*Nettavisen* Nyheter.

- Hent datteren vår ut av ruinene!

Foto: J Pat Carter (AP)

Mener USA ikke gjør nok for sine egne borgere. Mens haitierne blir dumpet i massegraver.

21.01.10 14:32

USA er tungt inne med soldater og redningsmannskaper i det katastroferammede Haiti. Flere tusen soldater er på plass, og USA varsler å sende ytterligere 4000 til området.

Men familie og venner av savnede amerikanere i Haiti begynner nå å miste tålmodigheten med sine egne myndigheter. De klandrer amerikanske myndigheter for ikke å gjøre nok for amerikanske borgere som er savnet i Haiti.

Amerikanske familier har søkt i ruinene selv, samt leid inn private redningsmannskap. En uke etter skjelvet har håpløshet og frustrasjon utviklet seg til sinne hos amerikanske pårørende, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi vet at datteren vår var der, og vi vil at de skal finne henne, raser Leonard Gengel, mens han slår knyttneven ned i bordet.

35 døde amerikanere
19 år gamle Brittany Gengel er én av fire studenter fra Florida som fortsatt er savnet i Haiti. To av lærerne deres er også trolig begravd i turisthotellet Montana. Minst 35 amerikanere er bekreftet omkommet.

Men mange er ennå savnet.

- Jeg tror alle sammen har akseptert at de ikke vil bli funnet i live, men vi vil i det minste at våre kjære blir fraktet til amerikansk jord, og ikke blir liggende under ruinene, sier Forrest Masters, som er i Haiti og bistår venner med å søke etter familiemedlemmer.

Till sammenligning blir omkomne haitiere i noen tilfeller brent og lempet i massegraver.

80.000 i massegraver
Ifølge nyhetsbyrået AP er 80.000 omkomne begravd i massegraver. De lokale myndigheten i Port-au-Prince frykter at mellom 100.000 og 200.000 menneskeliv har gått tapt i jordskjelvet som rammet forrige tirsdag.

1,5 millioner mennesker er trolig hjemløse. Pågangen med døde mennesker er for stor til at redningsarbeiderne kan følge anbefalinger fra det internasjonale samfunnet om å grave likene i grunne graver, slik at familiemedlemmer etter hvert kan ha muligheten til å gjenfinne dem.

Tidspresset gjør at likene heller blir dumpet i enorme massegraver.

- Vi lemper dem oppi, og fyller igjen, sier Luckner Clerzier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag