Gå til sidens hovedinnhold

- Hengt på grunn av ulovlig opphold

26 personer henrettet ved henging på to dager.

Iranske myndigheter har gjennomført hele 26 henrettelser onsdag og torsdag, melder Iran Human Rights.

Ti av henrettelsene ble bekreftet av iranske myndigheter, mens 16 henrettelser ble rapportert inn av iranske menneskerettsorganisasjoner.

- Jeg har jo ikke ord for det. Det har kommet melding om 26 henrettelser hvor 16 er uoffisielle, men bekreftet. I tillegg var det to andre henrettelser tidligere denne uken, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Siden tirsdag har det blitt henrettet 28 mennesker. Dette er noe verden må reagere på! De aller fleste har blitt dømt bak lukkede dører, sier han.

- Verden må reagere
Amiry-Moghaddam er spesielt bekymret for at rettssikkerheten til dødsdømte i Iran ikke blir ivaretatt.

- Det er så mange rapporter om at de ikke blir behandlet riktig og at de ikke får en rettferdig rettergang, og så blir de henrettet. Likevel får det ingen reaksjoner, sier han.

- Jeg håper den norske regjeringen og verden reagerer kraftig på disse henrettelsene.

Amiry-Moghaddam mener Iran vil bare fortsette med praksisen om verden vender det døve øret til.

- Og slik kan det ikke fortsette i 2012, sier han.

- Ulovlig opphold
Amiry-Moghaddam utelukker ikke at flere av dem som ble henrettet onsdag og torsdag, trolig ble dømt til døden for relativt små forbrytelser.

- Blant de 26 henrettelsene, så var det én av dem som ble arrestert for ulovlig opphold i Iran. Men etter en stund ble dommen omgjort til narkotikasmugling. Dette kan gjelde også for mange av de andre. De er rett og slett ofre for Irans henrettelsesmaskin, sier han.

Iran Human Rights anslår at det iranske regimet har henrettet opp mot 200 mennesker hittil i år.

Iran er ett av få land som også praktiserer dødsstraff på ungdomsforbrytere. Det til tross for at landet har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av barn.

Iran er også kjent for å praktisere middelaldrende straffemetoder som steining og pisking. Dødsdømte har også blitt kastet utenfor stup.

Norge er prinsipielt motstandere av dødsstraff, og Utenriksdepartementet har en rekke ganger fordømt omstridte henrettelser i Iran.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene