*Nettavisen* Nyheter.

- Heng dem!

Foto: Adnan Abid (Reuters/NTB scanpix)

Fredag avgjøres skjebnen til de fire mennene som er funnet skyldig for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne.

13.09.13 11:12

New Delhi (NTB-AFP-DPA): Dommeren i saken der fire menn er funnet skyldig i gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne på en buss i India, har trukket seg tilbake for å vurdere straffeutmålingen. De fire risikerer å bli dømt til døden.

Både aktor i saken og offerets familie har krevd at mennene må henges, men dommer Yogesh Khanna vurderte tirsdag også muligheten for å dømme dem til livsvarig fengsel. India har fortsatt dødsstraff, men gjennomfører bare sjelden henrettelser.

Les også:Voldtekter i India skremmer kvinnelige turister

- Aktivister håper at dommen vil statuere et eksempel og styrke respekten for loven i saker som dreier seg om seksualisert vold, skrev storavisen Times of India tirsdag. Avisen pekte samtidig på at det har tatt hele ni måneder fra drapet skjedde, til rettssaken er fullført.

«Kaldblodig»
Mennene, i alderen fra 19 til 26 år, er funnet skyldig i «kaldblodig drap på et forsvarsløst offer», ifølge kjennelsen som ble kunngjort tirsdag. De voldtok kvinnen og torturerte henne med en jernstang på en buss i New Delhi i desember i fjor, ble det fastslått.

Kjennelsen bygger i første rekke på ting offeret fortalte på dødsleiet, og på vitneutsagn fra kjæresten som var sammen med henne på bussen En av de fem mennene begikk selvmord i fengselet tidligere i år, mens sjettemann som er i tenårene, er dømt til tre års ungdomsfengsel.

Gjengvoldtekten og drapet på kvinnen skapte avsky over hele India og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og for styrking av kvinnenes rettigheter. Under en demonstrasjon utenfor tinghuset i New Delhi tirsdag bar flere av deltakerne renneløkker om halsen som symbol på kravet om at gjerningsmennene må henges.

Får ikke fred
- Døden er den eneste mulige straffen for disse mennene som begikk en slik brutal og avskyelig forbrytelse. Vi kommer ikke til å godta noen annen straff, selv ikke livsvarig fengsel, sa offerets yngre bror, som sammen med resten av hennes nære familie fulgte avsigelsen av kjennelsen og som sier de ikke vil få fred før gjerningsmennene er henrettet.

Ranjana Kumari, som leder Senteret for sosiale studier i New Delhi, mener på sin side at indiske kvinners stilling allerede er styrket av kjennelsen i saken.

- De kan nå se til domstolene og føle seg trygge på at de vil få rettferdig behandling, sier hun.

Forsvarsadvokat A.P. Singh hevder de fire mennene er blitt rene syndebukker og at hovedansvaret for vold mot kvinner hører hjemme hos politikerne. Mennene har verken penger, makt eller innflytelsesrike forbindelser, sier Singh. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Adnan Abidi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.