RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun er fortsatt ingen kattepus

Foto: SCANPIX (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men Erna Solberg har modnet veldig, mener valganalytiker. I dag fyller Erna 50 år.

Torsdag fyller Høyre-leder Erna Solberg 50 år.

Og Erna har mange grunner til å feire stort denne dagen, for i tillegg til at hun er halvveis til 100, leder hun et parti i medvind og som troner på toppen av de fleste meningsmålingene.

- Hvordan vil du beskrive 50-åringen Erna Solberg?

- Hun er en politiker som på mange måter har modnet veldig i det siste, men det er fortsatt ingen kattepus vi snakker om her, sier valganalytiker Anders Todal Jensen til Nettavisen.

- Var litt av en terrier
Solberg har en lang politisk karriere bak seg. Siden 1989 har hun representert Hordaland på Stortinget. Hun var kommunalminister fra 2001 til 2005, og har de siste sju årene ledet Høyre.

Todal Jensen mener Solberg har forandret seg mye siden hun ble kalt «Jern-Erna» som minister.

- Hvis en går tilbake noen år og ser på hennes tid som kommunalminister, så var hun jo litt av en terrier. Hun var en meget røff og tøff debattant, og sterkt poengtert. Hun var veldig aggressiv i mange debatter, og det har hun på mange måter lagt av seg, sier han.

Han sier Solberg også er blitt mye mindre industriell i sin argumentasjon.

- Det er mennesket som er i fokus, og så har hun skjønt at økonomi må være et middel for menneskene, og ikke et mål i seg selv, sier Todal Jensen, og legger til:

- Da har hun kommet et langt stykke i menneskelig erkjennelse, og har antagelig blitt en partileder og politiker som er mye mer samlende enn hun var før, sier han.

- Tydelig statsministerkandidat
Han mener Solbergs statsministerdrøm er mye av grunnen til endringen.

- Før hadde hun en mer splittende framtoning enn hun har i dag. Men vi snakker jo om en statsministerkandidat her. Som partileder skal du være til en viss grad hardtslående og splittende i forhold til konkurrerende partier, men som statsminister må du ha andre kvaliteter. Du må være samlende og kunne inngå kompromiss med andre partier, sier Todal Jensen, og fortsetter:

- Slik hun framstår nå, er hun en tydelig statsministerkandidat, og ikke en typisk hardtslående partipolitiker. Men hun har jo ikke glemt sine kunster, poengterer han.

- Tror du hun er blitt mer populær blant sine politiske fiender?

- Ikke når du kommer til de faktiske sakene, for jeg tror ikke hun kommer til å gi ved dørene. Men jeg tror hun med modningen har begynt å tenke på lengre perspektiv. Hun tenker ikke på de enkelte slagene, men på den lange krigen, sier Todal Jensen til Nettavisen.

- Var veldig nær stupet
Men det var ingen selvfølge at Solberg skulle nå de høydene hun har nådd i dag.

- Hun var jo veldig nær stupet før valget i 2009. Det var jo på en måte hennes siste sjanse. Den sluttspurten Høyre fikk i valgkampen, berget nok hennes posisjon internt i Høyre, sier han.

Todal Jensen sier Solberg satt på oppsigelse.

- Det er ikke så lenge siden hun var nederlagsdømt og satt på oppsigelse. Så det er ikke snakk om en partileder som har vært like suveren helt tiden som det hun framstår i dag, sier han.

Han mener Solberg er et godt eksempel på at populariteten blant politikerne kommer og går.

- Men det gjelder å holde ut, og å ikke kaste en partileder bare fordi man gjør et dårlig valg, sier han.

- Er blitt en nøkkelperson
- Ser du for deg Solberg i toppolitikken i mange år til?

- Det tror jeg i øyeblikket er veldig opp til henne selv. Jeg tror hun framstår, om ikke som den eneste, men som den selvfølgelige kandidat for å være statsminisiterkandidat for de borgelige partiene til valget i 2013, sier han.

Todal Jensen tror Solberg vil være statsministerkandidat for de borgelige partiene uansett hvilke partier som velger å gå sammen.

- Sånn sett har hennes person nå blitt en nøkkelperson på borgelig side, sier han.

- Men tror du hun noen gang vil bli statsminister?

- Den beste gjetningen vi kan gjøre på det i øyeblikket, er å se på meningsmålingene. Men hadde du spurt meg det samme spørsmålet i 2008, da ledet de borgelige like mye, men de rødgrønne vant valget. Så det er vanskelig å forutse hva som skjer i politikken, avslutter han.

Skal feires av 270
I forbindelse med at hun blir 50 år, debuterer Solberg som forfatter. I boka «Mennesker, ikke miliarder», skriver hun om sitt politiske liv. Hun er blant annet svært åpenhjertig om sin egen dysleksi.

Les egen sak: - Hjernen min kobler av og til feil

Torsdag ettermiddag skal Solberg feires av Høyre og andre politikere på utestedet Ballroom i Oslo sentrum. De fleste partilederne har meldt sin ankomst, deriblant statsminister Jens Stoltenberg.

Ifølge Høyre skal 270 personer feire partilederen - som altså blir 50 år!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere