RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Hæren skyld i ødeleggelsen av New Orleans

Sist oppdatert:
I en knusende dom beskyldes hæren for å ha neglisjert demningene i 40 år.

Hærens ingeniørkorps maglende vedlikehold av en skipskanal mellom New Orleans og Mexicogolfen er årsaken til at orkanen Katrina resulterte i enorme oversvømmleser i 2005.

Det har en føderal rett avgjort, melder CNN.

- Neglisjerte i 40 år
- Det er rettens forståelse at hærens neglisjering av vedlikeholdet ikke skyldes manglende rutine, men sløvhet, likegyldighet og nærsynthet, sier dommer Stanwood Duval Jr.

- I over 40 år var korpset klar over at demningene ved Chalmette og ved Lower Ninth ville få redusert sine evner til beskyttelse, etter hvert som kanalen forfalt. Korpset hadde en haug med muligheten til å bremse opp forfallet eller rehabilitere kanalen, men feilet.

Duvals dom følger etter at seks parter har saksøkt korpset, som mener hærens ingeniører må kunne stilles til ansvar for skadene etter orkanen.

Et par, som bor øst i New orleans tapte, mens de fem andre, som bodde mellom Lower Ninth Ward og St. Bernard Parish, har fått erstatning på mellom 700.000 til 2,2 millioner kroner.

- Folkene i denne byen har fått oppreising. De gjorde ikke noe galt, og det er på tide de får erstatning, sier en av saksøkernes advokat, Joe Bruno.

Lukket øynene
Saksøkerne mente ingeniørkorpset ikke kunne få immunitet i saken, ettersom deres handlinger - eller mangel på sådan - var direkte motstridende til profesjonell ingeniørvirksomhet og sikkerhetsstandarder.

- Retten kan ikke annet enn å kommentere at korpsets tilnærming minner om ordspråket «Lukk øynene og man blir usynlig». Det er hinsides egenrådig og ustadighet (...). Det ignorerer helt kjernen i hva det betyr å drive en virksomhet, sier Duvall.

Ingeniørkoprset har for lengst tatt på seg skylden for at demningen brast, men har så langt sluppet unna juridisk og økonomisk ansvar.

Gjelder 100.000
Og den økonomiske rekkevidden av dommen er langt større enn for de seks saksøkerne.

Den vil også få betydning for 100.000 andre hus- og butikkeiere i området. Også disse vil ha krav på erstatning.

- Dommerens avgjørelse stadfester tiltroen mange av beboerne har hatt i fire år. Dommen er en lettelse for mange tusen berørte, og jeg håper at retterdighet vil seire og at familiene får orden på livene sine igjen, sier ordfører i New Orleans, Ray Nagin.

1800 døde
«Katrina» traff Louisiana i slutten av august 2005. Tilsammen kostet orkanen 1800 menneskeliv, 1600 av disse i Louisiana. New Orleans ble delvis totalødelagt da demningene brast.

300.000 mennesker måtte forlate hjemmene sine, og prislappen etter ødeleggelsene kom på oppunder 570 milliarder kroner.

«Katrina» regnes som den verste enkeltstående naturkatastrofen i USAs historie.

(Kilde: CNN, Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere