RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her er Israels verst tenkelige scenario

Foto: Ap (Ap)
Sist oppdatert:
Har kalkulert seg fram til hvor mange israelere som må bøte med livet i en Iran-krig.

Israel har ennå ikke lagt fra seg tanken om å angripe iranske atominstallasjoner for å avverge at iranerne utvikler kjernevåpen.

Israel har beregnet at de i meste laget vil lide et tap på 300 menneskeliv i en tre måneder lang missilkrig med Iran, ifølge sikkerhetsdepartementet, skriver The Times.

Verst tenkelige scenario
Estimatet er basert på det verst tenkelige scenarioet hvor Irans allierte som Syria, Hizbollah i Libanon og Hamas på Gazastripen avfyrer tusenvis av mellomdistanseraketter mot israelske byer.

Iran har sine egne langdistanseraketter, men det antas at de utgjør en langt mindre fare, skriver avisen.

Israel mener det er minst 100.000 raketter rettet mot israelske mål, men Hamas-ledere har uttalt at de ikke nødvendigvis vil gå til krig på ordre fra det iranske regimet. I tillegg sliter Syria med sine egne interne konflikter.

Advarer mot regional krig
Flere eksperter, inkludert tidligere Mossad-sjef Meir Dagan, har imidlertid advart om at en Iran-krig kan utløse en regional krig som vil vare lengre enn tre uker.

- Det vil være et ødeleggende slag mot vår mulighet til å fortsette med vårt dagligliv. Jeg tror Israel vil havne i en svært alvorlig situasjon over lengre tid. Man vet hvordan en starter kriger, men man vet aldri hvordan de avsluttes, har Dagan tidligere uttalt i et intervju med 60 Minutes.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier i en uttalelse at de internasjonale sanksjonene mot Iran ikke fører fram.

- Sanksjonene rammer hardt, men vil det føre til en stans eller en retrett i Irans atomprogram? Så langt har dette ikke skjedd, sier statsministeren.

Diplomatisk løsning
USAs president Barack Obama har flere ganger gjort det klart at amerikanerne ikke ønsker en krig med Iran, og at det beste alternativet er å finne en diplomatisk løsning på konflikten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere