RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Henrettes mens fokus er på Gaza

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
13 av 26 er henrettet. Henrettelsesbølgen er i gang.

Mandag opplyste Iran Human Rights at 26 personer ble plassert i karantene i det iranske Ghesel-fengselet i påvente av å bli henrettet.

- Som regel blir de flyttet hit 48 timer før henrettelsen. Disse meldingene kom i går, sa talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen mandag.

Les også: Frykter ny bølge med henrettelser

Bekreftet henrettet
Ett døgn senere får den godt informerte menneskerettighetsgruppen bekreftet at halvparten av dødsdommene ble effektuert mandag.

- Nå har vi fått bekreftet at 13 av de 26 har blitt henrettet i går, opplyser Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Han mener det iranske regimet benytter sjansen til å gjennomføre omstridte henrettelser nå som verdens øyne hviler på Israel og Gaza-blokaden.

- Mens oppmerksomheten er på Gaza, benytter Irans regime anledningen til å slå ned enda hardere på sitt eget folk, sier Amiry-Moghaddam.

- Henrettelser vil øke
Amiry-Moghaddam sier henrettelsene er en bevisst strategi fra regimet for å skape frykt hos den unge, iranske befolkningen. Hensikten er å hindre nye opptøyer og demonstrasjoner under ettårsmarkeringen av presidentvalget 12. juni.

- Det fryktes at antall henrettelser skal øke i løpet av uken. På lørdag forventes det demonstrasjoner i Iran på ettårsdagen til presidentvalget, sier han.

Iran Human Rights og Amnesty skal ha markering utenfor Stortinget klokken 13.00 på lørdag 12. juni i Oslo.

- Vi ber verdenssamfunnet reagere nå. Alle land som har politisk og økonomiske forbindelser med Iran, som Norge, bør bruke alle sine kanaler for å forhindre disse henrettelsene. Vi har også bedt FN om å sende en observatør umiddelbart til Iran, og håper Norge kan stille seg bak dette kravet, sier Amiry-Moghaddam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere