RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hent datteren vår ut av ruinene!

Foto: J Pat Carter (AP)
Sist oppdatert:
Mener USA ikke gjør nok for sine egne borgere. Mens haitierne blir dumpet i massegraver.

USA er tungt inne med soldater og redningsmannskaper i det katastroferammede Haiti. Flere tusen soldater er på plass, og USA varsler å sende ytterligere 4000 til området.

Men familie og venner av savnede amerikanere i Haiti begynner nå å miste tålmodigheten med sine egne myndigheter. De klandrer amerikanske myndigheter for ikke å gjøre nok for amerikanske borgere som er savnet i Haiti.

Amerikanske familier har søkt i ruinene selv, samt leid inn private redningsmannskap. En uke etter skjelvet har håpløshet og frustrasjon utviklet seg til sinne hos amerikanske pårørende, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi vet at datteren vår var der, og vi vil at de skal finne henne, raser Leonard Gengel, mens han slår knyttneven ned i bordet.

35 døde amerikanere
19 år gamle Brittany Gengel er én av fire studenter fra Florida som fortsatt er savnet i Haiti. To av lærerne deres er også trolig begravd i turisthotellet Montana. Minst 35 amerikanere er bekreftet omkommet.

Men mange er ennå savnet.

- Jeg tror alle sammen har akseptert at de ikke vil bli funnet i live, men vi vil i det minste at våre kjære blir fraktet til amerikansk jord, og ikke blir liggende under ruinene, sier Forrest Masters, som er i Haiti og bistår venner med å søke etter familiemedlemmer.

Till sammenligning blir omkomne haitiere i noen tilfeller brent og lempet i massegraver.

80.000 i massegraver
Ifølge nyhetsbyrået AP er 80.000 omkomne begravd i massegraver. De lokale myndigheten i Port-au-Prince frykter at mellom 100.000 og 200.000 menneskeliv har gått tapt i jordskjelvet som rammet forrige tirsdag.

1,5 millioner mennesker er trolig hjemløse. Pågangen med døde mennesker er for stor til at redningsarbeiderne kan følge anbefalinger fra det internasjonale samfunnet om å grave likene i grunne graver, slik at familiemedlemmer etter hvert kan ha muligheten til å gjenfinne dem.

Tidspresset gjør at likene heller blir dumpet i enorme massegraver.

- Vi lemper dem oppi, og fyller igjen, sier Luckner Clerzier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere