*Nettavisen* Nyheter.

- Høres ut som det er et annet regime

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Beveget Venstre-leder Trine Skei Grande raste mot utkastelsen av Neda fra Stortingets talerstol.

11.06.13 15:36

OSLO (Nettavisen): - På natten før vi skal feire 100 års stemmerett, sender vi 12 år gamle Neda ut. Det hadde ikke pionerkvinnene vi i dag hyller vært stolt av, sa en tydelig beveget Venstre-leder Trine Skei Grande fra Stortingets talerstol tirsdag.

I et intervju med Nettavisen etter møteslutt, utdypet hun det slik:

- Jeg klarte ikke å la være, jeg måtte bare, sa Skei Grande - og blir beveget igjen når hun snakker om 12-åringen.

- Jeg reagerer veldig sterkt på saken, fordi det er snakk om en jente som har vært i Norge så lenge. Jeg mener at når folk får et avslag, da må avslaget effektiveres og folk må sendes ut. Men når de har vært i Norge i ti år, og barn har slått røtter her og levd her så lenge, så må barnet også tas med i beregningen - men det virker som det ikke har noen verdi i vurderingen, sier hun.

Les også: Neda sendt ut av Norge

- Høres ut som et annet regime
Natt til tirsdag ble 12 år gamle Neda og hennes familie hentet ut av asylmottaket på Sandnes og sendt med fly til Jordan. Familien med to voksne og fire barn, der Neda er den eldste, fikk avslag sin asylsøknad i fjor. Familien har stevnet staten og Utlendingsnemnda for å få avslaget omgjort, en sak som kommer opp for Oslo tingrett 29. oktober.

- Hvor sterkt inntrykk gjør en slik sak på deg?

- Det som gjør sterkt inntrykk er at vi bruker slike politimetoder som vi tror hører hjemme i et annet land. Dette er ikke en familie som har bodd under jorda. De bor på et asylmottak, så hvorfor man da må gå inn på natta, det er uforståelig. Når vi hører om at dører blir brutt opp, så høres det ut som om det er et annet land, i et annet regime enn i et norsk demokrati, sier hun.

- Hvordan ville du løst hennes sak?

- Denne saken burde vært løst for ti år siden. Det var da familien burde blitt tvangsutsendt, før barn slår røtter, før familien slår røtter og før man opplever denne forferdelige ventetiden, sier Skei Grande.

- Hun fikk rett, Norge likte henne ikke
Hun mener saken gjør det mer aktuelt enn noensinne å diskutere om det bør bli en årsgrense for vurderingen av lengeværende barn og hvor den eventuelt skal gå. Hun viser til at Knut Storberget i sin tid som justisminister mente at «to-tre år i et barns liv er et hav av tid».

- Jeg mener vi ikke kan sette en grense nøyaktig på år. Man må ha en vurdering fra barn til barn, hvor mye de har slått røtter og hvilken framtid som venter dem i landet de kommer tilbake til, sier Skei Grande, og legger til:

- Dette er et eksempel på at man er altfor slepphendt med folk man skal returnere, og at man ikke bryr seg noe om barns rettigheter, sier Venstre-lederen.

Neda, som har vært familiens ansikt utad, har bodd ti år i Norge på asylmottaket i Sandnes. Hun ble landskjent med diktet «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg».

Skei Grande påpeker at det fortsatt er mange barn i Norge som har vært her i mange år uten å få oppholdstillatelse.

- Det er mange barn å kjempe videre for, men hun fikk rett da, Norge likte ikke henne, sier hun.

Støttespillere samler inn penger
Familiens støttespillere samler nå inn penger til å føre saken, som vil gå sin gang - til tross for utkastelsen.

Advokat Arild Humlen, som vant over staten i Nathan-saken, karakteriserer norske myndigheters opptreden i Neda-saken som bøllete.

Han viser til at spørsmålet om iverksatt utsettelse skulle behandles av Oslo tingrett til uka.

Hensynet til barns beste
Det er vanskelig, mener Grande, å se at stortingsmeldingen «Barn på flukt» har ført til noen endring av politikk overfor asylbarna. Høyesterett sparket 21. desember ballen over til politikerne. Grande mener at det må regelendringer til dersom praksis skal endres.

- Jeg er oppgitt over at regjeringen ikke vil endre regelverket slik at barns beste får tyngre vekt i utlendingssaker. Det blitt slått fast, både gjennom dom og uttalelser fra forvaltningen, at det ikke har skjedd eller vil skje en endring i praksis i tråd med stortingsflertallets ønske. Derfor må forskriften endres for å sikre en praksis i tråd med flertallets ønske, der hensynet til barns beste veier tyngre enn innvandringsregulerende hensyn, sier Grande ifølge en pressemelding.

Venstre har fremmet forslag om at barnets beste må veie tyngre enn i dag og at vedtak alltid må være barnerettslig forsvarlig. Grande viser til at Nathan i Bergen fikk bli fordi retten mener barnets beste-vurderingen ikke var forsvarlig.

- Hodet og hjertet
Grande håper nå at flere ser at det strider mot rettssikkerheten å gi retninglinjer i en stortingsmelding om et så viktig tema.

- Vi kan ikke ha et system hvor den som roper høyest får bli. Vi må ha regler som gjør at utlendingsforvaltningen kan bruke hodet og hjertet, sier hun.

Grande viser til at tidligere UNE-direktør etterlyste klarere retningslinjer om lengeværende barn.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.