*Nettavisen* Nyheter.

- Her plukker de presidenter

Foto: Elise Amendola (Ap)

Presidentkandidaten som sløyfet Iowa fordi de «plukker mais».

09.01.12 21:31

I forrige uke startet den republikanske nominasjonsprosessen i delstaten Iowa. Den konservative Rick Santorum gjorde et brakvalg i delstaten og fikk bare åtte stemmer mindre enn favoritten Mitt Romney.

Michele Bachmann trakk sitt kandidatur som følge av elendige resultater i Iowa. Dermed gjenstår seks kandidater som kjemper om å bli Barack Obamas motstander den 6. november.

Presidentkandidat Jon Huntsman glimret med sitt fravær under nominasjonsvalget i Iowa forrige tirsdag. Han har spart kruttet til nominasjonsvalget i New Hampshire som finner sted tirsdag.

I forkant av Iowa-valget sa Huntsman noe sånt som: «I Iowa så plukker de maiskorn, mens i New Hampshire plukker de presidenter».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Satset alt på New Hampshire
Minerva-skribent og USA-ekspert Jan Arild Snoen tror Huntsman kan ende på andreplass etter favoritten Mitt Romney.

- For det første så har han satset alt på New Hampshire og drevet valgkamp der i motsetning til de andre. Det andre er at New Hampshires velgere passer Huntsman bedre enn Iowas velgere. De er mer opptatt av økonomiske spørsmål, økonomisk liberalisme passer dem godt, og de er ikke så opptatt av verdispørsmål som Iowa er. Det tredje er at det også er mulig for uavhengige velgere å stemme i New Hampshire, sier Snoen til Nettavisen.

Den tidligere USA-ambassadøren til Beijing er i likhet med Romney mormoner. Han er millionær, kjører Harley Davidson, snakker flytende mandarin og har tidligere tjenestegjort under Obama.

- Men har Huntsman en reell sjanse mot Romney videre i valgkampen, Snoen?

- I så fall må han gjøre det mye bedre enn de sist målingene som har vist at han har vært oppe i 16 prosent. Han må ha et gjennombrudd i New Hampshire på 25 prosent om han skal ha en sjanse etterpå, sier Snoen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Har ikke nok penger
Dessuten tror han ikke Huntsman har noen gode sjanser i neste nominasjonsvalg som er i South-Carolina.

- Det blir litt samme greie med Santorum som ikke klarer å bryte gjennom i New Hampshire fordi delstaten ikke passer ham. Det samme vil skje med Huntsman i South-Carolina, sier han.

Snoen tror heller ikke at Huntsman har nok penger til å kjempe mot den erfarne Romney, selv om førstnevnte kommer fra en styrtrik familie.

- Du må ha evnen til å samle inn penger hvis du skal anses som sterk nok, sier Snoen.

Mange politiske analytikere tror det er liten tvil om at Romney ender opp som Republikanernes presidentkandidat. Snart vil amerikansk presse begynne for alvor å spekulere på hvem som blir utpekt som visepresidentkandidat.

Visepresidentkandidat?
Snoen tror Santorum er én mulighet, ettersom han representerer den konservative delen av partiet. Romney tilhører som kjent den moderate delen av partiet, og kan derfor velge en konservativ makker for å blidgjøre konservative velgere.

- Kan Huntsman være aktuell som Romneys visepresidentkandidat, Snoen?

- Det er et dårlig valg av den banale grunn at man ikke kan ha to mormoner, sier han.

En fersk meningsmåling fra 7News og Suffolk University viser at Mitt Romney har 33 prosent oppslutning, Ron Paul har 20 prosent, Jon Huntsman ligger på 13, Newt Gingrich har elleve prosent og Rick Santorum havner på ti prosent oppslutning. Rick Perry havner helt ned på én prosent oppslutning på valgmålingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.