- Hudfarge er en avsporing av voldsdebatten

Krisesenter-leder Inger-Lise Walmsness Larsen

Krisesenter-leder Inger-Lise Walmsness Larsen Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Krisesenter-leder Inger-Lise Walmsness Larsen sier at voldsdebatten trenger et helt annet fokus enn hvem som slår.

18.12.11 21:26

Tidligere har familievoldkoordinator Stein Erik Olsen i Oslo sagt til Nettavisen at mesteparten av volden skjer i familier med minoritetsbakgrunn.

- 70 prosent av disse sakene gjelder familier med annen etnisk bakgrunn. Kulturene vi her snakker om bruker lite alkohol og feirer ikke jul, sa Olsen.

Les: - Står for 70 prosent av familievolden i Oslo

- Vi må kunne snakke om disse problemene uten at vi stempler grupper, kommenterte stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) han sa at det er viktig å komme på offensiven for å informere og forebygge.

- Jeg er ikke så overrasket over tallene. De bekreftes også av tall fra krisesentrene. Vi må se i øynene at kvinnesynet blant en del innvandrergrupper står langt tilbake for det som er ønskelig, sa stortingsrepresentant og parlamentarisk leder for KrF, Hans Olav Syversen til Nettavisen.

Les: Ikke overrasket over innvandrervold

Store mørketall
I Oslo er 90 prosent av de som overnatter ved krisesenteret fra minoritetsfamilier. Walmsness Larsen mener likevel at dette ikke forteller noenting om hvem som slår i Oslos mange hjem, og poengterer at hun ikke har noe grunnlag for å kunne si hvem som slår. Her er mørketallene for store.

- I Oslo bor det 650.000 mennesker. Jeg kan si noe om 350 av disse. Jeg har ikke noe belegg for å støtte at det er mer vold i minoritetsfamilier. Når 90 prosent av de som overnatter hos oss kommer fra minoritetsfamilier, så skyldes det at de ikke har noe annet sted å gå. Norske kvinner og barn har et nettverk som de bruker. Vi ser derimot at dagtilbudet vårt blir brukt av 50/50 norske og minoriteter, sier hun og legger til.

- Poenget er at vold er kriminalisert uansett hudfarge. Dette skal ikke være et innvandringsproblem, men et jusproblem.

Må lære å avdekke volden
Krisesenter-lederen mener at det er uheldig at det offentlige fokuserer så mye på hvorfor hjemmevolden skjer, og i hvilke grupper. Hun mener at den diskusjonen tar fokuset vekk fra det som virkelig er viktig - å få kunnskap om hvordan man skal avdekke vold i nære relasjoner.

- Drøye 40 prosent av kvinner og barn som kommer til oss har levd i vold i mer enn fem år. Tenk hvor mange andre i det offentlige systemet, i skole, barnehage, helsesøster, lege og trygdekontor, som ikke har fanget det opp. Når vi kommer inn i bildet så jobber vi ofte med blant annet skoler og barnehager. Hver gang vi tar kontakt og forklarer situasjonen så sier de «å, var det det som var feil». Det er vi som må endre oss for å se og hjelpe. Hjelpeapparatet må bli flinkere til å stille de spørsmålene som skal til for å avdekke volden.

Forskjeller
Walmsness Larsen sier at kvinnesynet i noen innvandrergrupper er en utfordring, og at man i disse miljøene har problemer med æresrelatert vold. For norske kvinner er problemet derimot at de ofte lever i volden lenger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.