- Henrettes onsdag

Foto: Iran Human Rights

Barneforbryter Mohammadreza var 15 år da han angivelig påtok seg skylden for et drap. Onsdag blir han trolig henrettet.

06.07.10 14:04

Mohammadreza Haddadi (22) står i fare for å bli henrettet onsdag. Han var bare tenåring da han ble dømt til døden.

Norge kalte mandag den iranske ambassadøren inn på teppet og fordømte denne og en annen dødsdom.

- Han er dømt for en angivelig forbrytelse som har vært begått da han var 15 år gammel. I går sa faren hans at han var 14 år og ni måneder gammel da denne forbrytelsen skal ha blitt begått. Henrettelsen har vært utsatt fire ganger tidligere, men i går fikk familien beskjed om at han skal henrettes onsdag i byen Shiraz, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Ifølge advokaten og familien har han påtatt seg skylden for et drap fordi han ble lovet penger til familien, sier Amiry-Moghaddam.

BAKGRUNN: - Henrettes for drap han ikke begikk

Bryter FNs barnekonvensjon
Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr bruken av dødsstraff mot barne- og ungdomsforbrytere. Likevel er regimet på verdenstoppen når det gjelder dødsstraff av mindreårige.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide kalte mandag ettermiddag den iranske ambassadøren Seyed Rezvani til et hastemøte.

Barth Eide tok opp menneskerettighetssituasjonen i Iran generelt, den planlagte steiningen av tobarnsmor Sakineh Mohammadi Ashtiani, dødsdommen mot Mohammadreza Haddadi og i tillegg saken til Majid Tavakkoli, som er fengslet for sin aktivitet som studentpolitiker og soner i isolat.

- Barbarisk avstraffing
- I møtet med den iranske ambassadøren tok jeg opp tre konkrete saker som hver for seg er svært bekymringsfulle. Henrettelse ved steining anser vi som en inhuman og barbarisk avstraffelsesmetode som vi fordømmer. Det samme gjelder bruk av dødsstraff for personer som skal ha begått forbrytelser som mindreårige. I tillegg er vi skarpt kritiske til idømmelse av fengselsstraff for personer som kun har uttrykt politiske meninger, sier statssekretær Barth Eide ifølge en pressemlelding fra Utenriksdepartementet.

I 2006 ble den iranske kvinnen Sakineh Mohammadie Ashtiani (42) dømt til døden ved steining for å ha vært utro mot ektemannen. Advokaten hennes mener at hun står i umiddelbar fare for å bli steinet til døde.

Les også: Skal steines til døde for å ha vært utro

Haster med å redde mindreårig
Amiry-Moghaddam mener det haster dersom livet til Mohammadreza skal bli spart.

- Hvor stor sannsynlighet er det for at dødsstraffen effektueres onsdag?

- Hvis ikke verdenssamfunnet reagerer kraftig, så vil det skje. Ettersom familien har fått beskjed så betyr det at det er planlagt.

- Det er håp dersom verdenssamfunnet reagerer, men de reaksjonene må være kraftige.

Amiry-Moghaddam er glad for at norske myndigheter tar menneskerettighetssituasjonen i Iran på alvor.

- Jeg synes det er veldig bra. Norge er jo et land som tar opp menneskerettighetssaker med Iran veldig ofte, og det er absolutt på sin plass at den iranske ambassadøren blir kalt inn.

- Men vi må tenke litt fremover og langsiktig, og danne en allianse som yter vedvarende press. Dersom det er internasjonal vilje så tror jeg det går an å fjerne det. Dødsstraff mot barn bør prioriteres internasjonalt fordi man har det juridiske på plass, og fordi det er så få land som praktiserer det, så det skal være praktisk mulig, sier han.

- De straffene som har blitt idømt er forøvrig i strid med Irans forpliktelser i henhold til nasjonale lover, og til internasjonale konvensjoner som Iran har sluttet seg til, sier statssekretær Espen Barth Eide.

I møtet med den iranske ambassadøren understreket han at Norge er prinsippiell motstander av dødsstraff i enhver sammenheng. Samtidig oppfordrer han Iran til å oppheve steining som strafferettslig metode.

- Ambassadøren reagerte på innkallingen med å forsvare Irans rettsvesen og domstolenes uavhengighet, men hevdet at det arbeides med å avskaffe bruken av steining, sier Barth Eide til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.