RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helvete på jord

Foto: STRINGER (AFP)
Sist oppdatert:
Mohamed Saleban Bare satt åtte år på Guantánamo.

- Guantánamo er som helvete på jord, sier Mohamed Saleban Bare (44) til AFP.

Etter åtte år i den amerikanske fangeleiren på Guantánamo ble Mohamed Saleban Bare, sammen med 11 andre fanger, denne uken sendt til hjemlandet. For Saleban Bare og Osmail Mohamed Arale (45) er det Somalia, de andre kom fra henholdsvis Jemen og Afghanistan.

Torturert
- Jeg føler meg ikke som meg selv ennå, men jeg takker Allah for at han har holdt meg i live og fri for psykiske og mentale plager, slik noen av mine venner fikk, sier han, og beskriver hvordan flere av de andre innsatte fikk alvorlige plager, også som følge av tortur.

- Noen av de andre i fengselet mistet synet, noen mistet en arm eller et bein, og andre endte med mentale problemer. Jeg er OK sammenlignet med dem.

Saleban Bare ble arrestert av amerikanske sikkerhetsstyrker i Pakistan i desember 2001. Etter rundt fire måneder ble han sendt til leire i Kandahar og Bagram i Afghanistan.

- I Bagram og Kandahar var forholdene ille, men da vi kom til Guantánamo endret torturtaktikken seg. De brukte en form for psykologisk tortur, som dreper deg mentalt.

Les: Omar (16): - Hjelp meg!

Les også: Fra Guantánamo til paradis

Nektet søvn og mat
Blant annet ble fangene hindret fra å sove i minst fire dager på rad, og de fikk bare mat en gang om dagen - en kjeks.

- Når det var kaldt måtte vi sove uten tepper. Noen av fangene ble utsatt for rå tortur, inkludert elektrisitet og slag.

Mohamed Bare hevder han aldri fikk vite hvorfor amerikanske myndigheter arresterte ham, og sier han ikke gjorde noe i Pakistan som berettiget en arrestasjon.

- De stilte mange spørsmål, mange av dem om min bakgrunn.

Obamas hodebry
Med forrige ukes utesendelse er det nå i underkant av 200 fanger på Guantánamo.

Les: Guantánamo blir ikke lagt ned til nyttår

Da Barack Obama ble innsatt som president, lovet han at leiren skulle stenges før året var omme. Den fristen har han nå utsatt, blant annet fordi det er få land som er villige til å ta imot fangene, mens opinionen i USA er negativ til å ha det som kalles terroristfanger på egen landjord.

Les: Obama stenger Guantánamo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere