RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hevnet seg ved å spise menneskekjøtt

Foto: Rebecca Blackwell
Sist oppdatert:
Hevder muslimsk milits drepte hans gravide kone.

(Nettavisen): Minst tusen menneskeliv har gått tapt i den blodige konflikten som utspiller seg i Den sentralafrikanske republikk. Én million mennesker er drevet på flukt i landet som følge av kampene mellom kristne og muslimske militsgrupper.

Angrepene beskrives som svært brutale, og det verserer rykter om at en lynsjemobb har bedrevet kannibalisme som hevnaksjon. Både BBC og The Telegraph har rapportert om hendelser med kannibalisme den siste uken.

- Det er mye som blir sagt, som ikke er sant. Jeg kan ikke bekrefte dette med kannibalisme. Men at det er veldig stygge, voldelige kamper og tortur, kan jeg bekrefte, sier nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser, Lindis Hurum, til Nettavisen.

100.000 trengende
Hurum har vært stasjonert i Den sentralafrikanske republikk i fem uker. Hun bistår titusener av internt fordrevne som har søkt tilflukt på en flyktningleir utenfor hovedstaden Bangui.

- Jeg jobber i denne leiren rett ved flyplassen hvor det fortsatt bor 100.000 mennesker som har store behov. For dem har ikke situasjonen forandret seg. De er fortsatt for redde til å dra tilbake. De tror ikke det er over ennå, sier Hurum.

Det er hovedsakelig kristne som har søkt tilflukt i denne leiren. Flyktningene er livredde for å bli angrepet av muslimske militser. Tidligere president Michel Djotodia, som gikk av fredag etter press fra nabolandene, anklages for å ha beordret sine muslimske militser til å gå til angrep på den kristne majoriteten i landet. Deretter skal han ha mistet kontrollen over militsen sin.

Angrepne har ført til en voldsspiral, hvor kristne grupper danner sine egne forsvarsmilitser som utfører hevnangrep.

Kannibalisme
I forrige uke var det en kristen militsgruppe som gikk til angrep på en muslimsk mann i hovedstaden Bangui. Angrepet ble ledet av Ouandja Magloire, som kaller seg selv Mad Dog (gal hund).

Han bekrefter i et intervju med BBC at han spiste menneskekjøtt for å hevne seg på familien sin.

- Muslimer drepte min gravide kone, min svigerinne og hennes baby. De slo ned døren og kuttet babyen i to. Jeg sverget at jeg skulle få min hevn, sier han til BBC.

Magloire fikk hjelp av et tjuetall unge menn til å dra offeret ut av en buss. Deretter skal han ha knivstukket mannen til døde.

- Jeg helte bensin over ham. Jeg brente ham. Jeg spiste leggen hans, helt inn til det hvite beinet, forteller han i intervjuet.

The Sunday Telegraph omtaler også episoder av kannibalisme i Den sentralafrikanske republikk.

- De brukte macheter på folk, brente likene og spist dem, sa en hjelpearbeider til avisen i helgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hatet mot den muslimske minoriteten har vært voldsom. Og etter at den muslimske presidenten gikk av på fredag, har kristne lynsjemobber og militser gått til angrep på muslimske nabolag i hovedstaden Bangui, og brent moskeer ned til grunnen.

- De tre siste dagene har det vært forholdsvis rolig, men det var tøffe kamper på fredag og lørdag etter at presidenten gikk av. Søndag var det rolig, så vi greier å fortsette med det arbeidet vi har gjort her i fem uker, sier Hurum.

- En stygg konflikt
Det bor om lag 4,6 millioner mennesker i Den sentralafrikanske republikk. 20 prosent av dem skal ha flyktet fra hjemmene sine. Hurum forteller at flyktningene ikke tør å dra tilbake til sine hjem, i frykt for å bli angrepet av militser.

- I selve leiren har det ikke vært noen angrep. Vi har hatt barn som har blitt skutt og dødd inne i leiren, men da har det vært kuler som har kommet utenfra. Men vi mottar skadede fra andre deler av byen med svært alvorlige skader som machete-, kniv- og skuddskader. Det er en veldig stygg konflikt. Det er tøft å jobbe i en sånn setting hvor det er så mye hat og veldig alvorlige overgrep, sier Hurum.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hurum sier at flyktningleiren ligger så å si på flystripen. Årsaken til at titusener av internt fordrevne har slått seg ned her, er fordi den tidligere kolonimakten Frankrike har sitt hovedkvarter rett ved flyplassen. Frankrike sendte 1600 soldater til landet like før jul.

- De franske soldatene passer ikke på leiren, men passer på flyplassen. Og siden de er her, så føler flyktningene seg trygge, sier Hurum.

Videre forteller Hurum at flyplassen Mpoko er et dårlig egnet sted for en flyktningleir. Folketettheten er ekstrem, de sanitære forholdene er elendige og det er stor fare for epidemier. Leger Uten Grenser har de siste dagene lagt ned mye arbeid med å få vaksinert flyktningebarna i leiren mot meslinger.

- Vi hadde et vindu med noen rolige dager, så vi har vaksinert 40.000 barn i løpet av tre dager. Dette utgjør alle barna mellom seks måneder og 15 år som bor i denne leiren, sier hun.

- Så det er det mest positive som har skjedd i løpet av de fem ukene vi har vært her. Vi prøver å unngå epidemier. En epidemi i denne leiren ville ha fått alvorlige og dødelig konsekvenser. De hjemme i Norge som tror at meslinger er en ufarlig barnesykdom, tar helt feil, understreker hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Vanlige mennesker lider
Det er hovedsakelig de brutale angrepne begått av begge parter i konflikten, som får mest omtale i mediene. Hurum er imidlertid opptatt av at de sårbare flyktningene også får oppmerksomhet.

- Vi i Leger Uten Grenser ønsker å fokusere på de vanlige menneskene. Det jeg ser hver eneste dag er barn og familier som ikke har toaletter å gå på og som ikke har nok mat. Det er også en veldig alvorlig konsekvens av denne konflikten, understreker hun.

Det var i mars måned i fjor at den nylig avgåtte presidenten Michel Djotodia gjennomførte et kupp mot daværende diktator Francoise Bozize, som hadde styrt landet med jernhånd i ti år.

Men kuppmakeren, som er leder for de muslimske Seleka-opprørerne, maktet ikke å holde styr på militsen sin, som gikk brutalt til angrep på befolkningen.

Dette førte til at den kristne majoriteten dannet sine egne militser som gikk til motangrep. Resultatet ble en situasjon preget av hevnangrep, lynsjing, massive overgrep, massakre og plyndring.

Gufs fra fortiden
Anklagene om kannibalisme vekker gamle minner om landets tidligere diktator Jean Bedel Bokassa, som styrte Den sentralafrikanske republikk fra 1966 til 1979. Han ble nemlig anklaget for kannibalisme, skriver The Telegraph. På den tiden gikk det rykter om at diktatoren oppbevarte menneskekjøtt i fryseren, og serverte det til høytstående franskmenn som kom på besøk.

Se BBCs intervju med «Mad dog»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere