RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her er de største hyklerne

PÅ REKKE OG RAD: Mellom blant andre Europarådets leder Thorbjørn Jagland (til venstre i front), EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker (tredje fra venstre i front), Frankrikes president Francois Hollande (sjette fra venstre i front), Tysklands forbundskansler Angela Merkel (sjuende fra venstre i front), EU-president Donald Tusk (åttende fra venstre i front) og Sveriges statsminister Stefan Löfven (til høyre i front) går også personer som får kritikk for brudd på ytringsfriheten de demonstrerte.
PÅ REKKE OG RAD: Mellom blant andre Europarådets leder Thorbjørn Jagland (til venstre i front), EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker (tredje fra venstre i front), Frankrikes president Francois Hollande (sjette fra venstre i front), Tysklands forbundskansler Angela Merkel (sjuende fra venstre i front), EU-president Donald Tusk (åttende fra venstre i front) og Sveriges statsminister Stefan Löfven (til høyre i front) går også personer som får kritikk for brudd på ytringsfriheten de demonstrerte. Foto: Eric Feferberg (AFP)
Sist oppdatert:
Plukker fra hverandre statslederne som marsjerte for ytringsfriheten i Paris.

Mens statsledere fra hele verden marsjerte arm i arm for å ta avstand fra terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris, satt en studenten Daniel Wickham og tvitret om de han kalte «de største hyklerne som marsjerer for ytringsfriheten i Paris».

Wickham gikk løs på dem en etter en og viste til omtaler statslederne som bryter prinsippene de demonstrerte for i Paris.

Kommentarene til Wickham har fått stor oppmerksomhet siden søndag. På Twitter-kontoen hans er det ikke bare ledere av regimer vi ikke liker å sammenligne oss med som får passet påskrevet. Også Jens Stoltenberg, David Cameron og Polens Ewa Kopacz er blant de som blir beskyldt for å lede regimer som bryter ytringsfriheten.


Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier at det er forskjell på begrensning av ytringsfriheten i de landene som var representert i fremste rekke i Paris på søndag, og den massakren som fant sted i forrige uke. Hun mener likevel at:

- Dette er en god anledning for alle land til å gå seg selv i sømmene, og se om ytringsfriheten etterleves på hjemmebane.

Wickham har lagt ut kommentarer om 21 av rundt 60 statsledere som deltok under søndagens markering i Paris. Nettavisen gjengir her 12 av dem. I bildene knyttet til denne artikkelen har vi markert personene det skrives om.

Dette er en god anledning for alle land til å gå seg selv i sømmene, og se om ytringsfriheten etterleves på hjemmebane

Statsledere får kritikk
1. Kong Abdullah av Jordan som i 2014 dømte den palestinske politikeren Mudar Zahran til 15 år i fengsel for blant annet å undergrave makten til kongen. Han lever i asyl i England. Les sak her (ekstern lenke)

2. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu. Tyrkia er et av landene i verden som fengsler flest journalister. En artikkel i The Guardian fortalte at landet fengslet 40 journalister i 2013, og 49 journalister i 2012.

3. Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Reportere uten grenser har konstatert at Israel drepte sju journalister i Palestina i 2014 på grunn av deres journalistiske virksomhet. Se lista her.

4. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. I 2014 arresterte Russland en journalist etter et intervju med personer som kjemper for Sibirs uavhengighet, skriver Reportere uten grenser.

NUMMER 5: Frankrikes President Francois Hollande hilser på Tunisias statsminister Mehdi Jomaa i Paris denne helgen.

5. Tunisias statsminister Mehdi Jomaa. Amnesty International kritiserer Tunisia for å ha fengslet bloggeren Yassine Ayan fordi han har kommet med kritikk av lederne i landet.

6. Hellas sin statsminister Antonis Samaras. Under opptøyene i Aten i 2014 ble to journalister banket opp av opprørspolitiet mens de var på jobb identifisert som presse, skriver Reportere uten grenser.

7. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Amnesty mener at Nato ennå har til gode å ta ansvar for 16 personer som ble drept da Nato bombet en en radiostasjon i Serbia i 1999. Nato sier at angrepet ble gjennomført for å stoppe propaganda.

NUMMER 6, 7, 11 OG 12: Hellas sin statsminister, Antonis Samaras, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Storbritannias statsminister David Cameron og Polens statsminister Ewa Kopacz.

8. Malis president Ibrahim Boubacar Keita. Mali har flere ganger utvist journalister som raporterer om brudd på menneskerettighetene i landet, skriver CPJ.

NUMMER 9: Frankrikes president Francois Hollande ønsker Qatars Sheikh Mohamed Ben Hamad Ben Khalifa Al Thani velkommen til Paris denne helgen.


9. Qatars Sheikh Mohamed Ben Hamad Ben Khalifa Al Than. Qatar dømte i 2013 poeten Mohamed Rashid al-Ajami til 15 års fengsel etter at han utga «Jasmine diktene» som kritiserte styret i landet i etterkant av den arabiske våren. Les mer her i Al Jazeera.

10. Palestinas president Mahmoud Abbas som i 2013 fikk flere journalister fengslet fordi de fornærmet ham. En journalist ble dømt fordi han sammenlignet bildet av Abbas med en tv-skurk. Les egen sakher (ekstern lenke).

11. Polens statsminister Ewa Kopac. I juni 2014 ransaket polsk politi redaksjonslokalene til ukeavisen Wprost i jakten på lydopptak som var pinlige for landets ledende politikere, skriver Reportere uten grenser.

12. Storbritannias statminister David Cameron. Stobritannia fikk i 2013 kritikk for å ha pågrepet Guardians journalist Glenn Greenwald og ødelagt dokumenter som Greenwald hadde fått fra Edward Snowden (les mer i ekstern sak).

STAVRUM: Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk presseforbund.

- Mer teknologi enn juridisk
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum mener at Snowdens avsløringer viste at ytringsfriheten i vestlige land ikke er så god som man likte å tro.

- Det er lett for oss å tro at ytringsfriheten kun trues av personer som representerer andre regimer, men vanskeligere å se at trusler mot ytringsfriheten også kan komme fra land som vi ser på som våre venner, for eksempel USA og Storbritannia, som vi vet driver massiv overvåking, sier Stavrum.

Hun påpeker at teknologisk overvåking truer kildevernet til norsk presse, og at kildevernet er en sentral del av vår pressefrihet og ytringsfrihet.

- Her i Norge står vi for eksempel igjen med mange spørsmål etter Aftenpostens avsløringer av telefonovervåking i Oslo sentrum: Hvem overvåket oss og hvem er det som ble overvåket?

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere