*Nettavisen* Nyheter.

- Her blir mor og sønn skutt av en snikskytter

Foto: Ap (Ap)

Mor og sønn på motorsykkel ble skutt av syrisk snikskytter da de var på vei til sykehus.

13.05.11 21:31

Den arabiske våren har fått et blodig utfall i Syria hvor president Bashar al-Assad nekter å innfri kravene til demonstrantene. Hele Syria er så godt som hermetisk lukket fordi ingen internasjonale journalister får tilgang til landet.

Men stadig flere bilder og videoer fra Syria lekker ut på Internett, og bekrefter de omfattende overgrepene som begås av syriske myndigheter.

- Det er ingen som kjenner dette regimet som er i minste tvil om at her begås det massive og enorme overgrep. Alle vet at dette regimet er ekstremt brutalt, sier forskningsassistenten ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

- Det er en gammel strategi
Den syriske hæren har gått strategisk til verks og omringet flere av landets byer, og stengt vanntilførsel, elektrisitet, telefonforbindelse og Internett-forbindelse for å avskjære demonstrantene fra omverden. Flere tusen mennesker har blitt anholdt og plassert i blant annet stadioner.

- Det er en gammel strategi å lukke seg inne, og deretter åpne opp igjen når man har knust all motstand, sier Kverme.

Ifølge noen anslag har 850 sivile blitt drept av sikkerhetsstyrker de siste ukene. Tusenvis av demonstranter og aktivister er anholdt og plassert i varetekt.

Denne uken har nettstedet Shaam News Network lagt ut en video på YouTube som viser en horribel scene der sivilister skal ha blitt skutt av en angivelig snikskytter.

Se video nederst i saken.

Nettstedet skriver at det var en mor og sønn på motorsykkel som var på vei til sykehus til en avtalt legetime. Mye kan tyde på at den angivelige snikskytteren skjøt vilkårlig.

Hendelsen skal ha skjedd i byen Deraa, hvor demokratibevegelsen i Syria startet.

Videre viser videoen at to menn forsøker å dra den skadde mannen ut av veien og i sikkerhet, mens kvinnen blir liggende i skuddlinjen. Det er uklart om mor og sønn overlevde angrepet.

Sterke reaksjoner verden over
Bildene har skapt sterke reaksjoner verden over. Denne uken gikk USAs utenriksminister Hillary Clinton ut og fordømte syriske myndigheter for deres barbariske voldsbruk mot demonstranter.

- De tar del i ulovlige pågripelser, tortur og nekter medisinsk behandling til skadde personer, sa Clinton.

Syriske myndigheter avviser de internasjonale fordømmelsene, men svarer med å anklage demonstrantene for å være voldelige terrorister. Myndighetene har også drevet med omfattende propaganda ved å offentliggjøre bilder av døde soldater som angivelig har blitt drept av demonstranter.

Norske myndigheter har nå besluttet å stille seg bak EUs krav om å innføre sanksjoner mot Syria.

- Norge støtter internasjonale tiltak for å få slutt på den uakseptable voldsbruken mot den syriske befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Norge stiller seg bak sanksjoner
Sanksjonene omfatter frys av midler, reiserestriksjoner samt forbud mot eksport av våpen og annet utstyr som kan brukes til undertrykking av folket. Sanksjonene rammer i denne omgang 13 sentralt plasserte personer i det syriske regimet, blant andre president Assads bror og fetter.

Støre mener presidenten må begynne å tilrettelegge for nyvalg i landet.

- President Assad og syriske myndigheter må stanse voldsbruken umiddelbart og åpne for en politisk prosess som peker fram mot frie valg. Dette er den eneste måten Syria kan oppnå fred og langsiktig stabilitet på, sier Støre.

Syria-ekspert mener dette er helt usannsynlig.

- At Assad skulle innlede en prosess mot frie valg, er helt usannsynlig. Regimet har en altomfattende makt. Dette handler ikke bare om militærmakt, men det handler også om penger for Assad-familien og deres forretningsforbindelser som beriker seg på regimet. Jeg vil jo bare påpeke at de sanksjonene har ikke engang rammet Assad personlig. Det er ganske spesielt at de ikke engang innbefatter den øverste lederen i dette landet. Det er veldig rart, sier Kverme.

- Norge må gjøre mer
Videre påpeker Kverme at Norge må gjøre mer for å få land som Russland og Kina til å stille seg bak sanksjoner mot Syria.

- Men det er ikke bare Russland og Kina som er avvisende her. Også Tyskland har vært veldig treige. Og demonstrantene i Syria ser at europeerne er uvillige til å hjelpe dem mer aktivt, og da snakker jeg ikke om militære intervensjoner, men om sanksjoner og tiltak som har en reell innvirkning, sier Kverme.

Samtidig har Russland gått ut og advart mot en gjentakelse av Libya.

- Vi er veldig bekymret for at forsoningsprosessen, og prosessen med å starte en dialog, blir bremset som følge av noen aktørers ønske om å få utenlandske stryker til å støtte sine handlinger, sier Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.

- Det er stor fare for at utenforstående aktører ikke bare vil diskutere, men faktisk gjenta situasjonen i Libya ved for eksempel å blande seg inn med metoder som maktbruk og andre ting, sier han.

President Assad skal ifølge kilder ha bedt sine sikkerhetsstyrker om ikke å skyte på demonstranter etter fredagsbønnen 13. mai.

Kilder. BBC, Daily Mail, Al Jazeera, Shaam News Network, CNN, Utenriksdepartementet.

Se video fra hendelsen i Deraa.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag