- Høyre fratar fedre retten til å være hjemme med barna

ADVARER: SVs nestleder Kirsti Bergstø mener Høyre ikke tar virkeligheten på alvor når de vil fjerne fedrekvoten. Hun advarer mot konsekvensen som hun mener vil bli at færre fedre blir hjemme med barna.

ADVARER: SVs nestleder Kirsti Bergstø mener Høyre ikke tar virkeligheten på alvor når de vil fjerne fedrekvoten. Hun advarer mot konsekvensen som hun mener vil bli at færre fedre blir hjemme med barna. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

SV-nestleder Kirsti Bergstø reagerer sterkt på at Høyres landsmøte vil fjerne pappakvoten.

17.03.19 17:39

GARDERMOEN (Nettavisen): Lørdag vedtok Høyres landsmøte å fjerne fedrekvoten, noe som vil bety at foreldre fritt skal få fordele foreldrepermisjonen.

Men skrotingen av fedrekvoten får SV til å reagerer sterkt.

- Det her viser at Høyre ikke er et likestillingsparti, og det viser en totalt hopp- og sprettpolitikk når det gjelder synet på likestilling og foreldrepermisjon, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø til Nettavisen.

- Ikke en troverdig innsats

Bergstø mener Høyre vingler stort når de allerede nå, under ett år etter at tredelingen av foreldrepermisjonen ble innført 1. juli i fjor, vil ta bort fedrekvoten.

- Når Høyre den ene dagen vil stramme inn pappapermisjonen, neste dag øker den og den tredje dagen vil fjerne den totalt, så viser det at Høyre ikke har en troverdig innsats et mer likestilt samfunn, hevder hun, og påpeker:

- For å oppnå mer likestilling så trengs politisk styring, både innenfor arbeidslivet, innenfor familielivet og innenfor samfunnslivet.

SV-politikeren frykter nå konsekvensen av vedtaket, om flere partier følger etter.

- Man vet jo at menn fremdeles har andre forventninger fra arbeidsgiver, og det å ha en pappakvote gjør at fedre faktisk får tatt ut permisjon og får vært hjemme med barna. Det er viktig for barna, fedrene og for et likestilt samfunn, sier Bergstø.

Byline Jørgen Berge Heidi Schei Lilleås

- Fratar fedrene muligheten

Hun mener det Høyre nå i praksis gjør, er å frata fedrene en viktig rettighet.

- Når Høyre vil ha en såkalt helt fri fordeling, så vil det i mange tilfeller betyr å frata fedre muligheten til å være like mye hjemme med barna sine, sier Bergstø, og legger til:

- Fedrekvoten er høyst nødvendig. Hvis man ønsker at fedre skal være hjemme og ta permisjon, så må man ha en kvote som sikrer det.

Slik foreldrepermisjonen er fordelt i dag, får mor og far hver sin del, mens den tredje delen fordeles mellom foreldrene.

- Konsekvensen er jo at noen foreldre mister permisjon, fordi fedrene ikke kan ta ut sin del. Viser ikke det at det må en endring til?

- Jeg har forståelse for at folk reagerer på den modellen som nå Høyre er ansvarlig for, men svaret er ikke å fjerne fedrekvoten totalt og late som om det ikke er ulike problemstillinger mellom kvinner og menn i arbeidslivet i dag. Man må heller lytte til de praktiske og personlige utfordringene som folk møter og vurdere justeringer, sier Bergstø.

Bollestad: - Nå har vi en alliansepartner

Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad, som lørdag besøkte Høyres landsmøte, ser derimot en unik mulighet til å endre foreldrepermisjonen igjen etter vedtaket.

- KrF var jo den eneste som stemte mot den tredelingen som er nå. Det er jo fordi vi er opptatt av at foreldrene er i stand til å velge selv. Vi mener at det er bra for familiene å kunne velge en større andel av permisjonstida selv, sier Bollestad til Nettavisen, og legger til:

- Så det synes jeg var en god avstemning. For da har vi en alliansepartner som vil noe annet, sier hun fornøyd til.

ALLIANSE: KrF-leder Olaug Bollestad på Høyres landsmøte lørdag, og fikk med seg en god nyhet siden Høyre nå støtter KrF i synet på foreldrepermisjonen. - Nå har vi en alliansepartner, sier hun. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Hun viser samtidig til at et samlet storting altså stemte mot en, tredeling av permisjonen.

- Men så ser man jo at det har kommet mange andre typer reaksjoner og spørsmål etter hvert. Det betyr at det er folk som ser at når dette kommer opp i praksis, at det er noen utfordringer, kvinnehelsemessig og i forhold til barna. Også i forhold til det å få det til å gå rundt hjemme, og at det er familier som mister permisjonen fordi fedrene ikke har muligheten, sier Bollestad.

- Men dere må jo få med dere andre partier for å få flertall for en slik endring?

- Ja, når vi går til valg i 2021, så vil alle gå til valg på sine programmer, og da ha vi en allianse med Høyre. Det er jo et syn på familiens plass og rolle, og at familiene er i stand til å ta gode valg selv, sier hun.

- Regjeringens politikk fortsetter

Setningen om fjerning av fedrekvoten, som ble vedtatt i prinsipprogrammet til Høyre lørdag, sier imidlertid ingenting om når Høyres mål skal innfris. Nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, har gjort det klart at han ikke vil gjøre noe med pappapermen nå.

– Nå har vi i regjering gått inn for tredeling. Det mener jeg må stå seg. Dette er viktig for mange, og vi må ha en forutsigbarhet, sier han til NTB.

Høyre stemte også ned et forslag om å evaluere dagens permisjonsordning.

- Det viser at Høyre verken er interessert i å lytte til folks erfaringer, samtidig som de ikke tar virkeligheten på alvor, sier Bergstø om det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.