*Nettavisen* Nyheter.

- Henger 17 personer som hevn for massakren

Pakistanske Taliban har frigjort bilder av de håndplukkede terroristene som angivelig utførte massakren. Alle terroristene ble drept i angrepet. Men nå har Pakistan besluttet å gjeninnføre dødsstraff i terrorrelaterte saker, og allerede de neste dagene vil 17 terrordømte bli henrettet ved henging, ifølge pakistanske medier. Foto: (Ap)

UD beklager at Pakistan benytter massakren til å gjeninnføre dødsstraff.

Dagen etter at Pakistanske Taliban massakrerte over 130 barn i et terrorangrep mot en skole i Peshawar, besluttet den pakistanske regjeringen å gjeninnføre dødsstraffen for terrorrelaterte saker. Dødsstraffen har ligget brakk siden 2008.

Allerede de neste dagene kan de første terroristene bli hengt, skriver The Express Tribune. Avisen har snakket med kilder som er nært knyttet til statsminister Nawaz Sharif.

Kildene hevder statsministeren har blitt informert om at 17 navngitte terrorister skal bli hengt i løpet av de neste dagene.

- Kjennelsen for at deres dødsstraff skal gjennomføres, skal bli vedtatt og deres pårørende vil bli kalt inn for å få et siste møte med de 17 militante personene, sier kilden til avisen.

UD reagerer
Norske myndigheter beklager at Pakistan har gjeninnført dødsstraff som en reaksjon på massakren.

- Angrepet på skolen i Peshawar er en forferdelig handling som er fordømt av en hel verden. Denne terroraksjonen understreker behovet for å bekjempe Taliban og alle andre ekstremistgrupper i Pakistan, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen, i en uttalelse til Nettavisen.

- Vi beklager samtidig at denne tragiske hendelsen benyttes for å gjenoppta henrettelser i terrorsaker i Pakistan. Norge er imot bruk av dødsstraff i alle situasjoner. Retten til liv er den mest grunnleggende av alle menneskerettigheter. Staten bør ikke ta liv, selv ikke når den konfronteres med de mest grusomme terrorhandlinger, sier Glad Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statssekretær i UD, Bård Glad Pedersen (H). Foto: (UD)

8000 dødsdømte
Det sitter 8000 dødsdømte fanger i pakistanske fengsler, men som følge av den midlertidige stansen i dødsstraff i 2008, har ikke straffene blitt effektuert.

Norskepakistanske politikere, Akhtar Chaudhry og Mudassar H. Kapur, har tidligere uttalt at de er motstandere av at Pakistan gjeninnfører dødsstraffen.

Sikkerhetspolitisk forsker, Helge Lurås, har tidligere uttalt at han tviler på at gjeninnføringen av dødsstraff vil ha noen avskrekkende effekt for Taliban-krigere.

Poserte for kamera
Pakistanske Taliban, som står bak angrepet, har frigjort bilder av de håndplukkede terroristene som angivelig utførte massakren. Bildene viser Taliban-krigere som poserer med skytevåpen foran et banner med følgende påskrift: «Det finnes ingen andre guder enn Allah».

Terroristene drepte over 140 mennesker, inkludert 132 barn, i den grusomme massakren som har rystet en hel verden. Bildene ble trolig tatt bare noen timer før terroristene gikk til angrep mot skolen.

Alle terroristene ble drept i angrepet.

Terroristene slo til mot en skole i nordlige Pakistan som blir brukt av barna til pakistansk militærpersonell. Pakistanske Taliban, som står bak angrepet, sier angrepet var en hevnaksjon for den pakistanske hærens offensiv mot Taliban.

57 terrorister drept
Siden tirsdag har forsvaret trappet opp offensiven ytterligere. I løpet av det første døgnet etter massakren, utførte det pakistanske forsvaret 20 luftangrep mot militante mål. 57 terrorister skal ha blitt drept i angrepene, skriver den engelsktalende pakistanske avisen The Dawn.

- De nye angrepene ble utført etter tirsdagens tragiske hendelse, hvor minst 145 mennesker, hovedsakelig skolebarn, døde, sa lederen for det pakistanske forsvarets medieavdeling, generalmajor Asim Bajwa , i en uttalelse.

Kilder: IANS, Daily Mail, The Independent, Dawn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.