*Nettavisen* Nyheter.

- Hjelpeløse i sin rolle

Professor Frode Thuen mener menn har problemer med å håndtere kvinners krav.

04.03.08 21:08

(SIDE2): Mannsrolleutvalget la denne uken fram et notat med anbefalinger til tiltak vedrørende menn og likestilling.

Professor og psykolog Frode Thuen er enig i at en endring av mannsverdiene kan være løsningen på mange utfordringer menn møter i dag.

Et av hovedområdene er menn som utøver vold mot kvinner.

Panelet mener at en endring i en rekke mannlige verdier er nødvendig for å bekjempe denne volden.

Les:Dette er den nye norske mannen

- Fokus bort fra makt
- Det handler om å endre menns forståelse av seg selv og få fokus bort fra makt og over til omsorg og relasjoner. Da vil det skape endring av vold mot kvinner, sier mannsforsker og deltaker i Mannspanelet Jørgen Lorentzen til Side2.

Holdningskampanje
Målet er at regjeringen bevilger penger til en landsomfattende holdningskampanje for endring av menns idealer og få menn til å ta et kollektivt ansvar for den volden som utøves mot kvinner.

- Endringen er allerede i gang. Det er forskjell på unge menns holdninger sammenlignet med det litt eldre, sier Lorentzen.

- Hjelpeløse
Frode Thuen mener Mannspanelets konklusjoner er fornuftige.

- Det som kjennetegner menn som utøver vold er at de ikke greier å håndtere kravene som kvinner stiller. Menn er ofte hjelpeløse i sin rolle, og det vil hjelpe at mannen ikke trenger å være så tøff og at de kan vise sårbarhet, sier Thuen til Side2.

Også Helge Svare ved Arbeidsforskningsinstituttet tror fokus på dette området har gitt og vil gi ytterligere resultater.

- Det har i mange år vært et kraftig fokus på menns vold i familien. Budskapet som har vært sendt ut er at vold mot kvinner og barn er uakseptabelt, og det kan se ut som om det har gitt resultater. Særlig unge fedre fremstår som fredeligere og mindre autoritære og voldelige enn før, sier Svare til Side2.

Faktaboks

*Målet med mannsrolleutvalget er at de skal diskutere menn og likestilling
*Ble danne på bakgrunn av regjeringens ønske om å legge frem en stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling
*Mannsrolleutvalget la i går frem en rapport om menn og likestilling

Likestilling
Rapportene konkluderer også med at menns vold mot kvinner er et uttrykk for manglende likestilling i samfunnet. Selv om likestillingen har kommet langt i Norge er det mange områder hvor Norge ligger etter - blant annet når det kommer til arbeidsmarkedet.

- Før var det veldig tydelig at mannen skulle ha en forsørgerrolle. Selv om de holdningene fortsatt er der er det gått mer og mer over til en omsorgsrolle, sier Svare.

Forventninger

Klikk på bildet for å forstørre.

Rapporten fra Mannspanelet nevner at vold i nære relasjoner handler, blant annet, om menns bilde av seg selv. Å få en endring i mannsidealer er derfor viktig.

- Endringene kan bidra til at mannsidealene blir mer i tråd med hva som forventes av menn. Menn med lite utdanning har ofte verdier som er mer i tråd med de verdiene Mannspanelet vil endre, sier Thuen.

Hvordan tror du rapporten vil bli mottatt blant menn?

- Jeg tror responsen fra menn vil være blandet og vil avhenge av i hvor stor grad man kjenner seg igjen i det som står i rapporten eller ikke, sier Thuen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.