RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Hit, men ikke lenger

Sist oppdatert:
- De som ikke har et ærend der, bør ikke oppsøke området, sier politiet. Sjekk ut hvordan Oslo berøres av terrorsaken.

Mandag morgen starter norgeshistoriens største rettssak i Oslo tingrett, mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Nå rigges det for fullt for å gjøre klart. Både politiet, tingretten og mediene forbereder seg så godt de kan.

- Situasjonen er jo unik
Området utenfor tingretten er allerede forandret. Store sikkerhetstelt er satt opp utenfor inngangen, der alle som skal inn i tinghuset vil bli kontrollert. Det gjelder både aktører i rettssaken, publikum, presse, og personer som har andre ærend i tinghuset. En rekke medier er også på plass med sine store biler, og det er satt opp egne telt der tv-kanalene vil sende fra.

Følgende gater vil bli trafikkregulert:

Kristian Augusts gt fra Sehesteds gt retning CJ Hambros plass

Rosenkrantz gt fra Kristian IVs gt retning CJ Hambros plass

Pilestredet fra Kristian IVs gt retning CJ Hambros plass.

Apotekergt fra Pilestredet til Akersgt

Munchs gt fra Keysers gt til Apotekergt

Teatergata mellom C.J. Hambros plass til Munchs gate som i dag er gåte blir sperret for all trafikk.

Kollektivtrafikken blir ikke berørt av disse trafikkreguleringene

Sentrum P-hus:

Sentrum P-hus vil være åpen og tilgjengelig for parkering. Nedkjøringen fra Munchs gt nærmest Apotekergt blir stengt, men nedkjøringen til P-huset i Munchs gate fra Keysers gate vil holdes åpen. I tillegg kan man kan kjøre inn i P-huset fra Ring 1, Hammersborgtunnellen.

Sikkerhetsopplegget er rekordstort, og politiet vil være på plass med store ressurser både utenfor og inne i rettsbygningen.

- Vi har prøvd å legge så gode planer som mulig, og vi håper at det blir en sikker og verdig gjennomføring av en rettssak som får stor oppmerksomhet, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Fredriksen påpeker samtidig at det er viktig at saken blir gjennomført på en så normal måte som mulig.

- Det er bare en rettssak, men situasjonen er jo unik. Det er de samme prinsippene og hensyn som skal tas i forhold til behandling og verdighet i gjennomføringen, sier han.

- Ikke oppsøk området
Stabssjefen sier de særlig er opptatt av de som ble rammet av terroren, og som skal delta under rettssaken.

- Det som opptar oss veldig er at de som mistet noen i Regjeringskvartalet eller på Utøya, og de som har vært involvert og lever, også skal føle en sikkerhet og oppleve at det er en god og verdig ramme rundt rettssaken. Det håper jeg alle kan bidra til. Ikke bare politiet, sier Fredriksen.

Han ber samtidig folk som ikke har noe å gjøre i området, om å holde seg unna.

- Det vi ønsker er å påvirke den normale driften og virksomheter i byen minst mulig. Vår oppfordring er at de som ikke har et ærend i området, eller ikke er en del av all den virksomheten som skal foregå i tinghuset, ikke oppsøker området. Det vil bare øke utfordringene på alle måter, sier han.

Her blir stengt for gående
Politiet har nå satt opp sperringer på enkelte områder utenfor tinghuset.

- Det som er av sperringer rundt objektet er konstruksjoner som er satt opp for adgangskontroll, og for å ivareta medias behov, sier Fredriksen.

Ellers er det få veier som blir stengt, men det vil bli en del trafikkregulering.

- Den eneste gaten som er sperret, Teatergata, var sperret allerede. Eneste utvidelse er at den også blir sperret for gående. I området inn mot Hambros plass blir det noen trafikkreguleringer, det vil si skilting som regulerer trafikkbildet. Det blir noen innkjøringsforbud, forteller han.

Kollektivtrafikken, som trikkene som passerer Oslo tinghus, vil ikke påvirkes av rettssaken.

- Forretningsvirksomhet får dispensasjoner til varelevering, og virksomhetene går helt som normalt. Det er vel bare noen små justeringer på enkelte uteserveringer, sier Fredriksen til Nettavisen.

- Publikum må innrette seg
Og til de som skal inn i tinghuset, har Fredriksen følgende oppfordring:

- Vi anbefaler de som skal inn i tinghuset om å ikke ha med mer bagasje enn høyst nødvendig. Jo lettere det er å sluse folk inn, jo mindre køer blir det. Her kan publikum bidra på en positiv måte ved å ta med minst mulig, sier han, og legger til:

- Vi anmoder publikum til å innrette seg. Med en gjensidig fleksibilitet , så vil jo dette gå mest mulig bra. Vi er avhengig av å spille på lag med alle som er berørt og involvert, sier han.

Fredriksen sier de venter mest trykk og folk de to første ukene, og den siste uken av rettssaken. Men de vet ennå ikke hvor stor publikumstilstrømmingen blir, og må derfor tilpasse sikkerhetsopplegget underveis.

En utfordring blir dessuten transporten av Behring Breivik til og fra tinghuset.

- Transporten mellom fengslet og tinghuset er en utfordring. Vi har jo gode planer for det, men det må gå seg til litt. Vi må gjøre noen erfaringer så det blir best mulig. Så må vi være fleksible og velge gode løsninger så det blir mest mulig smidig for alle parter, sier han.

- Får konsekvenser i Oslo
Med en så stor ressursbruk på rettssaken, vil det imidlertid få konsekvenser for politiets ressursbruk ellers i byen.

- Klart at den totale belastningen i perioden rettssaken varer, den er krevende. Så vi har jo lagt om på tjenestelister og bedt om bistand fra andre politidistrikt. Men det nytter jo ikke å gjennomføre en så stor opersjon uten at det får konsekvenser for andre ting, sier Fredriksen.

Oslo-politiet blir derfor nødt til å foreta strenge prioriteringer de neste ukene.

- Men dette er jo ikke noe som går ut over liv og helse. Det blir ikke noe lovtungt område, men det kan gå ut over volumet. Ressursene våre er ikke utømmelige, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere