RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Henretter hundre i måneden

Foto: -
Sist oppdatert:
Bare siden lørdag skal minst 39 mennesker ha blitt henrettet.

(Nettavisen): Iran Human Rights opplyser at nesten 300 mennesker har blitt henrettet siden presidentvalget i juni måned. I løpet av de fire månedene siden presidentvalget har det vært én måned med ramadan. Regimet gjennomfører ikke henrettelser under ramadan.

- Det har vært 166 offisielle henrettelser og 120 uoffisielle som vi har verifisert. Det er nærmere 300 henrettelser på tre måneder om man tar bort ramadanmåneden. Det er et veldig høyt tall selv for Iran, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Jeg er forundret over at verken Norge eller verdenssamfunnet for øvrig reagerer på dette, og at de i det minste ikke har uttrykt bekymring over hundre henrettelser per måned, sier Amiry-Moghaddam.

Brutal økning
Den siste uken har det vært en brutal økning i antall henrettelser. Ifølge Iran Human Rights ble 39 mennesker henrettet fra lørdag til onsdag. Dessuten skal gruppen ha fått meldinger om enda flere henrettelser som ikke er verifisert. Amiry-Moghaddam forteller at 16 fanger ble henrettet i Zahedan-fengselet sørøst i Iran lørdag.

- Iranske myndigheter sier det var svar på et terrorangrep dagen før. Men fangene hadde ingenting å gjøre med angrepet. Dette demonstrerer veldig tydelig at det ikke er en rettsstat, men at henrettelser skjer vilkårlig og tjener et politisk behov, sier Amiry-Moghaddam.

Den iranske aktivisten mener henrettelser brukes som et politisk våpen for å spre frykt i folket.

Overlevde henging
Sist gang norske myndigheter protesterte mot iranske henrettelser, var i forrige måned da en tobarnsfar (37) risikerte å bli hengt for andre gang. 37-åringen overlevde tolv minutter i galgen, og ble innlagt på sykehus etter den mislykkede henrettelsen. Iranske myndigheter varslet at mannen ville bli hengt på nytt straks «han ble frisk nok». Nå har imidlertid det iranske regimet snudd i saken, og besluttet at mannen ikke skal bli henrettet.

37-åringen lå en tid i koma på sykehuset, men skal være på bedringens vei.

- Alt tyder på at han ikke blir henrettet. Han har våknet opp fra koma og er i stand til å kommunisere, sier Amiry-Moghaddam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere