RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helvete var løs

Anders Talleraas
Anders Talleraas Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Anders Talleraas startet sin forklaring med å fortelle om den knalltøffe tiden etter at pensjonssaken sprakk.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - I mine svarteste øyeblitt tenker jeg at dette er å rette baker for smed, sa tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas i Oslo tingrett. Han opplever at han nå blir straffet fordi Stortinget har hatt en svært dårlig pensjonsordning for tidligere representanter.

- Det er et paradoks at jeg som pensjonsmottaker skal være ansvarlig for en pensjonsordning som har hatt store organisatoriske problem, sa Anders Talleraas.

Han startet sin dag i tiltaleboksen med å fortelle om en knalltøff tid siden pensjonssaken sprakk i 2008.

- Sjokk
– Jeg fikk sjokk da jeg hørte at seks tidligere stortingsrepresentanter hadde gjort feil i forhold til stortingspensjonen. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg var en av dem.

Tidligere stortingsrepresentant Talleraas og tidligere kollega Magnus Stangeland er tiltalt for grovt uaktsom bedrageri. Påtalemyndigheten mener de feilet med å opplyse deres faktiske inntekt da de søkte om pensjon fra Stortinget.

Talleraas startet forklaringen med å fortelle hvordan han opplevde dagene i august 2008 da rapporten fra Riksrevisjonen ble offentlig kjent. Denne rapporten konkluderte med at Talleraas, Stangeland og fire andre hadde fått urettmessig utbetalt pensjon.

– Helvete var løs
– På formiddagen ringte en person fra Høyres stortingsgruppe og fortalte at det gikk rykter på huset om at jeg var en av de seks. Da fikk jeg sjokk, fortalte Talleraas. Kort tid etter fikk media tak i navnene, og telefonen begynte å ringe. Talleraas ble konfrontert med anklagene uten at han hadde papirer som fortalte hva Riksrevisjonen mente han hadde gjort feil.

- Helvete var løs da, for navnet kom jo ut og siden da har det vært et voldsomt trykk i saken med større og mindre intensitet. Jeg følte ganske sterkt at jeg var tiltalt og dømt i media før jeg hadde noe begrep om hva som rammet meg, sa Talleraas.

Den tidligere lederen i Høyres stortingsgruppe sluttet i Stortinget i 1997. I 2000 søkte han om pensjon.

Kartla ordningen
- Jeg var i en situasjon der jeg vurderte muligheten for firmaet mitt og ansettelser i andre firmaer. Jeg ønsket ikke å drive med lobbyvirksomhet som jeg hadde gjort i årene etter at jeg sluttet i Stortinget. Så konkluderte jeg med å søke om etterlønn fra Stortinget etter denne 75 års regelen, fortalte Talleraas.

Han ringte sekretæren for Stortingets pensjonsordning for å høre hvilke regler som gjaldt for pensjonen. Pensjonen kunne ikke utbetales til personer med "inntektsbringende arbeid", men hva slikt arbeid var, er ikke spesifisert i papirene.

- Det sto ingenting i papirene om hva som menes med inntektsbringende arbeid og det forsøkte jeg å kartlegge i samtalen med sekretæren (for Stortingets pensjonsordning red.anm.)

Trodde styrehonorar var utenfor
Talleraas forsto ut fra informasjonen han fikk at han ikke kunne ha fast stilling i offentlig, statlig eller kommunal virksomhet. Han kunne heller ikke lønn over et visst nivå fra fast stilling i privat næringsliv. Finansinntekter og tilfeldige inntekter falt derimot utenom.

Talleraas definerte mye av sine egne inntekter fra styrehonorar som tilfeldige inntekt. Det var disse honorarene som førte inntekten hans over den grensen han kunne tjene for å motta pensjon.

- Jeg trodde at styrehonorar falt utenfor, fordi styrehonorar blir fastlagt etter at du har gjort jobben og du vet ikke hva honoraret blir før generalforsamlingen har gjort vedtak om du får styrehonorar eller ikke. Det var absolutt en tilfeldig inntekt. I alle fall i de styrene jeg jobbet i. Det var gjerne for små og mellomstore bedrifter i en oppstartsfase, sa Talleraas.

Mener de visste om lønnen hans
Talleraas fortalte i retten at han trodde at Stortinget hadde en kontrollordning som sjekket at pensjonsmottakerne oppfylte kravene til pensjon, og at Stortinget også sjekket skattetallene som en del av denne kontrollen.

Den tidligere stortingsrepresentanten fortalte også at han er kjent med at sekretariatet for pensjonsordningen hadde sjekket lønnen hans og sett at den var 800.000 kroner og dermed altfor høy til å motta pensjon.

- Hva hadde hun gjort med det? Jo hun hadde snakket med en av sine overordnede og siden hadde det ikke blitt noe mer med det, sa Talleraas i retten.

Vil betale tilbake
Talleraas sier at han også vil betale tilbake de 2,7 millionene han har mottatt i pensjon hvis domstolen mener han har gjort noe feil.

- Jeg er innstilt på å tilbakebetale det som skal tilbakebetales hvis jeg har gjort feil, men jeg ønsker ikke å betale tilbake før denne saken er avgjort for jeg vil ikke at en slik tilbakebetaling skal oppfattes som en innrømmelse, sier Talleraas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere