroristene red.anm.): Det er mange av dem under pultene, gå og ta dem.

- Jeg så et par store sorte støvler som kom mot meg. Denne fyren jaktet trolig på elever som gjemte seg under pultene, forteller han fra sykesengen.

Spilte død
Deretter ble han truffet av skudd i begge beina. Han ville skrike av smerte, men besluttet å spille død.

- Jeg brettet sammen slipset mitt og dyttet det inn i munnen min, slik at jeg ikke skulle skrike.

- Mannen med de store støvlene fortsatte å lete etter elever, og avfyrte skudd inn i kroppene deres. Jeg lå så stille som mulig, og lukket øynene, ventet på å bli skutt igjen.

- Ni terrorister drept
Ni Taliban-krigere som deltok i angrepet mot skolen i Peshawar nord i Pakistan tirsdag, er døde etter ni timers kamp, opplyser en kilde i det pakistanske forsvaret.

Fortvilte foreldre flokket seg sammen utenfor Lady Reading-sykehuset i Peshawar, der ambulanse etter ambulanse ankom med døde skoleelever tirsdag ettermiddag.

- Gud, hvorfor tok du min sønn fra meg? Hvilken synd står mitt barn og alle disse barna bak, spurte moren til en 12-åring som ble drept i angrepet.

Minst 125 barn er bekreftet døde i angrepet mot skolen som drives av det pakistanske militæret. De fleste av elevene på skolen er barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Statsminister Nawaz Sharif kaller massakren en nasjonal tragedie. Han reiste til Peshawar da omfanget av angrepet ble klart.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Døde fraktes vekk i en ambulanse etter angrepet på skolen. Foto: Stringer/pakistan (Reuters)


Gjengjeldelse
Til sammen 500 elever og lærere skal ha vært til stede da seks væpnede menn, kledd i militæruniformer, stormet skolen i 13-tiden lokal tid.

Vitner har fortalt hvordan skolen ble rystet av en eksplosjon før mennene gikk fra klasserom til klasserom og skjøt barn.

Talibans pakistanske fløy tok raskt på seg ansvaret. Angrepet var en hevn for hærens militæroffansiv mot det som lenge har vært Taliban- og al-Qaida-opprøreres fristed i Nord-Waziristan.

- Vi angriper skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sa talsmann Muhammad Umar Khorasani i den pakistanske fløyen av Taliban til AFP mens angrepet fortsatt pågikk.

- Vi har både snikskyttere og selvmordsbombere. De har ordre om å skyte eldre studenter, men ikke barn, la han til.

Fire timer etter at angrepet startet, erklærte den pakistanske hæren at angrepet var over og Taliban-opprørerne drept. Minst 125 barn har mistet livet.


Ventet gjengjeldelse
Det har vært forventet at Taliban ville gjengjelde offensiven i Nord-Waziristan, ifølge Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

- Dette er en ren gjengjeldelse fra Taliban. At angrepet er rettet mot et mykt mål, og ikke mot hæren, kan være et tegn på at pakistanske Taliban er svekket, mener han.

- De har nok ikke oversikt over hvilken effekt dette angrepet kan ha i det pakistanske samfunnet. Det kan bidra til å svekke Taliban ytterligere på sikt.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Slektningene av en elev som mistet livet sørger over tapet. Foto: Fayaz Aziz (Reuters)


Fredsprisvinnerne rystet
Statsledere over hele verden var raske med å fordømme det stygge angrepet.

- Ord kan ikke uttrykke æresløsheten ved et slikt angrep, sier Frankrikes president François Hollande.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier hun er knust av den meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen.

- Jeg fordømmer disse fryktelige og feige handlingene, og står sammen med myndighetene og de væpnede styrken i Pakistan som har gjort en berømmelig innsats for å løse denne grusomme situasjonen, sier Malala, som ble kjent verden over da hun selv ble skutt av Taliban i 2012.

Også hennes medprisvinner, indiske Kailash Satyarthi, sørger etter angrepet.

- Hjertet mitt blør for de etterlatte familiene. En av de mørkeste dagene i menneskehetens historie. De drepte i dag er våre alles barn, skriver han på nettstedet Twitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.