- Her blir det begått flest selvmord i verden

Den australske urbefolkningen sliter med et stadig høyere antall selvmord blant sine egne. Bildet er tatt i et aboriginsk lokalsamfunn i det nordlig Australia (Illustrasjonsbilde).

Den australske urbefolkningen sliter med et stadig høyere antall selvmord blant sine egne. Bildet er tatt i et aboriginsk lokalsamfunn i det nordlig Australia (Illustrasjonsbilde). Foto: Greg Wood (AFP)

Barn ned i åtteårsalderen er blant dem som tar livet sitt.

Hvert 40. sekund er det noen som begår selvmord i verden. Det tilsvarer 800.000 selvmord hvert år, viser Verdens helseorganisasjons (WHO) første omfattende rapport om selvmordsforebygging. Naturligvis er det mørketall.

Den søramerikanske nasjonen Guyana er det landet i verden med høyest antatt selvmordsrate i 2012, med 44 selvmord per 100.000 innbygger, ifølge WHO.

Men et lite lokalsamfunn i Australia skal visstnok være det stedet i verden hvor det begås flest selvmord i forhold til folketallet.

En ny rapport viser at den australske urbefolkningen, aboriginene, i den nordvestlige Kimberley-regionen topper selvmordsstatistikken i hele verden, skriver The Australian.

Her begås det 70 selvmord per 100.000 innbygger. Dette er seks ganger så høyt som i resten av Australia.

Selvmordsepidemi
Økende fattigdom, fengselsstraffer, arbeidsledighet og alkoholisme er noen av faktorene som trekkes fram som mulige årsaker til den høye selvmordsraten i Kimberley-regionen.

Tall som er samlet inn av «Aboriginal Torres Strait Islander Suicide Prevention Evaluation Project» viser at aboriginske barn helt ned i åtteårsalderen begår selvmord.

Så sent som sist fredag var det begravelsen til en elleve år gammel aboriginsk gutt som hadde tatt sitt eget liv etter en krangel.

- Vi står overfor en selvmordsepidemi, sier statsminister Tony Abbotts rådgiver for urbefolkningssaker, Warren Mundine, til The Australian.

- For å være helt ærlig, så ser vi et samfunn som er i ferd med å kollapse. Jeg er selv en far, og jeg fatter ikke at et barn på åtte eller ni år ikke klarer å se for seg noen framtid. Det er utenkelig, sier Mundine.

Over 500 årlige selvmord i Norge
I Hollywood-filmer blir gjerne Skandinavia fremstilt som nasjoner med høye selvmordstall som følge av mørketiden. Men i realiteten er det fattige land som rammes hardest av fenomenet.

Norge har rundt elleve selvmord per hundre tusen innbygger, omtrent det globale gjennomsnittet, noe som tilsvarer mellom 500 og 600 selvmord per år.

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen).

Grafen, som er hentet fra WHO, viser selvmordsstatistikken i Norge over de siste 27 årene.


Skambelagt tema
Selvmord er den den nest største dødsårsaken for mennesker i alderen 15 til 29 år på verdensbasis. Tidligere har selvmord vært et skambelagt tema, noe WHO-sjefen vil ta et oppgjør med.

- Denne rapporten etterlyser handling for å ta hånd om det store allmenne helseproblemet som har vært svøpt i tabu altfor lenge, uttalte WHOs generalsekretær Margaret Chan i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Rapporten ble lansert en uke før den internasjonale dagen for selvmordsforebygging, som er 10. september

- Vi vet hva som virker
WHOs medlemsland har gjennom WHO Mental Health Action Plan 2013-2020 forpliktet seg til å jobbe mot et mål om å redusere antall selvmord med ti prosent innen 2020.

- Denne rapporten, som er WHOs første av sitt slag, gir en omfattende oversikt på selvmord, selvmordsforsøk og vellykkede tiltak for selvmordsforebygging på verdensbasis. Vi vet hva som virker. Nå er tiden inne for å handle, sier leder for WHOs avdeling for mental helse, Shekhar Saxena, i en uttalelse.

Grønland har også blitt nevnt som det stedet i verden med flest selvmord. Ifølge ubekreftede tall er det i gjennomsnitt 80 selvmord per 100.000 innbygger på Grønland. Noen kilder opererer med så høye tall som 100 selvmord per 100.000.

Kilder: Verdens helseorganisasjon (WHO), Wikipedia, The Australian, Slate, The Times.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.