RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her forhandler de om prisen på slavejenter

Stillbilde fra videoen som angivelig viser IS-krigere som forhandler prisen om slavejenter fra den irakiske minoriteten Yazidi.
Stillbilde fra videoen som angivelig viser IS-krigere som forhandler prisen om slavejenter fra den irakiske minoriteten Yazidi.
Sist oppdatert:
Tilbyr en pistol eller 300 dollar i bytte mot en slavejente. Se video.

En urovekkende video som dukket opp i forrige uke, viser angivelig militante islamister som ler og spøker, samtidig som de drøfter prisen på kidnappede jenter.

Videoen er oversatt og postet på YouTube av den Dubai-baserte TV-kanalen Al-Aan.

Mennene i videoen antas å tilhøre den brutale terrorgruppen Den islamske stat (IS). I videoen framkommer det at de drøfter prisen på jenter fra den irakiske yazidi-minoriteten, som er tatt som slaver.

«I dag er dagen for slavemarkedet,» sier kameramannen i videoen.

«I dag er dagen for kvinnelige slaver, og vi må få vår del,» sier en annen angivelig militant i videoen.

«Hvor er min yazidi-jente,» sier han.

Deretter fortsetter de angivelige IS-soldatene å drøfte prisen på jentene, og understreker at beløpet avhenger av utseende. Én mann er villig til å betale en Glock-pistol i bytte mot en slavejente, mens en annen tilbyr 300 dollar.

Mennene påpeker at jenta må ha tenner for å være verdt noe.

Fakta: Fakta om yazidiene

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Yazidismen er en religion fra Midtøsten som inkluderer elementer fra jødedommen, kristendommen og islam, spesielt islamsk mystikk og sufisme, så vel som persiske religioner som zoroastrismen.
* Religionen ble grunnlagt på 1100-tallet
* 200.000 og 800.000 yazidier, de fleste av dem er kurdere. Religionen er utbredt i Nord-Irak, men også i Syria, Tyrkia, Iran, Georgia og Armenia, og blant innvandrere i Europa og USA.
* Yazidiene tror på én Gud som har skapt verden, og hedrer Bibelens og Koranens profeter. Mer kontroversielt tilber de de sju erkeenglene, spesielt Malak Taus, påfuglengelen, som de mener er Guds viseregent over verden. Ifølge deres lære har Malak Taus slukket helvetes ild, slik at det ikke lenger finnes noen fortapelse. Mange kristne og muslimer identifiserer Malak Taus som djevelen. Som følge av dette er yazidiene blitt omtalt som djeveldyrkere.
* Den islamske staten (IS) som nå kontrollerer yazidienes kjerneområder i Nord-Irak, krever at yazidiene må omvende seg til islam eller dø, og mange yazidier er alt drept.(Kilde: Dagen, Wikipedia) (©NTB)

Etnisk rensing
I september måned hevdet Amnesty International i en rapport at IS driver med slavehold og undertrykker «hundrevis, om ikke tusener» av kvinner og barn som tilhører den irakiske yazidi-minoriteten. Videre anklager Amnesty IS for å drive med etnisk rensing i Irak.

Yazidiene ble utsatt for blodige angrep tidligere i sommer da de ble omringet av IS-styrker rundt Sinjar-fjellet. IS utfører fortsatt angrep mot minoriteten.

Torturert og voldtatt
Det amerikanske utenriksdepartementet frigjorde en rapport i september som slo fast at IS hadde kidnappet mellom 1500 og 4000 kvinner og jenter fra yazidi-minoriteten i Nord-Irak. Noen av dem ble fraktet til Syria og solgt som bruder til IS-krigere. Andre kvinner og jenter ble torturert og voldtatt i Irak og deretter sendt tilbake til familiene sine.

Autentisiteten til videoen er ikke verifisert, men videoen skal ha blitt delt på sosiale medier via flere kontoer som angivelig knyttes til IS-representanter.

Representanter for Yazidi-bevegelsen hevder de har dokumentasjon på at ekstremister har kidnappet nesten 7000 av deres jenter og unge kvinner.

- Dette er motbydelig
Human Rights Watch sier mennene i videoen kan ha begått krigsforbrytelser.

- Videoen er veldig urovekkende og motbydelig, og kan kanskje være et viktig bevis, sier spesialrådgiver for Human Rights Watch, Fred Abrahams , til The Huffington Post.

- Dette kan være menn som er i ferd med å begå krigsforbrytelser, men det kan også være en gruppe med idioter som driver med støtende tullprat, sier Abrahams .

Allerede i forrige måned gikk Human Rights Watch ut og advarte om at yazidi-jenter blir kidnappet og brukt som slaver.

- Gruppen (IS red.anm.) har systematisk skilt unge kvinner og tenåringer fra sine familier, og tvunget noen av dem til å gifte seg med krigere, ifølge titalls pårørende, 16 yazidier som har unnsluppet fra IS’ fangenskap og to fangende kvinner som er intervjuet på telefon, skrev organisasjonen på sine hjemmesider.

The Independent skriver at aksenten til mennene i videoen tyder på at de opprinnelig kommer fra Saudi-Arabia. Avisen skriver at videoen trolig er filmet i den irakiske byen Mosul, som IS okkuperte i fjor.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere