RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BEIN I NESA: Hillary Clinton stiller som demokrat-kandidat og stiler mot valget i 2016. Hun har vist seg beinhard som politiker, og har ogås blitt karakterisert deretter.
BEIN I NESA: Hillary Clinton stiller som demokrat-kandidat og stiler mot valget i 2016. Hun har vist seg beinhard som politiker, og har ogås blitt karakterisert deretter. Foto: Paul J. Richards (Scanpix)

- Hillary Clinton er en balle-knusende bitch

Sist oppdatert:
Men er Hillary så upopulær?

Nye meningsmålinger og spørreundersøkelser viser at presidentkandidat Hillary Clinton blir stadig mer upopulær.

Hun scorer nå enda dårligere på popularitetsrankingen, enn hun gjorde i 2008 – sist gang hun forsøkte å vinne demokratenes kandidatur, men måtte gi tapt for Barack Obama. Hun er nå likt av under 50 prosent av de spurte.

Og amerikanske politiske kommentatorer er ikke nådige i sine beskrivelser av den 67 år gamle kvinnen.

- Den gnagende, slemme og anklagende tonen er noe som må få håret til å reise seg i nakken på enhver gift mann i USA, skriver downtrend.com.

Hun er også kalt en «balle-knusende og usympatisk bitch», et bilde av seg selv hun nå vil gjøre alt for å endre.

Hillary: trendy og umoralsk

Da hun denne uken lanserte sitt presidentkandidatur, slapp hun heller ikke unna sleivsparkene.

Blogg:Hillary på fisketur

I sosiale medier trendet #Why I’m not voting for Hillary, mens hun av styleit.com ble sammenlignet med Claire Underwood i TV-serien «House of Cards»: En politisk kvinne som fremstår som en gangster med enorm selvtillit, som ikke lar seg pelle på nesen av politiske motstandere – men like fullt står ved sin ektemanns side.

LES også: Hillary Clintons navn «overalt» på sosiale medier

Siden hun tapte mot Obama for sju år siden, har hun heller ikke akkurat opparbeidet seg større troverdighet og tillit blant befolkningen. Siden den gang kan hun både tilføye Bengahazi-hendelsen og mildt sagt slurvete bruk av privat epost da hun satt som utenriksminister, til listen over episoder som er med på å rokke ved hennes eventuelle president-troverdighet som transparent og åpen.

LES mer her: Epost-rot kan ødelegge Hillarys president-drøm
OG her: - Benghazi-angrep kunne vært avverget

Forsker og USA-ekspert Svein Melby har fortalt til Nettavisen at Clinton-paret fremdeles huskes for sitt hemmelighetskremmeri – og at slike hendelser som epost-skandalen bidrar til å kunne ødelegge for Clinton i det lange løp.

- Dette gjenoppfrisker folks hukommelse fra Bill Clintons tid. Han var en glimrende politiker, men de fleste er enige i at den etiske standarden når det gjaldt blant annet personlig moral og mottakelse av penger fra diverse private aktører, var ytterst frynsete. Folk var temmelig slitne av alle skandalene rundt Bill Clinton – og Hillary var en del av det. Skal hun vinne i 2016, må folk ha rimelig sikkerhet for at det ikke blir slik også med henne som president.

BESTEMOR: Hillary med ektemann Bill og datter Chelsea, somhar gitt Clinotn-paret barenbarn. Her sverges Hillary inn som utenriksminister.

Ingen motstand?

Men likevel mener de fleste eksperter altså at hun har store sjanser til å vinne valget neste år. Og årsaken er motstanderen; Det republikanske partiet.

Så langt har Kentucky-senator Rand Paul og Texas-sentor Ted Cruz meldt seg på for republikanerne, og det er ventet at Florida-senator Marco Rubio og Florida-guvernør Jed Bush også vil kaste seg inn i kampen.

Deres kandidaturer oppsummeres slik av Washington Post:

- Hillary Clinton leder fremdeles alle tidlige valgmålinger. Men det har mer å gjøre med republikanernes svakheter, enn hennes egen styrke.

Så lenge de republikanske kandidatene har nok med å ødelegge for hverandre, holder Hillary seg på topp. Når det kandidaturet derimot er bestemt, vil Clintons fortid bli endevendt for å vise at hun ikke er skikket til å lede det amerikanske folk.

- Amerikansk politikk er veldig moralsk. Kan man sverte motstanderens moral, så er det bra. Ektemann Bill var ganske sårbar på den måten, og han hadde jo også noe å skjule. Hillary ble den gang kritisert for at hun ikke gikk fra han: Det var umoralsk å leve med en så umoralsk person. Moralismen er en del av den dobbeltmoralismen man finner i amerikansk politikk, sier professor Ole O. Moen til Nettavisen.

Hun har fått kritikk for å ha involvert seg i The Clinton Foundation, som blant annet har mottatt pengegaver fra utlandet, men Moen mener Clinton ikke har gjort noen store feil.

Heller Hillary

Det kyniske bildet som er tegnet av henne henger mer sammen med politiske motstanderes grep - og Clinton-parets noe sleivete omgang med åpenhet. For selv om populariteten daler, viser spørreundersøkelsene at hun anses som en stødig presidentkandidat - også blant tradisjonelt republikanske velgere. Hun er bedre likt enn sine republikanske kandidater - det er omtrentlig like mange som er for henne, som er mot henne.

Sammenlignet med Bush, kaprer hun flere av de viktige velgerne som ikke har valgt leir ennå. Blant de moderate sier 51 prosent at de liker Clinton, men må de velge mellom henne og Bush, er det 58 prosent som ville stemt på Hillary.

LES også: - Monica er en narsissistisk gærning

ØKONOMI: Den økonomiske utviklingen i USA vil få betydning for om det å følge etter Obama vil påvirke Clintons presiden-muligheter.

Sexisme

Moen sier nemlig Hillary generelt er populær i USA, men at venstresiden innad i partiet finner henne for konservativ, mens den harde kjernen hos republikanerne hater henne – og ektemannen Bill.

- Det er også blant republikanerne man finner sexistene, de som bruker kvinnerollen mot henne. Det er ikke lenger stuerent å gjøre i det demokratiske partiet. I 2008 var det nok mer av det at man ikke kan ha en Commander i chief som gikk i skjørt.

Noen reell motkandidat på demokratisk side finnes ikke - det er i hvert fall få som vil forsøke å utfordre Clinton.

- Med sine to perioder som førstedame og en periode som utenriksminister, er hun å anse som en dronning i partiet. Å utfordre henne er nesten en fornærmelse, sier Moen.

Også sittende president Obama har gitt sin støtte i form av en uttalelse lørdag.

- Hun var en formidabel kandidat i 2008. Hun var en viktig støttespiller for meg i valget. Hun var en utmerket utenriksminister. Hun er min venn, og jeg tror hun ville blitt en ypperlig president.

Professor i Nord-Amerikastudier Ole Moen.

Bestemor Clinton

New York Mag ser så langt bare en god grunn til at Clinton ikke skal vinne: enten en ny økonomisk resesjon eller at amerikanerne allerede har to perioder med en demokratisk president bak seg, og derfor ønsker en forandring.

Også Moen peker på det økonomiske aspektet – fortsetter oppturen, vil det være lettere for Clinton å være knyttet politiske til Obama og hans dalende popularitet.

- Jeg tror hun vil spille på to ting, som ellers også kan ses som negative faktorer: alder og kjønn. Aldersmessig kommer hun til å kjøre på erfaringen hun har. En viktig del av det er å bli bestemor: hun har sagt det har minnet henne på at hvor lang vei det fremdeles er å gå når det gjelder kvinners mulighet til å gjøre karriere.

Men Moen tror ikke den virkelige kampen om presidentvervet kommer før i 2016 – og da etter alle soletegn med Hillary som demokratenes kandidat.

- I 2008 ble det laget en film om Hillary, for å sverte henne. Nå er det en ny film på gang, som angivelig skal slippes i mars neste år. Der kommer nok tungskytset frem igjen. Karakterdrap er tingen i amerikansk politikk for tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere