*Nettavisen* Nyheter.

- Her var det et lett måltid

Foto: (Montasje: Queensland Primary Industries and Fisheries/Wikipdeia)

Zoolog Petter Bøckman avviser at haier er de verste kannibalfiskene.

28.10.09 20:32

- Det er ikke vanlig at haier spiser hverandre. De aller fleste dyr unngår å gå løs på artsfrender, nettopp fordi de har akkurat like mye skarpe klør og tenner som seg selv. Det ender i tilfelle ofte i en kamp der man ikke har noen vinner, sier zoolog og biolog Petter Bøckman til Nettavisen.

Hai angrep hai
En tre meter lang hvithai, med store bitemerker etter en enda større hai, ble forrige uke dradd opp av havet ved North Stradbroke Island, utenfor kysten av Queensland, Australia.

De enorme bitemerkene på sidene hadde nesten delt haien i to, melder couriermail, og har skapt frykt for at en monsterhai svømmer i badevannet.

Les: Monsterhai sprer frykt

Haigarn
Haien som ble funnet med de store bittskadene, satt fast i et av haigarnene som er satt opp utenfor populære bade- og surfestrender i Australia. Det er trolig årsaken til at den ble angrepet av en artsfrende.

- Jeg regner med at grunnen er at haien ga ut signaler som døde fisker gir ut. Haier er fiskejegere, og de har sidelinjeorganer som tilsvarer ørene våre, som oppfatter trykkforskjeller. Med de kan de kjenne bevegelser til andre fisk på svært lang avstand, forteller zoologen.

- Når fisk dør, begynner den å bevege seg med spastiske bevegelser, og da har nok den større haien tenkt at her har den et lett måltid.

Kannibalisme
At hvithaier angriper hverandre er derimot ikke vanlig, og skjer stort sett bare dersom en hai er skadet.

- Denne formen for kannibalisme er ikke noe utpreget trekk hos haier. Det finnes andre fiskearter der det er langt vanligere. Alle som har hatt guppyer i akvariet vet det – der er det stygg kannibalisme ute og går. Føder de unger, så står de andre under og snapper når de kommer ut.

Ikke til norske farvann
Ifølge Bøckman holder haiene stort sett til i et belte på nord og sørsiden av ekvator, i høyde med middelhavsklima. Sjansen for at hai som er farlige for mennesker skal ende i norske farvann, mener han derfor er usannsynlig, uavhengig av klimaendringer og temperaturøkning.

- Blåhaien kanskje, men den er ikke stor nok til å være farlige for folk. De eneste som er farlige nok er sel-etere, som hvithai og tigerhai, og de har vi ikke i våre farvann. Her har vi småflekket rødhai, som er fullstendig ufarlig. Den ser kul ut, men det er alt.

- Vi får ikke hvithai her, de krever temperatur på 20 grader i vannet. Uansett hva som skjer med global oppvarming, så får vi ikke det her.

Fascinasjon
Til tross for at farlige haier neppe vil innta norske farvann, så er det en fisk som fascinerer de fleste av oss i lang større grad enn faren den utgjør skulle tilsi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nic Bothma

- Haier er på en måte noen av de siste ekte monstrene som er igjen. Vi har en verden uten drager eller noe skummelt og farlig, men vi har haiene. Og de er ikke som dinosaurene, de er ikke utdødde. Sammenligner man hunder med haier, så er hunder 1000 ganger farligere enn haier. Men blir man først angrepet, så skjer det i vannet, haien kommer under og man kan ikke se den, den kommer bare ut av mørket og tar tak, sier zoologen.

I tillegg er haien et vesen som dreper på en noe spesiell måte, som for oss mennesker virker veldig voldsom.

- Haien er et av de få dyrene som dreper ved store blødende sår. Den river løs store stykker, en veldig dramatisk måte å jakte på. Man regner med at dinosaurene også jaget slik, men i dag det er ingen andre dyr som jakter slik.

Flere hai?
North Stradbroke Island er et populært surfested, og det er observert stadig flere hai i området den siste tiden.

- De er over alt. Noen dager så sliter vi med å få fisken om bord i båten før haien har tatt den, sier John Gooding, som driver med fisketurer for turister, til couriermail.

Bøckman sier det kan være mange årsaker til at flere hai observeres, blant annet at det er snakk om en lokal haioppblomstring.

- Men det kan også være at fisken i havområdet er fisket ut, og derfor trekker haien nærmere strendene. Nesten alltid når det skjer noe gal, så er det mennesker som har driti seg ut. Hai vil ellers bare i spesielle situasjoner gå mot land, som for å jage sel.

- Tar feil
Sel-eterne tar også fort feil av surfere av samme grunn. Brettet ligner i form på en sel, og går etter brettet.

- Når de tar folk på den måten, så vil de ikke like det de biter i og slippe og derfor overlever mange haiangrep. I de fleste tilfeller der hai tar menneske, er det et uhell.

Bøckman avviser også at det er snakk om hai som får smaken på menneskeblod.

- Det ser ikke sånn ut. Selv om haien er glupere enn mye annen fisk, så er også den et instinktdyr, og går etter det den vet er mat. Men haien har som sagt et voldsomt bitt, så blir et menneske bitt, og da selvsagt i vann, så er det jo mye større sjanse for å blø i hjel eller drukne rett og slett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nic Bothma

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.