RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Horisonten full av søppel

Sist oppdatert:
En dag da Tangaroa-gutta seilte utenfor Peru så de søppel fra horisont til horisont, og de såg en kraftig redusert regnskog.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy arrangerte et møte med Tangaroa-gjengen onsdag for å høre om turen. Hun ville vite hva slags forsøpling de hadde sett underveis og hvilke prøver de har tatt som skal inn til forskningslaboratorier.

- Omtrent 120-130 nautiske mil fra kysten av Lima møtte vi en horisont full av hvite plastposer og søppel, sier Øyvin Lauten.

Ekspedisjonsgjengen forteller at Ecuador og Peru har alvorlige miljøproblem. Men også Norge har et ansvar for å veie opp for siden landet vårt bidrar til globale miljøproblemer som en av verdens største oljeleverandører.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte Tangaroa-gjengen onsdag for å høre om turen. Hun ville vite hva slags forsøpling de hadde sett underveis og hvilke prøver de har tatt som skal inn til forskningslaboratorier.

Én prosent balsaskog igjen
Regnskogen vest for Andesfjellene i Sør-Amerika har minsket kraftig siden Thor Heyerdal fikk trær fra den til Kon-Tiki i 1947.

- Bare én prosent av regnskogen fra 1947 i provinsen Los Rios står igjen, ifølge organisasjonen Pro Bosque. Jeg tror dette skyldes en svært liberal holdning til forvaltning av land, sier ekspedisjonsleder Torgeir Sæverud Higraff.

Et annet faresignal er at Tangaroa-gjengen observerte mye mindre hai enn det Thor Heyerdahl gjorde for 59 år siden. De så bare fire hai fra de startet seilturen i Peru 28. april til de avsluttet i Polynesia 30. juli.

- Forskere sloss om prøvene
Under Tangaroa-turen ble det tatt vannprøver tre ganger med metoder utviklet av forskere ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Zürich.

I vannprøvene skal forskerne lete etter molekyler som kalles hormonhermere. Dette er stoffer som ødelegger dyr og menneskers evne til å formere seg.

- Forskere ved molekylærbiologisk institutt i Bergen nærmest sloss om å få tilgang til prøvene vi har tatt. Det er forståelig, siden det ville blitt veldig kostbart hvis forskerne skulle tatt disse prøvene selv, sier Higraff.

All fisk som ble tatt opp av vannet under ekspedisjonen ble tømt for galle for at fettløselige stoff som samles i leveren skal kunne analyseres. Både fiske- og vann prøvene skal leveres onsdag denne uken.

Støttet av regjeringen
Miljøvernministeren er svært interessert i resultatene av prøvene, og håper det kan brukes i Stortingsmeldingen om miljøgifter som blir utlevert i høst.

Bjørnøy setter stor pris på det Tangaroa-gutta bidrar med for å øke det folkelige engasjementet rundt miljøspørsmål.

Miljøverndepartementet har støttet Tangaroa med 50.000 kroner, fordi de mener det er viktig å synliggjøre utfordringene verden står overfor når det gjelder økosystemet og havmiljøet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere