RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her skjulte Dr. Død seg

Foto: Fotomontasje/Scanpix
Sist oppdatert:
Den fryktede nazilegen skal ha tilbrakt sine siste dager på dette nedslitte hotellet i Kairo.

Albert Heim, også kalt Dr. Død, var en av de mest ettersøkte nazistene i verden før han ble erklært død denne uken. Heim skal ha tilbrakt sine siste dager i Kairo i Egypt hvor han angivelig døde for 17 år siden.

Les også: - Dr. Død er død

Det er den tyske TV-kanalen ZDF som i samarbeid med New York Times har drevet forskning som konkluderer med at Heim døde i Kairo i 1992.

Nazijeger skuffet
Nazijeger Efraim Zuroff, ved Simon Wiesenthal Center, sier at nyheten om legens død, hvis det viser seg å være sant, er en stor skuffelse.

- Personlig så føler jeg en form for dyp skuffelse over at han klarte å unnslippe rettferdigheten, sier han til CNN.

Men nazijegeren har ennå ikke gitt opp håpet om at Heim fortsatt er i live.

- Det finnes ikke noe lik eller grav, så vi kan ikke utføre noen DNA-test. Det finnes mennesker som har hatt interesse av å overbevise oss om at han ikke lenger er i live, understreker Zuroff.

Heim ville vært 94 år gammel dersom han fortsatt var i live. Zuroff har forsøkt å fakke nazijegeren i flere tiår uten å lykkes, og skulle til å heve dusøren til 8,8 millioner kroner for pågripelsen av Heim.

Levde under falskt navn
Ifølge ZDF og New York Times levde Heim under navnet Tarek Farid Hussein på hotellet Kasr el-Medina i Kairo før han døde 10. august 1992 av tarmkreft.

Nazijegere har lenge trodd at Heim skjulte seg i Chile i Sør-Amerika, men nye opplysninger tyder altså på at han befant seg i Kairo.

ZDF hevder at Heims sønn, Ruediger Heim, har fortalt at han besøkte faren flere ganger i Kairo fram til nazistens død.

ZDF og New York Times baserer forskningen på øyenvitneskildringer og dokumenter. De skal blant annet ha funnet passet til legen.

Bestialsk lege
Heim fikk tilnavnet Dr. Død da han var stasjonert som lege ved Mauthausen konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.

Forskningseksperimentene hans inkluderte kirurgi uten bedøvelse, og å sette sprøyter med bensin og dødelig gift rett i hjertet på fangene. Alt for å se hvor mye de tålte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere