*Nettavisen* Nyheter.

- Her ligger Kjell under drosjen

Foto: (Politiet)

Her er bildene som politiet mener beviser at drosjesjåføren kjørte i hjel Kjell Åke Palmquist på Alnabru.

06.01.10 18:43

Den 58 år gamle drosjesjåføren av pakistansk opprinnelse nektet straffskyld da han møtte i Oslo tingrett onsdag.

Påtalemyndigheten mener at mannen kjørte på 44 år gamle Kjell Åke Palmquist i Knud Bryns vei på Alnabru natt til 23. mars 2008, og at han deretter stakk fra stedet uten å hjelpe den hardt skadde Palmquist.

Svensken hadde vært på byen da han ble påkjørt.

Påtalemyndigheten mener at det var den pakistanske drosjesjåføren som kjørte over Palmquist, etter å ha sluppet ham av på Alnabru.

Motstridende
Nettavisen har fått tillatelse til å gjengi videobilder fra overvåkingskamera i Knud Bryns vei den aktuelle natten.

I Oslo tingrett sa drosjesjåføren at han så Palmquist stå langs veien da han kjørte. Påtalemyndigheten mener altså at disse bildene beviser noe annet.

LES:- Drosjesjåfør drepte kunden

I politiavhør har han derimot forklart at Palmquist skled på snøen og dunket borti bilen. Deretter hørte han kraftige lyder under bilen da han kjørte, etterfulgt av at bilen hoppet på noe.

- Hvis dere sier han havnet under bilen min så kan han ha gjort det, skal mannen ha sagt i avhør. I retten nektet han derimot for å ha sagt dette.

- Jeg vet ikke om jeg er gal eller om politiet er gale, men det jeg forklarte i det avhøret, var at han sto ved siden av bilen da jeg begynte å kjøre, sa mannen i retten onsdag.

LES: - Jeg kjente bilen hoppet

Bildebeviset
Politiets sterkeste bevis mot drosjesjåføren er altså bildene fra et overvåkingskamera ved Knud Bryns vei. Der ble Palmquist slept 364 meter under en bil.

Bildene viser at 58-åringens bil kjører inn i Blindveien klokken 0212, for deretter å kjøre ut av veien kort tid etter.

- Den neste bilen som kjører inn i området, lyser opp Palmquist som ligger på bakken, sier aktor Anja Bech til Nettavisen.

38 minutter senere kom en trailer inn i veien. Denne lyste opp (for videokamera) en bylt i veibanen som mest sannsynlig var Palmquist, og styrte unna. Palmquist ble funnet død på dette stedet av tilfeldige forbipasserende klokken 06 søndag morgen. Det er disse bevisene Nettavisen har fått tilgang til.

Fant mulig jakkebit
Drosjesjåføren ble pågrepet 22. mai 2008. I de to politiavhørene forklarte han at han kan ha kjørt på Palmquist, men at det i så fall ikke var med vilje fordi Palmquist da kan ha sklidd på snøen under bilen.

Tekniske undersøkelser av drosjen har ikke gitt noen håndfaste bevis. Dun som er funnet under bilen kan ha kommet fra fôret til Palmquists jakke, men dette er ikke sikkert. Det skal sies at det også er funnet hår og andre ting under bilen, som ikke knyttes til avdøde. Derimot er det funnet tectyl på avdødes bukse av samme type som er under bilen.

Hjulet var låst
Gummirester på åstedet viser også at det ene hjulet trolig var låst rundt 100 meter av de 364 meterne som Palmquist ble slept under bilen, og at han ble slept mens bilen snudde innerst i blindveien, og at Palmquist kom løs først da bilen kjørte ut av veien igjen.

- Kan hjulet være låst uten at sjåføren merker det?

- Det har jeg vanskelig for å forstå, sa politiets etterforsker og la til at det har vært saker tidligere der personer har blitt slept under bil uten at fører har merket det.

Undersøkelser viser også at hjulsporene funnet på åstedet matcher dekkene på drosjen, uten at man kan konstatere at det er de samme dekkene. Bare samme type dekk.

Ikke mulig å høre
Oslo politidistrikts tekniske etterforskere har gjennomført tester med en dukke, og funnet ut at det er svært vanskelig å bli festet under den aktuelle drosjen slik at man blir slept bortover.

- Vi fant også at slik sleping vil ha svært liten innvirkning på bilens egenskaper, og du vil heller ikke høre noe. I alle fall ikke hvis du har på stereoanlegget, sa tekniker Morten Olsen Sandnes i retten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holm, Morten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.