*Nettavisen* Nyheter.

Erik Stephansen

- Her er vinneren og taperen ved neste valg

HVORDAN SNAKKER VI OM DEM: Analytikerne mener at de ved hjelp av stordata kan forutsi hvordan vi kommer til å stemme ved neste valg.

Rødt og partileder Bjørnar Moxnes blir den store vinneren i kommunevalget neste år. Mer overraskende vil Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum bli blant de store taperne.

ARENDAL: I alle fall om vi skal tro kommunikasjonsbyrået Zynk og dataanalyseselskapet Enin.

Ved hjelp av såkalt stordata, 30 millioner nettsider, programvaren Q-ball og millioner av ytringer på sosiale medier, hevder de å kunne forutsi hva som "trender" neste år.

Det gjør de ved såkalt semantisk analyse av hvordan vi snakker sammen, hva vi snakker om, hvilke ord som blir brukt, og hvilke negative eller positive valører vi legger i dem.

I følge partner Claus Sonberg i Zynk, som ledet presentasjonen i dag, klarte metoden å forutsi både valget av Trump, Brexit og den aller siste vendingen før det norske stortingsvalget i fjor.

Den åpenbare forskjellen på slike stordata-analyser i forhold til tradisjonelle meningsmålinger, er at det blir mindre politisk korrekthet. Folk er rett og slett ærligere på sosiale medier enn når meningsmåleren ringer, hevdes det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rødt og KrF trender mest positivt, Sp, V og MDG mest negativt. Kilde for alle grafer: Enin.

Ett av funnene byrået særlig trekker fram, er at Bjørnar Moxnes og Rødt ligger an til å bli den store vinneren til valget neste år. Det viser også alle meningsmålingene.

Mer overraskende er det at "folk flest" også snakker mer positivt enn før om Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti.


På den andre siden viser dataene at både Venstre og Miljøpartiet De Grønne er i kjempetrøbbel, og vil gjøre et dårlig valg ut fra forventningene.

Mer overraskende ifølge Zynk er at også Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet vil gjøre det dårligere enn forventet. Denne trenden er det ingen andre som har fanget opp, fordi den ligger dypere i tallene, heter det.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Tilbake til nåtiden:

Det folk har snakket mest om i 2017 og hittil 2018 er i følge dataene helse, innvandring, klima og miljø.

Det som skaper mest konflikt, altså det folk er mest uenighet om og krangler mest om, er innvandring og helse.

Dermed er dette de områdene der det kan være mest å hente for partiene.

Slik sett er det nok oppmuntrende for Arbeiderpartiet å se at de nesten er i ferd med å ta igjen Fremskrittspartiet på innvandringsfeltet.

Her har Frp hatt eierskap nærmest alene de siste årene. Skiftet kom i følge grafen i 2017.

For Høyre er det kanskje interessant å se hvordan partiet har skiftet ham fra å være "økonomipartiet" i 2013, til å bli "velferdspartiet" i 2018.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Delvis er nok det en villet strategi fra regjeringspartiet, i og med Erna Solbergs tidligere vektlegging av "mennesker - ikke penger".

Men det kan også komme til å koste. Ifølge de store dataene er det nå SV som tatt over hegemoniet på økonomi, særlig fordi de snakker så mye om privatisering.

Hva kan så big data fortelle oss om for eksempel Metoo?

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Kanskje ikke så mye som vi ikke visste fra før.

Ifølge Zynk og Enin dominerte Arbeiderpartiet og Høyre nærmest fullstendig rundt årsskiftet. Venstre og Trine Skei Grande hadde en liten gjesterolle i vår, før "gutta på tur" i Senterpartiet overtok.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Til sist tar vi med at analysene også mener å ha avdekket en nærmest eksploderende eliteforakt, som også kan tidfestes til 2017 - med en tilbakegang i 2018.

Liknende tendenser foreligger også i andre land. Hva som kan være den bakenforliggende årsaken sier dataene foreløpig mindre om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag