*Nettavisen* Nyheter.

- Høyre har ingen grunn til å klage

Foto: Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)

Statssekretær slår tilbake mot lederen av helsekomiteen etter hans «logre-påstand».

03.02.12 17:49

Denne uken har helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tatt grep - og sparket hele styret i Helse Midt-Norge, og sju av ni styrerepresentanter i Helse Sør-Øst.

Men sparkingen har ikke falt i god jord hos alle. Lederen av helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), er svært kritisk.

- De første tankene som slår meg er at helseministeren ønsker å ha styrer som er 100 prosent lojale overfor det hun mener, og som ikke tar et selvstendig ansvar i den rollen de er i, sa Høie til Nettavisen onsdag, og la tydelig til:

- På den måten får hun styrer som er lojale, og logrende for det som ministeren til enhver tid måtte mene, sa han.

Les også: - Hun har valgt de som logrer for henne

- Han rakker ned på styrene
Nå slår Helse- og omsorgsdepartementet tilbake. Statssekretær Robin Kåss mener Høie er på ville veier med sitt «logre-utspill».

- Det virker som han kritiserer for kritikkens skyld. Han har jo tidligere kritisert helseministeren for manglende styring, og nå kritiserer han henne for å ikke la styrene være selvstendig, sier Kåss til Nettavisen.

- Hva tenker du om at han bruker ord som «logrende» om de nye styrerepresentantene?

- Jeg synes det er uheldig. Dette er flinke personer som har tatt på seg krevende verv, og det er personer fra Frp til SV, fra ulike områder i landet og med ulik bakgrunn som nå har lyst til å gjøre en jobb for landet, sier Kåss, og legger til:

- Da burde lederen av helsekomiteen i det minste la de få anledning til å vise hva de er gode for før han kommer med den typen kritikk til det nye styret. Jeg synes det er veldig uheldig at han rakker ned på styrene uten å gi dem en sjanse til å levere, sier han.

- Har ikke noe å klage over
Statssekretæren mener Høyre ikke har noe å klage over.

- Når det gjelder Høyre har de ingen grunn til å klage. For de har en person med Høyre-bakgrunn som leder i Helse Vest, og de har en meget oppegående Høyre-mann som nestleder i Helse Sør-Øst. Ser man på landsplan, så har alle de borgerlige partiene styrerepresentanter, og det er en god fordeling, sier Kåss.

Han påpeker samtidig at styrerepresentantene ikke skal representere sitt parti i styrene.

- Uavhengig av parti så representerer man ikke et parti når man sitter i et styre. Man skal gjennomføre Stortingets politikk på en best mulig måte, og det opplever jeg at alle de nye styrerepresentantene er veldig kompetente til, sier Kåss.

Han sier det viktigste for departementet ved utvelgelsen av styrerepresentantene, har vært kompetanse .

- Når vi har satt sammen styrene så har vi vært opptatt av kompetanse i styrene og evnen til å levere best mulig helsetjenester, og ikke partipolitiske vurderinger, sier Kåss.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Jevn fordeling i landet
I styret i Helse Sør-Øst, om man ser bort fra ansatterepresentantene, er det imidlertid bare tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen som ikke har bakgrunn fra regjeringspartiene.

Ifølge TV 2 kommer følgende av styrerepresentantene fra Arbeiderpartiet: Per Anders Oksum, Turid Birkeland, Anita Ihle Steen og Signe Øye. Fra Frp kommer Dag Stenersen og fra SV kommer Trine Dønhaug, og av de nevnte er Øye, Steen og Dønhaug politisk valgt. Fra før av sitter Andreas Kjær fra Senterpartiet i styret.

Kåss mener likevel at fordelingen er god, om man ser på alle styrene i helseforetakene.

- Totalt sett på landsplan er det en jevn fordeling mellom partiene, og for eksempel er det mange fra Høyre i Helse Vest, og det er få fra AP i Helse Midt-Norge, sier han, og legger til:

- I Trønder-Avisa har vi fått kritikk fordi Arbeiderpartiet har for få i styret i Helse Midt-Norge.

- Naturlig med utskiftninger
Han sier det heller ikke er noen dramatikk i at Strøm-Erichsen har byttet ut så mange styrerepresentanter.

- Dette er et ordinært styrevalg, og det er ingen selvfølge å bli gjenvalgt. Så det er naturlig at det blir endringer. Når det gjelder Helse Midt-Norge har helseministeren redegjort for det, at det var uenighet internt om ulike saker. I Helse Sør-Øst var det behov for å gjøre styret mindre, og å styrke styret med ny kompetanse, sier Kåss.

Tidligere fredag kommenterte også nyvalgt nestleder i Helse Sør-Øst, tidligere helseminister fra Høyre Ansgar Gabrielsen, påstanden om at det nye styret er valgt for å «logre» for ministeren.

- Det er første gang i mine 30 år som samfunnsengasjert at noen beskylder meg for å logre for noe som helst, sa Gabrielsen.

Les hele saken: - Første gang jeg blir beskyldt for å logre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.