RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her skal byen ligge

Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Flere tusen nye boliger, ny togstasjon, barnehager, skoler, kafeer, liv og røre. I går var kommunalminister Liv Signe Navarsete på Rånåsfoss for å skryte av planene om en ny by her.

– Dette er et glitrende eksempel på at det går an å planlegge for vekst uten av det går på bekostning av naturverdier og matjord. Det er en slik utvikling regjeringen ønsker; å spre den sterke veksten i sentrale strøk, og bygge attraktive byer og boområder i pendleravstand til Oslo, sier kommunalminister Navarsete, ifølge Romerikes Blad.

Hun er i ferd med å avslutte arbeidet med regjeringens boligmelding, som legges fram rett før påske. Et av målene er å spre veksten utover Oslos nærområder, bygge i høyden i sentrale strøk, og bygge langs jernbanen. Hensikten er å lette presset på matjord og naturverdier.

Går foran
Sørum og Nes kommuner har kommet regjeringen i forkjøpet og er allerede i gang med politiske prosesser for å bygge en felles by på grensen. Auli har blitt en bakevje i Nes kommune og Rånåsfoss en utkant i Sørum. De to utkantene kan bli en by på 15.000 mennesker, voksende til 30.000, gjennom interkommunalt samarbeid.

– Kommunene er et forbilde og planlegger for vekst. Her har man potensial til å bygge en by tett opp til jernbanen, 37 minutter fra Oslo med tog, sier kommunalministeren, og legger til at det man også må tenke på næringsutvikling for å skape kraftig og levedyktige byer.

– Hvis vi ikke bygger en by her, vil vi ikke klare å håndtere den store veksten, sier Sørum-ordfører Are Tomasgard.

Folk flytter ut
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som Romerikes Blad presenterte i går, viser at folkeveksten nå er større i distriktskommunene på Romerike enn i de sentrale kommunene.

– Det er en positiv utvikling fordi det bidrar til å spre veksten, sier Navarsete.

Forsker Lars Østby i SSB tror det har sammenheng med at det er mulig å skaffe en bolig til overkommelig pris i utkantkommunene, samtidig som det er nært til arbeidsplasser. Gode veier og jernbanetilbud gjør avstanden til Oslo mye kortere.

Men samtidig som regjeringen legger opp til å bygge byer på landet, planlegger de sentrale kommunene for en befolkningsvekst som er betydelig større enn mange småbyer. I Lillestrøm snakker man om en by på over 100.000 innbyggere. I Oslo planlegger politikerne for å bygge byer i drabantbyene.

– Det blir viktig å bygge i høyden i sentrale områder, samtidig som vi bygger byer utenfor de store bysentrene, sier Erlend Grimstad, stortingskandidat for Akershus Sp.

– Vi forsøker å få til en balansert vekst i sentrum og i regionene rundt, sier Navarsete.

– Klarer vi å bygge nok boliger de neste årene?

– Det skal vi klare. Men initiativet må komme lokalt. Kommunene har ansvar for det.

– Men det er en viss risiko også å sette i gang en storstilt boligbygging?

– Ja, det er det. Vi må passe oss, og følge med i utviklingen. Men vi trenger flere boliger, sier kommunalministeren.

Boligmelding
I boligmeldinga, som kommer i løpet av mars, legger regjeringen blant annet til rette for en framtid som man planlegger på Rånåsfoss. Samtidig vil man gjøre det lettere å gå i gang med store boligprosjekter. Det skal også bli raskere å få behandlet byggesaker. Regjeringen vil også endre innsigelsesinstituttet med hele 22 innsigelsesorganer.

– Staten må samordne disse, og beholde det som er viktigst. Vi kan ikke fjerne alle, sier Navarsete.

Hun oppfordrer kommunene til ikke å legge så detaljerte boligplaner at det vanskeliggjør jobben for utbyggerne.

Det er Ap-ordfører i Sørum, Are Tomasgard helt enig i.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere