*Nettavisen* Nyheter.

- Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

SELFIE: Nicola Sturgeon tar en selfie sammen med to tilhengere av SNP: Hun blir blant annet kalt selfie-dronning, grunnet sin forkjærlighet for mobilbildene. Foto: Andy Buchanan (Scanpix)

Men skottenes Nicola Sturgeon er i hvert fall Storbritannias mest populære politiker.

05.05.15 22:32

Nicola Sturgeon (44) er fra Irvine, Ayrshire, Skottland. En av tre døtre til en elektriker og en sykepleier, som selv studerte jus og har arbeidet som advokat. Gift og bosatt i Glasgow, og kalles selfiedronningen for sin hang til å ta bilder med sine tilhengere.

Hun startet sin politiske karriere allerede i 1992 og er nå leder av Det skotske nasjonalpartiet (SNP). Hun har aldri satt sine bein i den britiske politikks høyborg Westminster, men hun er definitivt den største jokeren i valget torsdag.

De siste ukers meningsmålinger har nemlig vist dødt løp mellom Labour og De konservative, og ingen av dem har nok stemmer til å danne regjering. SNP ligger an til å bli tredje størst, med 50 av Skottlands 59 plasser i Parlamentet.

Det kan tvinge Labour og Ed Miliband inn i et samarbeid for å få regjeringsmakten.

Klikk på bildet for å forstørre.

SNP: Et uavhengig Skottland er partiets største mål, noe som ikke gikk under fjorårets folkeavstemning. Førsteminister Nicola Sturgeon og SNP kan likevel ende opp med mye makt etter valget torsdag. Foto: Andy Buchanan (Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGKAMP: SNP og Sturgeons plan er klar - Skottland skal få større innflytelse i britisk politikk. Foto: Andrew Milligan (Scanpix)

- Den farligste
Sturgeon var tidligere kjent for å være prippen og irriterende, men har den senere tid blitt karakterisert av politiske kommentatorer som inspirerende, ærlig, rolig og svært nådeløs. De som ikke holder med henne, mener derimot hun er den farligste kvinnen i britisk politikk.

- Faren er at hun presenterer sin gammeldagse politikk som ny, fornuftig og logisk, og slik overbeviser hun nok velgere i Skottland om å stemme på hennes parti, skriver høyreavisen Telegraphs politiske blogger, Graeme Archer.

Tidligere statsminister for de konservative John Major, har sagt en regjering dannet med støtte i SNP ikke har noen demokratisk legitimitet.

Miliband avvisende
Tradisjonelt har mange skotter stemt Labour. Etter valget om skotsk løsrivelse fra Storbritannia i fjor høst – som endte med et nei - burde partiet og Ed Miliband fremdeles ha de skotske velgere med seg. Det er ikke tilfelle – mange har flyttet sin stemme over til SNP, og Labour ligger an til å tape så godt som alle sine plasser til de skotske nasjonalistene.

LES mer: - Det var tårer, latter og brøl

Og et samarbeid om regjeringsmakt ønsker Miliband og co ikke med Sturgeon.

Hun har derimot allerede annonsert at hun og partiet kommer til London like etter valget for å forhandle med Labour og Miliband, til tross for at Labour-lederen har sagt han ikke ønsker forhandlinger med det skotske partiet.

– Vi har muligheten til å sparke David Cameron ut av Downing Street. Ikke avvis den, opplyser derimot Sturgeon overfor Miliband.

LES også: Cameron vil framskynde folkeavstemning om EU

Klikk på bildet for å forstørre.

UTENFOR: Sturgeon klemmer lederne av Plaid Cymru og Det grønne partiet, Leanne Wood og Natalie Bennett, etter BBC-debatten i april. Labours Ed Miliband ser på. Foto: Stefan Rousseau (Scanpix)

Mest populær
Men Labour kan uansett se seg nødt til å samarbeide, og da kommer SNP til å kreve mye. Sturgeon og co ønsker blant annet å heve minstelønna, samt å bruke 180 milliarder pund på sosiale tiltak. Det liker velgerne å høre.

Samtidig førte forhandlinger i etterkant av uavhengighetsvalget til at Skottland fikk langt større frihet til å bestemme over egne anliggender, noe som betyr at Skottland har større politisk makt enn noen sinne.

Og Sturgeon har så langt vunnet velgernes gunst: I en TNS-måling gir 33 prosent av britene henne tommelen opp, mens statsminister David Cameron kun får støtte fra 7 prosent.

LES også: Cameron sparker i gang valgkampen hos dronningen

Danske «Borgen»
En annen fordel politisk for Sturgeon er at hun kun har en skandale i skapet.

For fem år siden skrev hun et brev på vegne av en av sine velger, som var siktet for nesten 1 million i trygde-svindel. Hun måtte senere unnskylde for å ha bedt dommeren om å ikke fengsle mannen. Det er neppe noen som bryr seg om det nå.

Men det er først torsdag velgernes stemmer skal avgis. Eller som Sturgeon sier:

- Skotske velgere kommer aldri til å tilgi Labour, dersom de avviser SNP-samarbeid og tillater at de konservative får bli værende i Downing Street.

For å slappe av, sier hun selv at hun liker å se X Factor. Den danske TV-serien «Borgen», som handler om en politiker som uventet blir landets første kvinnelige statsminister, er en annen favoritt. Det gjenstår å se om virkeligheten kan etterape fiksjonen.

(Kilder: Telegraph, Independent)

Klikk på bildet for å forstørre.

VALKAMP: Sturgeon på plass i Skottland. Foto: Paul Hackett (Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

SUKKERSPINN. Valg-frieri skjer på mange måter. Foto: Andrew Milligan (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag