*Nettavisen* Nyheter.

- Her er beviset

Foto: (Mariare, Flickr Creative Commons.)

- Dette diagrammet viser at risikoen er ubetydelig større.

04.05.12 14:33

Etter 18 års strid forsøkte kunnskapsminister Kristin Halvorsen i går å legge død forslaget om å bygge et stort vikingmuseum i Bjørvika.

- Diskusjonen om en eventuell flytting av viktingsskipene er nå definitivt over, sa kunnskapsministeren i en pressemelding, og gjentok det samme budskapet i alle medier.

Problemet er at den internasjonale ekspertkomiteen slett ikke er like klar.

- Jeg kan mest om denne saken og er dypt uenig med både Kristin Halvorsen og konklusjonen i rapporten, sier Egil Mikkelsen til Nettavisen.

Mikkelsen gikk av som direktør ved Kulturhistorisk museum for et halvt år siden - og har jobbet med denne saken i ti år.

Han sier at selve vikingskipene er i relativt god stand og trolig kan flyttes uten særlig stor risiko. Blant gjenstandene som er i dårligst forfatning er noen sleder og et møkkagreip.

Mikkelsen mener å kunne føre bevis for at en flytting ikke er særlig problematisk og viser da til et diagram i rapporten som ble lagt frem.

- Ubetydelig større risiko
- Diagrammene på side to i rapporten viser at risikoen ved å flytte til Bjørvika er ubetydelig større. Det er ikke slik at avstanden er avgjørende. Faremomentet ligger i hva som skjer når du tar og løsner delene, sier Mikkelsen til Nettavisen.

Mikkelsen mener det farligste er å la vikingskipene forbli på museet på Bygdøy, og er ikke i tvil om hva som er den beste løsningen for vikingskipene, nemlig Bjørvika.

- I tillegg ville vi med Bjørvika-alternativet kunne fått et stort, sentralt museum nær Norges mest sentrale knutepunkt, Oslo S, mener Mikkelsen.

Og en ting er alle enige om - noe må gjøres!

Du kan lese hele rapporten her:Risikovurdering av å flytte vikingskipene

Gamlebyen vs. Bygdøy
Det er nå 21 år siden forslaget om Oslo middelaldermuseum ble lagt frem i en offentlig utredning. I fagmiljøene har det vært stor strid om forslaget, men styret ved Universitetet i Oslo støttet forslaget fra Kulturhistorisk museum i desember 2006.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tanken var å samle vikingskipsamlingen med utgravningene i Gamlebyen - også kalt «Nordens Pompei».

Også samlingene som nå er i Historisk Museum på Tullinløkka kunne flyttes til et nybygg i Gamlebyen.

Denne tanken ønsker kunnskapsminister Kristin Halvorsen nå å legge død, en gang for alle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vikingskipene kan flyttes - risiko uansett
Den nye ekspertgruppen har hatt tre møter, etter at de ble briefet av den norske kunnskapsministeren.

Rapporten er ikke så klar som den ble oppfattet som ved første øyekast. Ekspertgruppen er bekymret for flyttingen av gjenstandene, men kommer likevel til at det aller farligste er å la dem bli der de er i dag.

Ekspertgruppen har vurdert flere alternativer: Å la skipene bli som i dag, flytte dem til et nytt hus på Bygdøy eller til et nytt bygg i Bjørvika.

Uansett hva man velger er det risiko:

- Ingen av scenariene som er foreslått for å forbedre forholdene for Vikingskipsamlingen kan gjennomføres uten det Komiteen anser som kritiske risikoer på kort eller lang sikt, er konklusjonen.

På lang sikt er det farligst å la skipene stå som i dag, mens det er relativt små forskjeller mellom å flytte skipene til Bjørvika/Gamlebyen i forhold til å bygge nytt på Bygdøy (se illustrasjon).

Klikk på bildet for å forstørre.

Omtrent lik risiko
Ekspertgruppens anbefaling er å bygge nytt ved siden av det gamle museet på Bygdøy for å minimere risikoen ved flytting, selv om flytterisikoen vurderes som nokså lik uansett.

På lang sikt vurderer de risikoen for å bli i dagens museum til rundt 300 på en skala de har utarbeidet, mens risikoen etter at flytting er gjennomført er på rundt 200 - uansett om det nye museet blir på Bygdøy eller i Gamlebyen.

Avgått museumsdirektør Egil Mikkelsen er overrasket over SV-statsrådene, Kristin Halvorsen og Tora Aasland, sin steile holdning i denne saken.

- Hvorfor så kategorisk, Kristin?
- Jeg synes det er merkelig at man er så kategorisk når forskjellen er så liten. Når en samtidig ville oppnå så mye mer i Bjørvika. Derfor stiller jeg spørsmål ved dette. Jeg føler man bruker «ekspertuttalelsen» politisk - og hadde bestemt seg på forhånd, sier Mikkelsen til Nettavisen.

- Hvorfor tror du statsråden er så negativ til flytting?

- Det er alltid mest komfortabelt å gjøre minst mulig. Men miitt standpunkt har både fått støtte av Åse Kleveland (1995) og Trond Giske (2001). Jeg finner det merkelig at Universitetet i Oslo (UiO) og min etterfølger nå bryter med mitt syn på saken.

- Kun «ja-mennesker» i panelet
Mikkelsen reagerer også på at Halvorsen ikke ville møte ham til debatt torsdag:

- Det finner jeg sårende. Jeg deltok i debatter tidlig på dagen, men i «Dagsnytt 18» besto hele panelet av «ja-personer», for å hindre motforestillingene i å se dagens lys.

Men Mikkelsen gir ikke opp:

- Jeg har ikke gitt opp! Jeg har lest boken om hvordan Operaen kom til Bjørvika. Den viser hvordan slike fronter går frem og tilbake. Skal man satse slik det ble foreslått i går, blir det en ørkenvandring. Skal resten av museet til Bygdøy eller Tullinløkka, undrer Mikkelsen.

Han reagerer også på prosessen skipene nå er inne i:

- Også den siste rapporten må inkluderes i det omfattende kvalitetssikringsarbeidet «KS1» som vi har lagt til grunn for å ivareta skipene slik at de kommer best mulig til sin rett. Jeg skulle ønske flere ville lese rapporten og studere diagrammene nøye, avslutter Mikkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.