RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- Hold hunden hjemme 17. mai!

Sist oppdatert:
Mener firbente familiemedlemmer ikke skal få delta på folkefesten.

For andre år på rad oppfordrer Dyrevernalliansen alle hundeeiere til å la hunden bli hjemme på 17. mai.

- Det er veldig mye som skjer på 17. mai. Det er mange mennesker og mye støy. De fleste hunder synes dette er ubehagelig om de ikke har trent på dette, sier fagkonsulent i Dyrevernalliansen, Marthe Aas, til Nettavisen.

- Ingen hyggelig opplevelse
Aas sikter til støy som hornmusikk, tromming, barneskrik, ballonger som smeller og høylytt allsang. Hun mener alle disse lydene er en enorm påkjenning for hunder som har langt sterkere sanser en mennesker.

- For oss så er 17. mai en hyggelig dag, men for de fleste hunder blir det ikke noen hyggelig opplevelse, og det kan lett bli en belastning for hundene, sier hun.

Aas mener en 17. mai-feiring kan forsterke allerede negative egenskaper hos hunden.

- Hunder, som allerede er litt skvetne, kan bli redd for store folkemengder, og hvis de er følsomme for lyd, så kan de bli enda mer engstelige for lyd og musikk, og det kan øke hundens stressnivå, sier hun.

- Men kan det ikke også være stressende for hunder å bli hjemme alene når det er mye støy og korpsmusikk utenfor?

- Man kan jo prøve å skjerme for støy, hvis man vet det blir mye lyd, ved å spille litt lav musikk, lukke vinduer og sørge for at det er nok mat og drikke. Men hvis man har en engstelig hund som har separasjonsangst, så bør noen bli hjemme hos hunden for ikke å forsterke denne angsten, sier hun.

- Hunder er hjertelig velkommen
Shoaib Sultan leder årets 17. mai-komité i Oslo. Han sier alle firbente familiemedlemmer er hjertelig velkommen til å delta på folkefesten i Oslo sentrum.

- Dette er helt mulig å si noe generelt om, fordi dyr som mennesker, er veldig forskjellige. Noen hunder tåler store folkemengder, mens andre blir skvetne, sier Shoaib Sultan til Nettavisen.

- Jeg håper mange vil ta turen til byen, og at de tar med hunden sin om de ønsker det. Men de kan jo passe på at hunden ikke står midt i de største folkemengdene. Jeg skjønner veldig godt oppfordringen til Dyrevernalliansen, og vil si meg enig at man ikke tar med seg en hund som blir skremt av å være i en stor folkemengde, det er ikke så lurt.

- Men jeg er litt uenig med Dyrevernalliansen om at dette skal gjelde alle hunder. Det er ikke sikkert at alle hunder har problemer med støy og folkemengder. De trenger jo ikke å stå midt i en folkeklynge, men de kan stille seg litt lenger bak og delta på avstand. Det er den enkelte hundeeier som kjenner hunden sin best, og vet hvordan den takler dette, sier Sultan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere