RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FEM KRONER: Magnus Michaelsen (til venstre) ble ranet i Brasil like før fotball-VM. Han forteller at skytevåpen kan leies for drøyt fem kroner dagen. Bildet til høyre viser konfiskerte skytevåpen og narkotika i førersetet av en bil.
FEM KRONER: Magnus Michaelsen (til venstre) ble ranet i Brasil like før fotball-VM. Han forteller at skytevåpen kan leies for drøyt fem kroner dagen. Bildet til høyre viser konfiskerte skytevåpen og narkotika i førersetet av en bil. Foto: Privat/Scanpix (fotomontasje).

- Her koster det fem kroner å leie en pistol

Sist oppdatert:
Norske Magnus og hans forlovede ble ranet av væpnede tenåringer på åpen gate.

Bare en drøy uke før VM-avspark ble den norske studenten Magnus Michaelsen (30) og hans brasilianske forlovede ranet på åpen gate i én av de tolv VM-byene i Brasil.

Michaelsen har bodd og studert sosialantropologi og drevet feltarbeid i den brasilianske byen Fortaleza i halvannet år. Temaet for feltarbeidet er sikkerhet og risiko.

- Ranet som vi ble utsatt for, ga meg plutselig voldsom nærhet til hverdagsrisikoer i storbysamfunnet her, sier Magnus Michaelsen til Nettavisen.

Én av verdens dystreste drapsstatistikker inngår i denne hverdagsrisikoen. Hvert år blir om lag 40.000 mennesker drept med skytevåpen i Brasil. 90 prosent av drapssakene forblir uløste.

Ifølge statistikken til Brazilian Public Safety Forum, ble 47,136 mennesker drept i 2012. Dette er det høyeste antallet drap i Brasil på fem år, skriver The Rio Times

Skytevåpen til leie
Det er mer enn 15 millioner skytevåpen i omløp i Brasil - fordelt på hendene til politi, private sikkerhetsvakter og kriminelle. Men som i mange andre land, er det ulovlig å eie skytevåpen i Brasil. Likevel florerer det av skytevåpen i VM-vertslandet.

Det er et enormt illegalt marked for skytevåpen. Kriminelle får tak i skytevåpen blant annet ved å rane væpnede sikkerhetsvakter. I tillegg ryktes det at korrupte politifolk selger våpen til kriminelle på si.

Enkelte mener det ikke har noe hensikt å oppgradere tjenestevåpnene til politiet, fordi da vil kriminelle svare med å oppgradere sine våpen, og dermed skaffe seg tyngre og kraftigere skytevåpen.

- Det gjør det heller ikke tryggere at man kan leie en revolver eller pistol for 2 reais (5,4 kroner) dagen, med 1 real (2,7 kroner) per kule. Utleien er selvfølgelig illegal, men illustrerer noe av entreprenørånden som utspiller seg i den kriminelle undergrunnen i byen, sir Michaelsen.

FAVELA: Favela er et begrep som i Brasil brukes om okkuperte landområder der okkupantene bygger boliger uten å formelt sett eie tomtene de bygger på. Bildet viser en favela i Rio de Janeiro. Mange av favelaene i Brasil anses som å være utrygge for turister.

Verdens farligste byer
Det har blitt skrevet mye i forkant av fotball-VM at fotballturistene kan føle seg trygge, ettersom myndighetene har investert enorme beløp i sikkerhetstiltak.

- Dette skurrer når man har kjennskap til Brasils nordøstlige region hvor nesten en fjerdedel av mesterskapets kamper skal avvikles, sier Michaelsen.

Brasil har 15 av sine byer på listen over verdens 50 farligste byer. Seks av disse er VM-byer. Salvador, Recife, Natal, Fortaleza, Manaus og Cuiabá utgjør halvparten av de tolv brasilianske VM-byene.

Fortaleza står oppført på syvende plass over verdens farligste byer utfra drapsstatistikk, ifølge Michaelsen. Michaelsen mener de aller farligste byene hvor VM-kampene spilles, ikke har fått nok oppmerksomhet i media.

- Mens São Paulo og Rio de Janeiro har fått bukt med den verste kriminaliteten, så har statistikken eksplodert i nord-øst, sier han.

Falsk trygghet
Michaelsen mener fotballturistene i beste fall føler en falsk trygghet.

- Selv med økte politistyrker, så vil ikke de kunne få alle overfallsmenn til å forsvinne, men de kan «hermetisk lukke» enkelte områder som turister frekventerer, og derfor forsøke å kontrollere hvem som beveger seg inn og ut av strandsoner og lignende, sier den blivende sosialantropologen.

- Det vil i så fall ende med at mange av disse fotballturistene som er i Brasil, ikke kommer til å erfare Brasil som det er, men slik myndighetene vil at enkelte eksklusive deler av Brasil skal være, sier han.

Hyppig skyting
Det har vært hyppige hendelser med skyting i nærheten av turistområdene under VM. Men så langt er det kun meldt om én hendelse med tilknytning til fotball-VM, som har krevd et skuddoffer, skriver nyhetsbyrået AP.

Det skjedde forrige tirsdag da to personer skjøt ut av en bil mot en strand i Fortaleza. Bare noen timer før hendelsen var stranden fylt med tusenvis av fotballfans som skulle se kampen mellom Mexico og Brasil. En syv år gammel gutt ble tilfeldig offer for skytingen, og ble hastet avgårde til sykehus med skuddskader. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

IDYLLISK: Fortaleza er en av verdens farligste byer. Det var her norske Magnus Michaelsen ble ranet like før fotball-VM.

Fakta: Kriminaliteten i Brasil

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Kriminaliteten i Brasil er gjennomgående høy, og særlig høy under karnevalet. Stor forsiktighet bør utvises, særlig etter mørkets frembrudd. Mange byer har svært høye mordrater i internasjonal sammenheng.

Besøkende fra utlandet anses ofte som et lett bytte, og er utsatt for lommetyveri, veskenapping, ran, kredittkortsvindel mm. Det forekommer at turister utsettes for grov vold.

Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer verdisaker som penger, pass, billetter, mobiltelefon, osv. Safen på hotellet bør om mulig benyttes. Det anbefales å ta med seg minst mulig av penger, smykker og verdisaker når man ferdes i bysentre og på stranda.

De fleste større byer har slumområder, såkalte favelas, som turister ikke bør oppsøke. Tyveri, ran overfall osv. må anmeldes på nærmeste politistasjon. Flere byer har eget turistpoliti, deriblant Natal og Rio de Janeiro, i bydelen Leblon.

Ofte forløper tyveri uten bruk av vold, men gjerningsmenn er ofte bevæpnet samt også påvirket av rusmidler. Skulle man bli utsatt for ransforsøk anbefales det at man gir fra seg sine verdisaker uten å yte motstand. Det er, for eksempel, ikke uvanlig at gjerningsmenn har flere medhjelpere klare til å gripe inn hvis en situasjon eskalerer.

Kilde: UDs Landsider

Unge ranere
Det sies at de brutale narkotikagjengene benytter tenåringer under 18 år til å begå mer grufulle handlinger, ettersom de er for unge til å dømmes til langvarige fengselsstraffer. Michaelsen sier at mange han har snakket med under feltarbeidet, påpeker at det er verre å møte yngre ranere med våpen enn å møte eldre.

Og det var nettopp ungdommer som ranet ham og hans forlovede i nabolaget Vila União i Fortaleza. Ranet skjedd ved 22-tiden på kvelden da hans forlovede skulle slippe ham av med bil ved studenthuset der han bor.

- Jeg fiklet med noen poser og kjente plutselig noe mot beinet bak meg. Da jeg så ned, så jeg et par føtter i sandaler, reiste meg og sa instinktivt «não» (ikke red.anm.) siden jeg trodde det var en overivrig tigger. Men da jeg snur meg ser jeg inn i ansiktet til to tenåringer, rundt 17 år, som ser veldig gira ut, sier Michaelsen.

Det var også en mann i 20-årene i bakgrunnen som utgjorde en del av ransgruppen.

- Jeg blir dratt opp på fortauet hvor de begynner å gi meg kommandoer og stille spørsmål. Jeg sier at jeg ikke snakker så mye portugisisk, men de har vanskelig for å godta det. De spør om telefonen min og lommebok, men det er alt jeg har, sier nordmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fotballturister koser seg med Tequila i Fortaleza, som anses for å være blant verdens farligste byer.

- Pistolen mot skulderen
Michaelsen ble aldri siktet på, men han fikk med seg at de tre ranerne var i besittelse av to skytevåpen. Hans forlovede ble derimot truet direkte med skytevåpen.

- Hun sier at de to tenåringene virker nervøse, og at en av de holder den ene armen rundt halsen hennes, og pistolen mot skulderen hennes mens de planlegger hva de skal gjøre videre, sier Michaelsen.

Tenåringene raner til seg bilen, telefoner, lommebøker, kredittkort, verdi- og identitetspapirer. Både Michaelsen og hans forlovede slipper unna hendelsen med livet i behold, noe som ikke nødvendigvis er en selvfølge, har Michaelsen blitt fortalt av lokale.

President Dilma Roussef vedtok nylig en lov om at fengselsvakter skulle få bære skytevåpen i fritiden for å beskytte seg mot tidligere innsatte.

«Dette er Brasil»
Michaelsen og hans forlovede varslet politiet og anmeldte forholdet. Politiet var imidlertid ikke interessert i noen beskrivelse av gjerningspersonene.

- Da min forlovede spør om hvordan de skal kunne finne noen uten beskrivelse, er reaksjon «dette er Brasil», som om «det er bare slik det er». Vi har ikke mye håp om at noe blir funnet igjen, sier han.

Mot alle odds blir bilen funnet i forbindelse med et annet biltyveri dagen etter ranet. Bilen hadde imidlertid skiftet «eier», og ungdomsranerne var forduftet. Bak rattet satt en ettersøkt narkotikaforbryter som var mistenkt for fire drap.

Etter all sannsynlighet ville ha slippe ut av varetekt mot en kausjon på 7000 reais, noe som utgjør 20.000 kroner, ifølge Michaelsen.

Utenriksdepartementet har følgende råd til nordmenn som reiser i Brasil.

«De fleste norske reisende har et problemfritt opphold i Brasil. Grunnet høy kriminalitet, blant annet i store byer som for eksempel Rio de Janeiro og Sao Paulo, er det likevel påkrevet å utvise årvåkenhet,» skriver UD på sine Landsider.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere