- Henriksen er en søring som snakker nordlandsk

Foto: Alexander Winger

Valgforsker Frank Aarebrot kritiserer tipser Tromsø Ap om hvordan de kan svekke Martin Henriksen.

11.01.13 19:16

Fredag satte nominasjonskomiteen i Troms Ap satte Martin Henriksen som listetopp foran stortingsvalget. Fylkespartiet er splittet i spørsmålet om hvem som skal toppe lista. Tromsø AP ønsket at tidligere ordfører Herman Kristoffersen skulle ta plassen til for Roger Ingebrigtsen, men det skjedde ikke.

Hvordan den endelige lista skal se ut, er et åpent spørsmål før nominasjonsmøtet holdes i Tromsø neste lørdag.

Valgforsker Frank Aarebrot sier til Nordlys at det er forventet Martin Henriksen rykket opp etter at Roger Ingebrigtsen gikk ut.

- Det er det som er det normale i slike dramatiske nominasjonskamper, altså med tanke på hvordan Ingebrigtsen-saken har innvirket, at man nå ser at man trekker frem Henriksen som førstekandidat. Det Tromsø Ap har gjort feil her, er at de har spilt på en slags klippekort-logikk. Altså, fordi de har hatt Ingebrigtsen som en sterk kandidat blir tanken at de som en følge nå skulle kunne kreve førstekandidaten. Det er ofte en tapende strategi, sier Aarebrot, og fortsetter:

Benkeforslag
- En tanke om at en hvilken som helst kandidat de da kommer med skal gå foran, blir selvsagt vanskelig å svelge for de andre lokallagspartiene.

Aarebrot sier videre at han så det som sannsynlig at Tromsø Ap hadde fått førstekandidaten i form av Ingebrigtsen hvis ikke avsløringene hadde kommet.

- Det ville de nok fått i år. Men å kreve det i etterkant av Ingebrigtsen-saken, slik de har gjort, blir i overkant. Tromsø Ap burde regnet med at det ville virke arrogant.

Her kan man jo spille på Henriksen som en kandidat som egentlig ikke har en ren Troms-tilknyttning (...) Han er på en måte en søring som snakker nordlandsk

Valgforskeren ser nå et benkeforslag som eneste muligheten for Tromsø Ap.

- Her kan man jo spille på Henriksen som en kandidat som egentlig ikke har en ren Troms-tilknyttning. Han har ikke vært en Troms-politiker, men, i likhet med Eskil Pedersen, har han vært en som kommer fra sentrale AUF-rekker. Han er på en måte en søring som snakker nordlandsk. Et naturlig spørsmål som kan stilles i forhold til hans kandidatur, og som bakgrunn for et benkeforslag, vil være om han vil være en kandidat for Ap Norge eller for Ap Troms.

Foto: Aas, Erlend

- Han er på totalt villspor
Konfrontert med Aarebrots utsagn svarer Martin Henriksen slik:

- Frank Aarebrot er en professor med bred bergensdialekt som kommenterer det meste. Her er han på totalt villspor. Jeg har aldri sett han i Harstad. Men jeg kan invitere han oppover slik at vi kan ta oss en prat. Så kan han få seg noen erfaringer til studiet sitt i sammenlignende politikk, sier Martin Henriksen i en kommentar og presiserer at han synes Frank Aarebrot er underholdende i sine kommentarer.

Skulle latt Henriksen få førsteplassen
Aarbrot sier at det klokeste Tromsø Ap kunne ha gjort, ville vært å la Henriksen få førsteplassen, og så selv sørget for en sterk andrekandidat.

- Det har nå blitt komplisert som en følge av kjønnskvoteringen i dette, der man skal ha annenhver mann og annenhver kvinne på listen. Så når man i stedet kommer trekkende med en slags kjendiskandidat i form av Røde-Herman sent i valgkampen slår derfor feil. Kristoffersen vil normalt sett vært en sterk kandidat, men måten Tromsø Ap har kjørt han frem på nå, gjennom denne klippekort-logikken, gjorde det vanskelig.

- Men nå er det jo veldig mange år siden Tromsø Ap hadde en fra deres rekker som førstekandidat - blir det ikke da feil å snakke om en klippekort-logikk?

- Joda, men nå var jo dette utgangspunktet til Tromsø Ap før denne nominasjonskampen med Ingebrigtsen som kandidat. Men etter Ingebrigtsen-saken inntraff, har Tromsø Ap gjort det de kan for å svekke Henriksens kandidatur i etterkant. De har spilt på forholdet mellom Brenna og Henriksen og lagt opp til konspirasjonsteorier. Teorier som etter hvert har blitt spilt ut på sidelinjen etter som det har kommet frem at Brenna gjorde det eneste riktige ved å gå videre med informasjonen hun fikk om Ingebrigtsen-saken.

Les originalsaken i Nordlys her.

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Martin Henriksen

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag