- Henrettes mens fokus er på Gaza

Foto: Iran Human Rights

13 av 26 er henrettet. Henrettelsesbølgen er i gang.

08.06.10 15:21

Mandag opplyste Iran Human Rights at 26 personer ble plassert i karantene i det iranske Ghesel-fengselet i påvente av å bli henrettet.

- Som regel blir de flyttet hit 48 timer før henrettelsen. Disse meldingene kom i går, sa talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen mandag.

Les også: Frykter ny bølge med henrettelser

Bekreftet henrettet
Ett døgn senere får den godt informerte menneskerettighetsgruppen bekreftet at halvparten av dødsdommene ble effektuert mandag.

- Nå har vi fått bekreftet at 13 av de 26 har blitt henrettet i går, opplyser Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Han mener det iranske regimet benytter sjansen til å gjennomføre omstridte henrettelser nå som verdens øyne hviler på Israel og Gaza-blokaden.

- Mens oppmerksomheten er på Gaza, benytter Irans regime anledningen til å slå ned enda hardere på sitt eget folk, sier Amiry-Moghaddam.

- Henrettelser vil øke
Amiry-Moghaddam sier henrettelsene er en bevisst strategi fra regimet for å skape frykt hos den unge, iranske befolkningen. Hensikten er å hindre nye opptøyer og demonstrasjoner under ettårsmarkeringen av presidentvalget 12. juni.

- Det fryktes at antall henrettelser skal øke i løpet av uken. På lørdag forventes det demonstrasjoner i Iran på ettårsdagen til presidentvalget, sier han.

Iran Human Rights og Amnesty skal ha markering utenfor Stortinget klokken 13.00 på lørdag 12. juni i Oslo.

- Vi ber verdenssamfunnet reagere nå. Alle land som har politisk og økonomiske forbindelser med Iran, som Norge, bør bruke alle sine kanaler for å forhindre disse henrettelsene. Vi har også bedt FN om å sende en observatør umiddelbart til Iran, og håper Norge kan stille seg bak dette kravet, sier Amiry-Moghaddam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.