*Nettavisen* Nyheter.

- Her blir en forsvarsløs gutt skutt og drept

Overvåkningsbildet viser tilsynelatende en palestinsk tenåringsgutt som angivelig ble skutt og drept med overlegg av israelske styrker på Vestbredden i forrige uke. Foto: Defence for Children International Palestine

Norge ber Israel granske drap på palestinske tenåringsgutter. Vi advarer mot sterk video.

I forrige uke ble to palestinske tenåringsgutter skutt og drept av israelsk grensepoliti under en demonstrasjon på Vestbredden.

Palestinske talsmenn har anklaget israelsk grensepoliti for å ha skutt og drept Muhammad Abu Thahr (16) og Nadim Nuwara (17) med overlegg, da de deltok i en demonstrasjon nær Ramallah på den okkuperte Vestbredden torsdag forrige uke.

- Guttene var ubevæpnet og utgjorde ingen direkte eller umiddelbar fare for noen, sier Hanan Ashrawi i PLO.

Krever gransking
Norge gjør som USA og FN, og ber Israel granske drapet på to palestinske tenåringer. De to ble skutt av israelsk grensepoliti under en demonstrasjon på Vestbredden.

- Det er viktig at israelske sikkerhetsstyrker ikke bruker dødelig makt, med mindre det er nødvendig for å unngå tap av liv, sier statssekretær i UD Bård Glad Pedersen.

Den israelske hæren har bekreftet at det var et sammenstøt med om lag 150 palestinere. Først uttalte en talsperson for hæren at det kun var skutt med gummikuler og tåregass, men hæren etterforsker nå om politifolkene på stedet også skjøt med skarpt.

- Forsvarsløse
Organisasjonen Defence for Children International Palestine (DCI-Palestine) har frigjort en overvåkningsvideo, som tilsynelatende viser de to tenåringsguttene idet de blir skutt og drept.

- Israelske styrker fortsetter å bruke overdreven vold og hensynsløst skyter med skarp ammunisjon og gummikuler på forsvarsløse demonstranter, inkludert barn, og dreper dem ustraffet, sier direktør for DCI-Palestine, Rifat Kassis, i en uttalelse.

En Amnesty-rapport, som ble frigitt i februar, konkluderer med at israelske styrker bruker dødelig makt overfor forsvarsløse palestinere på Vestbredden.

I løpet av fjoråret ble 22 sivile palestinere drept på Vestbredden, ifølge rapporten. Minst fire av dem var barn.

- Mer voldsbruk
Amnesty hevder det er en kraftig opptrapping av voldsbruken hos israelske styrker på Vestbredden. Organisasjonen siterer blant annet FN, som sier at flere palestinere har blitt drept av israelske styrker på Vestbredden i 2013 enn i 2012 og 2011 kombinert.

I løpet av de tre siste årene har 261 palestinere, inkludert 67 barn, blitt skadet av skudd avfyrt av israelske styrker på Vestbredden, ifølge Amnesty.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag