Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Holocaust har aldri skjedd

Sametingspolitikeren for Arbeiderpartiet kommer med ytringene på Facebook. Der avviser han at jødeutryddelsene har skjedd.
Sametingspolitikeren for Arbeiderpartiet kommer med ytringene på Facebook. Der avviser han at jødeutryddelsene har skjedd. Foto: Skjermdump facebook
Sist oppdatert:
Ap-politiker mener utryddelsen av seks millioner jøder under 2. verdenskrig er ren løgn.

Det er i en diskusjon på Facebook at Mathisen, som er 1. vara for Arbeiderpartiet i valgkrets 7 (Sør-Norge), kommer med uttalelsene, skriver Finnmarken.

Vet det ikke skjedde
«Æ vet det ikke skjedde. Derimot utryddelsene jødene utførte i Russland i 2. verdenskrig hører vi ingenting om. Der var det over 30 millioner som ble drept i gulagene, men det eneste vi har fått i historiebøkene er 6 millioner som ble drept i leirer som Auschwitz, Birkenau og Buschenwald.», skriver Mathisen på sin egen Facebook-vegg om tyskernes utryddelse av jøder.

Mathisen er fra Nesseby, og deltok rett før jul i sin første plenumssamling på Sametinget.

«Gjør man i dag undersøkelser så har det aldri eksistert massegraver og heller ikke gasskamre tåler å bli undersøkt av kritiske journalister.», skriver Mathisen videre.

Står inne for uttalelsene
Til Finnmarken sier Mathisen at han står inne for det han har skrevet på Facebook.

- Ja, det gjør jeg. Det finnes nemlig ikke bevist at det eksisterte gasskamre og massegraver i konsentrasjonsleirene.

- Til og med anerkjente Holocaust-historikere har innrømmet at det ikke kan bevises, sier Mathisen, og sier at han har fordypet seg i temaet gjennom å ha lest store mengder dokumentasjon på jakt etter svar.

- Den som orker å bevise at jeg tar feil, er hjertelig velkommen. Jeg er for å undersøke ting i stedet for bare å akseptere det som står i historiebøkene.

- Men bør ikke du som folkevalgt politiker være litt forsiktig med å ytre slike meninger?

- Dette har ingenting med Arbeiderpartiet å gjøre. Jeg ønsker bare at man skal forandre historiebøkene, og ikke fortelle løgn og fanteri.

Tar avstand
Willy Ørnebakk er parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets gruppe i Sametinget.

Han har kun fått uttalelsene referert, men tar klar avstand fra meningene til sin partikollega.

- Jeg kan ikke på noen måte stille meg bak eller gå god for disse uttalelsene. Et slikt syn på historien er himmelvidt fra det partiet står for, sier Ørnebakk.

- Bør ikke Arbeiderpartiets folkevalgte være forsiktig med å ytre slike meninger?

- Selvsagt bør man være forsiktig. Det påhviler folkevalgte, i alle partier, å være tilbakeholdne i hva man gir uttrykk for offentlig. Nettopp fordi man er folkevalgt, sier Ørnebakk, som ennå ikke har snakket med Anders Mathisen om uttalelsene.

- Vil dette få konsekvenser for Mathisen?

- Nå skal jeg rådføre meg med partiorganisasjonen sentralt, så får vi se hva som skjer. Jeg skal sette meg grundig inn i saken så snart det lar seg gjøre, sier han.

Sametingspolitiker Anders Mathisen som fornekter Holocaust er ikke lenger medlem i Arbeiderpartiet, opplyser partiet i en pressemelding lørdag.

- Kontingenten hans var gyldig frem til høsten 2010, men siden har ikke Mathisen fornyet sitt medlemskap i Arbeiderpartiet. Påstandene Mathisen har kommet med er for øvrig uhyrlige, usanne og uforenelige med medlemskap i Arbeiderpartiet. Vi kommer derfor ikke til å akseptere at Mathisen melder seg inn i partiet på nytt, sier Odd Erik Stende, assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet.

Les flere saker fra Finnmarken her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!