*Nettavisen* Nyheter.

- Her er husene tiggere i Norge bygget i Romania

Disse to husene skal tilhøre en kvinnelig tigger, ifølge informanten til varaordfører Kristiansen. De står rett ved siden av hverandre i byen Carbunesti, muligens bygget med midler fra tiggingen i Kristiansand.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) hevder tiggere i Kristiansand lever godt i hjemlandet.

16.08.16 11:11

Tidligere tirsdag skrev Nettavisen om rapporten der varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, hevder at tiggere i kommunen har tjent så mye at de kan bygge hus i Romania.

Les også: - Tiggere har tjent så mye at de har råd til bygge nye hus i Romania

Kristiansen besøkte Carbunesti i Romania med styreleder i stiftelsen Fra Tiggerkopp, Bjørn Øyvind Fjeld, i juni for å finne alternativer til tigging.

- Rapporten er min reisebeskrivelse fra et fem dagers opphold, det er ikke en formell rapport, understreker Kristiansen overfor Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Varaordfører Jørgen H. Kristiansen (Krf) er tilbake fra Romania med en fersk rapport. - Tiggere har tjent så mye at de har råd til bygge nye hus i Romania, skriver han i en ny rapport. Foto: Kristiansand kommune

- Ikke bærekraftig på sikt

I åtte år har han jobbet med tiggeproblematikken som politiker.

- Jeg er ikke for et tiggeforbud, jeg mener det er en menneskerett å be andre om hjelp, men det er ikke bærekraftig på sikt. Det er ikke noe verdiskapning i det å tigge, sier Kristiansen.

Nettavisen unnlater å publisere rapporten, da den navngir enkeltpersoner som ikke er tilstrekkelig verifisert.

- 2000 kroner per dag på å tigge

«Problemet er at de tjener mye mer på tigging i Kristiansand enn på minstelønn i Romania. Det ble sagt fra troverdige kilder at romfolk i Kristiansand tjener rundt 2000.- pr. dag på å tigge. Mest sannsynlig er dette å forstå som et snitt for alle «inntektene» som tiggerkoppen totalt genererer, både med tanke på arbeid, private gaver og økonomiske relasjoner som bygges over tid,» skriver Kristiansen i rapporten, som først ble omtalt av Fædrelandsvennen.

Guiden Kristiansen brukte i Romania er «ansatt av noen fra Byremo for å hjelpe romfolk i Carbunesti, samt blir brukt av «Fra Tiggerkopp Norge».

«Han ga et godt og troverdig inntrykk. Han viste oss det som trolig er sannheten,» skriver Kristiansen.

Det står videre at:

«De fleste som er i Kristiansand er ikke virkelig fattige. Bortsett fra noen fattige rumenere som er hyret inn av romfolkene. De som er i Kristiansand jager bort andre som kommer. De bidrar til å holde borte kriminelle som kommer til Kristiansand. Det blir sagt at kristiansanderne oppleves som snille og godhjertede, og de som er i Kristiansand vet at dette kan endre seg om det blir kriminalitet fra romfolk. Derfor har det siste 1,5-2 år vært lite kriminalitet fra de som er i Kristiansand.»

Bakmenn?

«Et spørsmål som har vært stilt er om det er bakmenn. Svaret er både ja og nei. Ja i den forstand at dette er klaner og familier. Noen har avtaler om 50/50-deling på midlene som samles inn i Norge. Slik at en får halvparten av det som kommer inn. Samtidig er også svaret nei, i den forstand at man er innforstått med at man skaffer midler til storfamilien.»

Ifølge Kristiansen kommer de fleste romfolk i Norge fra Gorj fylke.

- Hvilke kilder har du på det, Kristiansen?

- Informasjon har jeg fra mine kilder i Romania, organisasjoner og enkeltpersoner, sier han - og legger til at:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gitt at denne informasjonen er korrekt, at de fleste kommer fra et fylke, hvor jeg har sett med egne øyne at nøden er stor, er det supert hvis vi kan hjelpe.

- Hva er målet med rapporten?

- Vi ønsker nettopp å hjelpe mennesker i nød, det er derfor jeg vier så mye av min tid på dette, både ved å reise til Romania og følge opp i Norge, blant annet med et møte med europaminister Elisabeth Aspaker fredag. Det vil vi belyse hvordan EØS-midler kan brukes til å hjelpe tiggere i Romania, sier Kristiansen.

Han skal også delta i torsdagsdebatten «FraBrussel til Arendal. Politiske tiltak i møte med tiggere og andre tilreisendefattige» på Fafo-båten i Arendal.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette huset eies av en av de som tigger i Kristiansand. BMW’en til høyre i bildet er trolig bilen til lederen for flere av romfolkene i Carbunesti, ifølge rapporten til Kristiansen. Foto: Jørgen H. Kristiansen


- Vi må ikke være naive

KrFs varaordfører advarer mot å være naive i vår tilnærming til tiggere:

- Det er også viktig å ikke være naiv dersom man ønsker å løse tiggerproblemet i Kristiansand. Skal man lykkes, så må det bygges noe bærekraftig i Romania.

«Det er også åpenbart at deler av kontantstrømmen fra Norge/Kristiansand havner i lomma på rike romfolk i Gorj fylke. Spørsmålet, ut fra en fordelingstanke om å hjelpe de som virkelig er fattige er følgende: Ville det være bedre om kristiansanderne gav pengene til et kontonummer? Som kunne gå direkte til de som virkelig er fattige i Gorj fylke (Carbunesti).
Eller vil netto sum da bli så mye mindre ved at man ikke ser tiggerne direkte når man ikke ser nøden direkte via en tigger?»

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette huset tilhører en av dem som har tigget i Tønsberg, ifølge rapporten til Kristiansen. Foto: Jørgen H. Kristiansen


Hjelp til selvhjelp - i nærområdet

Vi har hørt det før - men som regel fra Frp-hold:

«Organisasjonen Fra Tiggerkopp Norge og dens nye søsterorganisasjon i Romania «Empowering vulnerable people» ser ut til å komme greit ut fra hoppkanten. Deres målgruppe er blant annet de som ønsker hjelp selv. Og i tillegg hjelpe de rette folkene, altså de som virkelig er fattige og trenger hjelp. De ser for seg en kombinasjon av «charity»/omsorg og jobbskaping. Denne organisasjonen kan være en spennende samarbeidspartner for Kristiansand kommune.»

Kristiansen avslutter rapporten med en klar oppfordring til å ikke gi penger til tiggere.

- Jeg er forsiktig optimist med tanke på fremtiden, og mener dette er håndterbart, sier varaordføreren.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Disse husene er bygd i Calarasi (syd i Romania, ikke Carbunesti) med midler gitt fra Sørlandet. Familien til høyre har nå fått en bolig det går an å bo i. Dette er fattige romfolk som virkelig trenger hjelp, skriver Kristiansen i rapporten. Foto: Jørgen H. Kristiansen

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte denne saken i sitt oppslag tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.