Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hodeløs rein kan være advarsel

Foto: Sonja E. Andersen / Finnmark Dagblad
Den hodeløse reinen foran rådhuset i Porsanger kan, etter gamle skikker, oppfattes som en sterk advarsel i konfliktsaker.

Det sier folklorist og daglig leder ved RiddoDuottarMuseat i Karasjok, Karen Elle Gaup, til Finnmark Dagblad når hun hører om det makabre funnet utenfor Porsanger rådhus i Lakselv onsdag.

– Det er litt makabert, for det kan forstås som en advarsel hvis det er voksne som står bak. For døde dyr kunne i tidligere tider oppfattes som en advarsel i forbindelse med konfliktsaker. Men funnet i Lakselv ønsker jeg å tenke på som skjemt, sier hun.

– Liker ikke
Når Gaup får vite at det stivfrosne reinkadaveret i tillegg var halshogd, er hennes umiddelbare reaksjon:

– Huff, dette likte jeg ikke å høre. Det kan også være noen som bare tuller, men det har vært så mye reinkonflikter i Porsanger, blant annet de to episodene med store reindrap. Jeg liker ikke å høre slike fortellinger som funnet utenfor rådhuset i Porsanger, sier museumslederen alvorlig.

Kan være advarsel
Gaup, som er folkeminneforsker, kan ikke huske å ha lest om disse gamle symbolene, men sier at de er blitt fortalt fra generasjon til generasjon opp gjennom tidene.

– Drap av andres dyr var brukt som advarsel i konflikter, noe reindrapene i Porsanger også kunne oppfattes som fordi det var valgt ut dyr fra en bestemt eier. Dersom det døde dyret var blitt funnet ute i naturen, hadde det kanskje kunne dreid seg om for eksempel tyvslakting. Men når døde dyr blir plassert sentralt i bygda som dette, ville det etter gamle skikker oppfattes som en kraftigere advarsel, sier Gaup.

Hodeløs og stivfrossen
Det stivfrosne og hodeløse reinkadaveret var plassert stående i snøskavlen rett utenfor hovedinngang til rådhuset i Porsanger. Mange av de ansatte visste ikke om funnet før etter at var på kontorene sine. Dette fordi ansatte ofte bruker inngangen på motsatt side, eller at de i mørket mer eller mindre løp inn i den iskald vinde. Og stemningen på rådhuset samme dag er heller munter fordi man anser det hele som en makaber spøk. Kadaveret ble fjernet kort tid etter funnet.

Hodet er skåret av
Da politiet fikk melding, hadde kommunen allerede fjernet dyret.

– Vi fikk derfor oversendt bilder fra Ságat for å se hvordan dyret var da det ble funnet, sier politiførstebetjent og patruljeleder Freddy Olaussen ved Reinpolitiet i Lakselv. Fordi det er ikke naturlig at en hodeløs rein står utenfor rådhuset i Lakselv, har politiet opprettet en undersøkelsessak og overlatt kadaveret til Statens Naturoppsyn og bedt om assistanse til å finne dødsårsaken.

– Noen har tydeligvis skåret av hodet på dyret. Det er menneskegjort. Ellers er det lite å konkludere. Bortsett fra at den ikke har gått dit selv. Og det er ikke snakk om et selvdrap, fastslår Olaussen, og bekrefter at saken har ført at sjefen hans er blitt nedringt av media.

Obduseres fredag
Det hodeløse reindkadaveret ligger nå i SNO sin varetekt til tining.

– Fredag regner vi med å starte arbeidet med å lete etter dødsårsaken. Det synes som kadaveret har ligget ute en stund, for åtseldyr har vært på det. Men blod i pelsen sier at dyret har blødd før det døde, sier Torkjell Morseth i Statens Naturoppsyn mens han viser fram kadaveret. Kadaveret må tine før det kan undersøkes fordi det SNO leter etter, for det meste ligger under skinnet. Morseth understreker at SNO normalt gjør slikt dokumentasjonsarbeid i forhold til erstatningskrav, men at politiet har bedt om assistanse i denne spesielle saken.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!