RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Røyk stiger opp fra Al-Wazzani-området i Sør-Libanon. Ifølge libanesiske militærkilder ble mover 20 granater avfyrt fra Israel onsdag. De skal ha landet i åpent lende.
Røyk stiger opp fra Al-Wazzani-området i Sør-Libanon. Ifølge libanesiske militærkilder ble mover 20 granater avfyrt fra Israel onsdag. De skal ha landet i åpent lende. Foto: Karamallah Daher (Reuters)

- Hizbollah vil trekke Israel inn i Syria-krigen

Sist oppdatert:
Israel bombarderer Sør-Libanon etter Hizbollah-angrep.

Israel bombarderer Sør-Libanon etter at Hizbollah-militsen såret flere soldater i rakettangrep ved den israelskokkuperte delen av Golan. En spansk FN-soldat er drept.

Den militære opptrappingen i konfliktområdet mellom Israel, Syria og Libanon omtales som den verste siden krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006.

Det israelske forsvaret (IDF) hevder overfor Nettavisen at Hizbollah ønsker å dra Israel inn i borgerkrigen i Syria.

- Israel vil ikke tolerere angrep, men samtidig har vi ingen interesse av å bli dratt inn i borgerkrigen i Syria, som tydeligvis er Hizbollahs mål, sier den norskisraelske talsmannen for IDF, Bjørn Hermann, til Nettavisen.

Granater skutt fra Israel
Tidlig onsdag formiddag ble flere israelske soldater såret da et militærkjøretøy ble truffet av en rakett som trolig ble skutt fra Libanon.

Israel var ikke sen med å svare, og kort tid senere opplyste libanesiske militærkilder at over 20 granater skutt fra Israel hadde slått ned i Sør-Libanon.

Deretter tok en av Hizbollahs brigader på seg ansvaret for et større granatangrep mot en israelsk militærkolonne i Shebaa farms, som ligger mellom den libanesisk-syriske grensen og den israelskokkuperte delen av Golanhøydene.

En fredsbevarende soldat fra FN er drept i et angrep i Sør-Libanon, ifølge talsmann Andrea Tenenti.

- Hevn på Israel
Hizbollah gjør det klart at angrepene på Israel er hevn for at sønnen til en militsleder ble drept i et israelsk angrep i Syria for ti dager siden.

Det israelske forsvaret opplyser at det har «svart på angrepene med både luft- og bakkeangrep mot Hizbollahs operative stillinger».

- Israel er klar til å svare kraftig på grenseangrepet, sa statsminister Benjamin Netanyahu, som avbrøt en reise til Sør-Israel for å håndtere situasjonen.

Israel har ikke bekreftet at noen er drept, men sier flere soldater er såret.

- IDF har stengt av området og evakuerer sivile, opplyste det israelske forsvaret (IDF) på Twitter like før klokken tolv onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Libanesiske soldater ser på mens artilleriild fra Israel slår ned over området Al-Wazzani i Sør-Libanon onsdag.


Angrep Syria
Hizbollah-bevegelsens milits deltar på president Bashar al-Assads side i krigen i Syria. Spenningen på Israels nordlige grense har økt kraftig siden flere Hizbollah-krigere og en iransk general ble drept i et israelsk angrep på syrisk side for ti dager siden.

Onsdag morgen ble den syriske hærens artilleristillinger rammet av et israelsk luftangrep. Det var gjengjeldelse for at to raketter fra Syria traff den israelskokkuperte delen av Golanhøydene dagen før.

Fakta: Fakta om Hizbollah

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Grunnlagt i 1982 som et svar på Israels invasjon av Libanon.
* Bygger sin ideologi på sjiaislam.
* Er støttet av regimet i Iran, som også bidro til å grunnlegge bevegelsen.
* Har en militær og en politisk gren. Partiet og organisasjonen er lovlig i Libanon og har inngått i flere regjeringer.
* Står på USAs terrorliste. Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah står også på EUs terrorliste.
* Har nektet å rette seg etter en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever avvæpning av alle væpnede grupper i Libanon.
* Har engasjert seg i borgerkrigen i Syria på Assad-regimets side.
* Tok onsdag på seg ansvaret for et angrep mot en israelsk militærkolonne i grenseområdet mellom de to landene.

(Kilde: NTB) (©NTB)

Beskjed til Assad
Luftangrepet mot mål kontrollert av Assad, sender en klar beskjed, sa Israels forsvarsminister Moshe Yaalon.

- Vi kommer ikke til å tolerere noe som helst skyting mot israelsk territorium i strid med vår suverenitet, og vi kommer til å svare kraftig og bestemt, sier Yaalon i en uttalelse.

Ingen har påtatt seg ansvaret for tirsdagens raketter mot Israel, og det ble ikke meldt om skader.

Mistenker tunneler
Israel okkuperte Golanhøydene sørvest i Syria under seksdagerskrigen i 1967. Israel har siden annektert området, men ingen andre stater anerkjenner anneksjonen.

Onsdag formiddag lette israelske soldater etter tunneler som de mistenker at den libanesiske Hizbollah-bevegelsen har gravd under grensa, ifølge Reuters' ikke navngitte kilde i det israelske militæret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere