RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hodeskallen sprakk av det første skuddet

Rob O'Neill sier til Washington Post at det var han som avfyrte det dødelige skuddet som traff al-Qaida-lederen i pannen under kommandooperasjonen i den pakistanske byen Abbottabad i mai 2011.
Rob O'Neill sier til Washington Post at det var han som avfyrte det dødelige skuddet som traff al-Qaida-lederen i pannen under kommandooperasjonen i den pakistanske byen Abbottabad i mai 2011. Foto: Walter Hinick (Reuters)
Sist oppdatert:
Hevder å ha drept Osama bin Laden - stemples som løgner av sine egne.

I mer enn tre år har det vært en godt bevart hemmelighet hvem som avfyrte de dødelige skuddene mot al-Qaida-lederen Osama bin Laden.

Nå har den pensjonerte Navy Seal-soldaten Robert O’Neill (38) bekreftet overfor The Washington Post at det var han som skjøt og drepte terrorlederen som sto bak det spektakulære terrorangrepet i New York og Virginia 11. september, 2001. Angrepet kostet rundt 3000 menneskeliv.

- Jeg trodde ikke jeg skulle overleve, sier O’Neill i intervjuet med storavisen.

- Forberedt på å dø
Navy Seal-soldaten, som tidligere har deltatt i en rekke vågale og livsfarlige oppdrag, var mentalt forberedt på å dø i aksjonen mot bin Laden. Han var overbevist om at han og medsoldatene ville bli møtt av tungt bevæpnede menn da de skulle ta seg inn i bin Ladens skjulested i den pakistanske byen Abbottabad, 1. mai 2011.

Navnet på bin Ladens drapsmann begynte etter hvert å bli kjent i politiske kretser i Washington og blant noen journalister. Noen politikere hadde til og med gått opp til ham og gratulert ham personlig. O’Neill besluttet å avsløre sin identitet for å få en viss kontroll på historien, noe han omtaler som en tung avgjørelse.

Bare en uke før et avtalt intervju med Fox News og The Washington Post, var det noen som kom O’Neill i forkjøpet og avslørte identiteten hans på SOFREP, som er en nettside drevet av pensjonerte amerikanske elitesoldater.

Osama bin Ladens skjulested i den pakistanske byen Abbottabad.

Hengt ut på nettside
De pensjonerte elitesoldatene var misfornøyd med at O’Neill planla å avsløre identiteten sin, og mente at Navy Seal-soldater skal holde seg for god til å søke anerkjennelse for sine handlinger utført i tjeneste.

«Vi lar oss ikke underkaste egensindig eller egoistisk forakt for våre kjerneverdier i bytte mot offentlig berømmelse og økonomisk gevinst,» skriver SOFREP i et brev datert 31. oktober.

SOFREP valgte å henge ham ut med fullt navn på nettsiden. Dette ble plukket opp av Daily Mail, som igjen ringte O’Neills far og fikk historien bekreftet fra ham.

- O’Neill lyver
Daily Mail skriver at flere Navy Seal-medlemmer hevder at O’Neill lyver, men erkjenner at han deltok i selve aksjonen mot bin Laden.

- Den sanne skytteren ville aldri ha snakket om dette i full offentlighet, sier en Navy Seal-kilde til Daily Mail.

- Det finnes ingen måte for ham å bevise at det faktisk var han som skjøt Osama bin Laden, så lenge hans kamerater ikke bekrefter det.

- Men igjen, så vil denne taushetskodeksen blant spesialsoldater utelukke at det skjer.

En annen Navy Seal-kilde sier til den britiske avisen at andre Navy Seal-medlemmer har planer om å snakke ut anonymt for å avkrefte O’Neills versjon.

Deler av amerikanernes helikopter som styrtet i hagen til Osama bin Ladens skjulested.

- Komme over sorgen
O’Neill begrunner avgjørelsen sin med at historien hans trolig vil hjelpe pårørende til ofrene etter terrorangrepene i USA. Det fikk han i hvert fall inntrykk av, ifølge ham selv, da han møtte noen pårørende og fortalte dem om drapet på Osama bin Laden.

- Familiene fortalte meg at det hjalp dem å komme over sorgen, sier han til The Washington Post.

O’Neill ble medlem av den amerikanske elitegruppen Navy Seal allerede som 20-åring i 1996. Han ble etter hvert forfremmet til Navy Seals eliteavdeling Team Six. Det var denne eliteavdelingen som utførte aksjonen mot bin Laden.

Han fikk til sammen 25 utmerkelser for sin innsats som spesialsoldat i det amerikanske forsvaret. O’Neill har også deltatt i en rekke spesialoperasjoner i både Irak og Afghanistan, hvor han ledet oppdrag for å fange eller drepe al-Qaida-ledere.

Osama bin Laden avbildet i sitt skjulested i Abbottabad.

- Hodeskallen sprakk
O’Neill har både tidligere og nå redegjort i detalj for hvordan Osama bin Laden døde.

Ifølge O’Neills versjon, var det han og en annen Navy Seal-soldat som var på vei inn mot soverommet til bin Laden, da terrorlederen dukket opp i døråpningen. Medsoldaten til O’Neill siktet og skjøt, men bommet på målet.

- Jeg gikk rundt ham og inn på rommet, rett innenfor døråpningen, sier O’Neill.

- Der sto bin Laden. Han hadde hendene sine på en kvinnes skuldre, og dyttet henne framover.

Rommet var bekmørkt, men O’Neill kunne se terrorlederen tydelig, ettersom han hadde på seg nattsynbriller.

- Han virket forvirret, har O’Neill tidligere uttalt til magasinet Esquire, men da som anonym.

Én av Osama bin Ladens betrodde menn i skjulestedet Abbottabad, ble skutt og drept i den amerikanske aksjonen.

- Han var mye høyere enn jeg hadde forventet. Han hadde en hatt på seg, og så ikke ut til å være truffet.

- I det sekundet skjøt jeg ham, to ganger i pannen, sa O’Neill den gang.

- Bang, bang. Det andre skuddet falt da han var på vei ned. Han falt sammen på gulvet foran sengen, og jeg skjøt ham igjen.

O’Neill forteller til The Washington Post at det ikke var noen tvil om at bin Laden døde momentant, ettersom hodeskallen sprakk av det første skuddet.

- Jeg så ham ta sitt siste åndedrag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere