RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Henrettes for drap han ikke begikk

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
Denne gutten skal ha påtatt seg skylden for et drap slik at moren skulle få penger. Nå venter han på henrettelsen.

Hittil i år har tre lovbrytere, som ble dømt til døden for drap de angivelig begikk da de var mindreårige, fått fullbyrdet sine dødsdommer i Iran.

20 år gamle Mohammadreza Haddadi står for tur. Han er dømt for et drap han angivelig begikk som 15-åring og henrettelsen skulle finne sted i Adelabad-fengselet i Shiraz onsdag 27. mai.

- Vi fikk melding om at henrettelsen er stanset for andre gangen. Vi vet ikke hvor lenge den er utsatt. Men vi har fått bekreftet at en annen mindreårig ble hengt i samme fengsel forrige onsdag, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Påtok seg skylden
20-åringen hevder selv at han aldri begikk noe drap, men tvert imot påtok seg skylden slik at hans eldre venner skulle slippe straff. Vennene lovte også en pengekompensasjon til moren.

- Han satt i en bil sammen med tre andre hvor han var den yngste. Bilen stoppet og Mohammadreza og en annen måtte gå og hente vann til radiatoren. Da de etter en stund kom tilbake hadde det skjedd et slagsmål, og sjåføren var drept med en stein.

- Mohammadreza får beskjed av de andre at hvis han påtar seg skylden, så vil han få mildere straff på grunn av den lave alderen, sier Amiry-Moghaddam.

I tillegg lovte de å gi et pengebeløp til hans fattige mor.

Fikk aldri noen penger
Etter noen uker ble Mohammadreza dømt til døden. Da han endelig fikk besøk av moren i fengsel, spurte han om hun hadde fått pengene. Men pengene fikk hun aldri se, ifølge Amiry-Moghaddam.

Dermed endret gutten forklaring og hevdet sin uskyld. Men da var det allerede for sent.

Så langt er 41 mennesker henrettet i Iran bare i mai måned. Men ifølge uoffisielle tall har det vært 45 henrettelser denne måneden.

- Stadig flere står for tur
Iran er det eneste landet i verden som henrettet mindreårige lovbryter i 2008. Det til tross for at Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr dødsstraff mot mindreårige.

- Tre mindreårige er bekreftet henrettet i år. Stadig flere står for tur og det virker som at flere blir utsatt grunnet internasjonalt press, sier Amiry-Moghaddam.

Norske myndigheter er generelt motstandere av dødsstraff og spesielt motstandere av dødsstraff mot mindreårige. Den iranske ambassadøren til Norge har flere ganger blitt kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet i et forsøk på å avverge henrettelser mot mindreårige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere